Hem
Polarnatt i Norge. Illustrationsbild. (Rune Stoltz Bertinussen / NTB)

Polarnatten är här: ”Många finner ro i tystnaden”

Vid 11.50 i dag gick solen ner vid Treriksröset. Nästa gång den syns är den 12 januari, skriver Aftonbladet. Därmed är polarnatten inledd på Sveriges nordligaste plats.

– Det är klart att både sömn och humör kan påverkas av mörkret, men vi är ganska duktiga på att hantera det [...] Jag tror också att många finner ro i tystnaden och i stjärnhimlen, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Polarnatten inträffar norr om polcirkeln, och når Kiruna om ett par dagar, enligt Rydqvist.

bakgrund
 
Polarnatt
Wikipedia (sv)
Polarnatt eller midvintermörker innebär att solen aldrig går upp under dygnet; det vill säga att den befinner sig under horisonten under hela dygnet. Under polarnatten är solen nere även mitt på dagen, vilket kallas middagsmörker. Polarnatt förekommer närmast polarområdena, det vill säga norr om norra polcirkeln och söder om södra polcirkeln. Vid Nordpolen varar polarnatten från höstdagjämning till vårdagjämning. Strax norr om norra polcirkeln varar polarnatten några dagar kring vintersolståndet. Här är dock solen så nära under horisonten att det rör sig om skymnings/gryningsljus mitt på dagen. Man måste komma norr om ungefär 72:a breddgraden för att det ska upplevas som mörkt mitt på dagen. I södra polarområdet råder motsvarande förhållanden, men under motsatt halvår och med maximal utsträckning vid norra halvklotets sommarsolstånd (som inträffar under södra halvklotets vinter). Polardag och midnattssol är motsatser till polarnatt och middagsmörker.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen