Hem
Arkivbild, Piratpartiet (ADAM IHSE / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN)

Piratpartiet: Oskyldiga riskerar att drabbas

Fildelare i Sverige kan inom kort få krav på 2 000 kronor i brevlådan. Betalar man inte kan fallet hamna i domstol. Det är konsekvensen av ”Spridningskollen”, ett gemensamt initiativ från en rad rättighetsinnehavare.
Nu reagerar Piratpartiet och menar att det är rättsosäkert.
– Oavsett om det finns någon substans i hotet finns det människor som hellre tar kostnaderna är går in i en rättsprocess som tar tid och pengar, säger partiledare Magnus Andersson.
Enligt Andersson kan det betraktas som ett erkännande att acceptera avgiften och han menar att det skulle kunna användas som bevis om ett fall drivs vidare i en rättsprocess.

bakgrund
 
Piratpartiet
Wikipedia (sv)
Piratpartiet (förkortning: PP) är ett svenskt politiskt parti som bildades under ledning av Rickard Falkvinge i januari 2006. Partiet står för personlig integritet, fri kultur och begränsning av upphovsrätt och patent. Partiet tog till en början inte ställning i andra frågor, men började under 2012 att bredda sig till andra politiska områden. Här kan särskilt nämnas basinkomst eller medborgarlön, som bland annat drevs av Gustav Nipe, dåvarande ordförande för Ung Pirat, inför riksdagsvalet 2014. Sedan grundandet i Sverige har piratpartier grundats i ett sjuttiotal andra länder, med representanter invalda i Europaparlamentet, Islands parlament, och på hundratals platser lokalt och regionalt i bland annat Tyskland, Frankrike, Tjeckien och Spanien. Många av dessa partier är medlemmar i samarbetsorganet Pirate Parties International. Partiet ställde upp i riksdagsvalet i Sverige 2006, vari det erhöll 0,63 procent av rösterna. Piratpartiet fick uppmärksamhet i media i samband med debatten om FRA-lagen, Ipred-lagen och Pirate Bay-målet. I Europaparlamentsvalet 2009 fick partiet ett mandat i parlamentet; dessutom fick partiet ytterligare ett mandat 2011 när parlamentets totala antal mandat utökades från 736 till 751. I Europaparlamentsvalet 2014 fick partiet endast 2,2% och åkte därmed ur parlamentet. I Riksdagsvalet 2014 fick partiet 0,43% i valet till riksdagen och inte heller nog många röster till några mandat i de kommuner och landsting partiet ställt upp i.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen