Piratpartiet vill göra EU-comeback: ”Behövs”
Piratpartiet strävar efter en comeback i EU-parlamentet. Det framgår av ett pressmeddelande. Partiledaren Katarina Stensson säger i ett uttalande att partiet behövs där ”mer än någonsin”:
– Både för våra frihetliga grundvärderingar och för de digitala sakfrågorna som har otroligt stor inverkan på oss här i Sverige.
Piratpartiet hade två mandat i EU-parlamentet under perioden 2009 till 2014.
bakgrund
Piratpartiet
Wikipedia (sv)
Piratpartiet (PP) är ett svenskt politiskt parti som bildades under ledning av Rickard Falkvinge i januari 2006 för att skydda privatlivet och begränsa immaterialrätter som hindrar kunskaps- och informationsutbyte på internet.
Partiet fick betydande uppmärksamhet och stöd efter en polisrazzia mot fildelningssajten The Pirate Bay i maj 2006, vilken skedde efter påtryckningar från USA och den debatt om Internet som uppstod. De ansvariga för sajten dömdes senare till fängelsestraff och stora skadestånd 2009, fallet blev känt som The Pirate-bay målet.
I Europaparlamentsvalet samma år erhöll Piratpartiet 7,13 procent av rösterna, vilket gav 2 mandat. Partiet valde att ingå i Gröna gruppen och ledde gruppens politik relaterad till internetfrågor. I EP-valet 2014 förlorade man sina mandat efter att ha erhållit endast 2,23 procent av rösterna.Därefter har representationen i Europaparlamentet ej bestått av svenska piratpartister, utan istället piratpartister från Tyskland (1 mandat 2014–2019 och 2019–2024) och Tjeckien (3 mandat 2019–2024). I EU-valet 2019 fick det svenska piratpartiet 0,64 procent av rösterna.I svenska riksdagsval har Piratpartiet som bäst fått 0,65 procent av rösterna (2010). I riksdagsvalet 2022 fick partiet 0,14 procent av rösterna. Piratpartiet har även deltagit i vissa kommun- och landstingsval (numera regioner) utan att lyckas få några mandat.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen