Eftersök på Värmdö under måndagen. TT/Google Maps
Döde pojken på Värmdö

Polisen kartlägger pojkens sista timmar – vill ha tips

Polisen söker uppgifter från allmänheten gällande den 12-årige pojke som hittades död vid Ösbyträsk på Värmdö under måndagskvällen, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Det var en av Missing Peoples drönare som upptäckte pojken vid vattnet.

Främst är det uppgifter gällande klockan 17 och 19 på lördagen som man vill ha in. Då var pojken på väg till fotbollsträning vid Ösby skola.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Trumps USA Visselblåsarlarmet
Nancy Pelosi, Adam Schiff och Alexandria Ocasio-Cortez. TT
Trumps USA Visselblåsarlarmet

Frustrationen växer – fler demokrater kräver riksrätt

Frustrationen inom vissa läger i Demokraterna i USA växer över att partiet fortfarande inte öppnat ett riksrättsförfarande mot president Donald Trump, skriver Washington Post. Presidentens kritiker menar att Trumps uppmaning till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om att utreda den demokratiska före detta vicepresidenten Joe Bidens son var droppen.

En alltmer högljudd grupp inom partiet kämpar nu för att få till en sådan process, något som representanthusets talman Nancy Pelosi konsekvent har vänt sig emot. Men andra mer moderata demokratiska politiker öppnar nu för en kursändring, exempelvis Adam Schiff, den Pelosi-allierade ordföranden i representanthusets underrättelseutskott. Det skriver New York Times.

Samtidigt skärper partiets mer progressiva läger tonen mot presidenten ytterligare. Alexandria Ocasio-Cortez som tillhör partiets vänsterfalang kritiserar sitt eget parti i hårda ordalag.

”Den större nationella skandalen är inte längre att presidenten bryter mot lagen – det är Demokraternas vägran att väcka riksrättsförfarande mot honom för det”, skriver Ocasio-Cortez på Twitter.

2 tim
Donald Trump och Joe Biden. TT
undefined

Trump medger att han talat om Biden i telefonsamtal

USA:s president Donald Trump medgav i natt att han diskuterat den demokratiska presidentaspiranten Joe Biden under sitt telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli. Ett häpnadsväckande medgivande om att han försökt sätta press på en utländsk regering i ett försök att skada en politisk rival, skriver New York Times.

Trump själv beskriver samtalet som ”perfekt”.

– Vi vill inte att våra människor, som vicepresident Biden och hans son, bidrar till korruptionen som finns i Ukraina, sa Trump till reportrar.

I samtalet ska Trump ha uppmanat landet att utreda korruptionsrykten kring Joe Bidens son i utbyte mot fortsatt militär hjälp.

Idag 04:20
Läs mer om Trumps USA
António Guterres skakar hand med Greta Thunberg.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN:s klimatmöte i New York

Guterres hoppfull – tror på en vändning för klimatet

Världen kan ha nått en positiv vändpunkt i kampen mot klimatkrisen, tror FN:s generalsekreterare António Guterres, enligt The Guardian.

– För sex månader sedan måste jag säga att jag var ganska pessimistisk kring allt. Jag såg ingen framåtrörelse, säger han till tidningen.

Men framväxten av ungas engagemang i klimatfrågan och sättet flera länder och företag agerat på de senaste månaderna har gett honom nytt hopp.

Guterres tycker sig se ”ett nytt momentum” och förväntar sig att ”väldigt meningsfulla” beslut fattas under FN:s klimatmöte som startar under måndagen.

2 tim
Statsminister Stefan Löfven med sina regeringskollegor. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven inför FN-toppmötet: ”Är viktigt att inte ge upp”

Flera svenskar finns bland talarna när FN:s klimatmöte inleds i dag. Klimataktivisten Greta Thunberg kommer att vara en av öppningstalarna och SSAB:s vd Martin Lindqvist ska berätta om ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall om att ta fram fossilfri tillverkning av stål, rapporterar Ekot.

Även statsminister Stefan Löfven (S) finns bland talarna.

– Vi är ändå på rätt väg och det är viktigt att inte ge upp. Forskningen säger att vi kan klara det här och det ska vi göra, säger Löfven till radion.

Tanken är att mötet ska mynna ut i nio olika spår för hur världen ska nå de klimatmålen som tidigare har satts upp i Paris.

6 tim
Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) på plats i New York för FN:s klimatkonferens. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige får tid i talarstolen – USA och Brasilien nobbas

Mäktiga nationer som USA, Brasilien och Saudiarabien får ingen plats i talarstolen på FN:s klimattoppmöte som inleds i dag. Det har FN:s generalsekreterare António Guterres bestämt, skriver TT. USA har dragit sig ur Parisavtalet och de andra två länderna har kritiserat det.

– Ribban är hög för att komma in på klimattoppmötet. Man måste visa en hög ambition eller presentera något helt nytt, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till nyhetsbyrån.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer att tala strax före 23.00 svensk tid under segmentet ”Ekonomi från grått till grönt”.

6 tim
Läs mer om FN:s klimatmöte i New York
Bilder från Emmy-galan. TT/AP
Emmygalan

Krönikor: ”Bästa var att se tv dansa på sin egen grav”

Vi befinner oss i tv:s guldålder men det avspeglas inte i valet av bästa dramaserie under Emmy-galan, skriver SVT:s nöjesreporter Lydia Farran-Lee och syftar på ”Game of Thrones” som tog hem galans kanske finaste pris. Utnämningen känns förutsägbar och feg, tycker hon och puffar för att familjedramat Succession borde ha vunnit.

Varietys Kate Arthur håller dock inte med, hon menar att ”GoT” förtjänade en vinst. Men inte för att den sista säsongen var särskilt bra – ”den var en stor besvikelse för många tittare”, skriver Arthur. Anledningen till att fantasyseposet förtjänade priset är den massiva gemenskap som serien skapat, där publiken har diskuterat teorier, sörjt karaktärers död och debatterat hur ras och våldtäkt har porträtterats.

Galan var ofokuserad och mestadels omärkvärdig, skriver New York Times Mike Hale. Under några år har det intressantaste varken varit talen, kläderna eller ens priserna – det mest spännande har varit att se broadcast-tv nervöst och lite desperat dansa på sin egen grav, skriver Hale.

1 tim
Några av personerna bakom miniserien Chernobyl Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN
undefined

HBO återtar topposition – får fler Emmys än Netflix

Tv-bolaget HBO plockade hem flest Emmys på söndagens tv-gala med totalt 34 vinster, rapporterar Hollywood Reporter. Det är ett kraftigt övertag mot konkurrenten Netflix som fick med sig näst mest priser hem med 27 Emmys.

Vid förra årets Emmygala blev det jämn match mellan bolagen, men i år återtog HBO sin tidigare topposition. På tredje plats hamnar Amazon vars tv-serie ”Fleabag” – som bland annat prisades som bästa komediserie – blev något av galans skräll.

HBO:s sista säsong av ”Game of Thrones” och miniserien ”Chernobyl”, som har regisserats av svenska Johan Renck, tog hem några av galans tyngsta priser.

4 tim
Gwendoline Christie på väg upp på scen för att ta emot pris för ”Game of Thrones.” Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”GoT” stor vinnare – men brittisk komedi skrällde

Tv-serien ”Game of Thrones” tog hem det tunga priset för bästa dramaserie under nattens Emmygala – men den brittiska komedin ”Fleabag” var galans stora överraskning och vann bland annat priset för bästa komediserie, skriver AFP.

”Game of Thrones” höll till viss del för favorittrycket och fick tolv priser av hela 32 nomineringar.

I sitt tacktal hyllade ”Game of Thrones” huvudansvarige Dan Weiss ”det hårdast arbetande teamet i show business” som slitit i Belfasts iskalla regn och kallade sina medarbetare ”fantastiska”.

Idag 05:32
Läs mer om Emmygalan
Familjen Bergström och Gustavsson som inte kom iväg till Larnaca, försöker boka om resan och tillslut verkar det som man kommer iväg till Fuerteventura. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Resejätten Thomas Cooks konkurs

Familj drabbas: ”Har varit omtumlande för barnen”

Några av dem som drabbas av att resejätten Thomas Cook försätts i konkurs är familjerna Bergström och Gustavsson som skulle ha rest med Ving till Larnaca. De insåg i morse på Landvetter att de inte skulle komma iväg på den efterlängtade semestern.

– Det har varit omtumlande, inte minst för barnen, säger Marcus Bergström till TT.

Några andra som inte kom söderut är familjen Gustafsson/Wennström/Hindrikes på nio personer från Dalarna. De fick reda på att deras Vingresa till Cypern ställts in först när de kom till Arlanda.

– En annan kan ju ta det, men barnen har ju verkligen sett fram emot det här, säger Mattias Hindrikes till SVT Nyheter.

Familjen hade velat ha besked tidigare och tycker att Ving borde gått ut med information om vad som höll på att hända.

Tusentals resenärer drabbas av att alla Ving-flygningar från Norden ställs in.

3 tim
Illustrationsbild.  Gero Breloer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Bara en tidsfråga innan giganten kollapsade”

Ändrade resevanor och en internetrevolution bidrog till resejätten Thomas Cooks fall, skriver flera kommentatorer efter konkursen.

Eländet startade redan 2007, när bolagets skulder växte och resenärer började boka sina resor själva via nätet. ”Lägg till brexitoron, så var det kanske bara en tidsfråga innan reseindustrins gigant kollapsade”, skriver The Guardians Patrick Collinson i en analys. Bolag som Ryan Air, Easy Jet och Airbnb, vars kunder bokar allt själva, pekas ut som de stora vinnarna efter konkursen.

Hamish McRae på The Independent lyfter hur såväl ett ändrat resemönster som nya billiga boendemöjligheter har tyngt ner branschen, och beskriver hur en brittisk saga fått sitt slut efter över 150 år.

Idag 06:20
Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Thomas Cook i konkurs – hundratusentals resenärer kan strandas: ”Beklagar”

Den brittiska resejätten Thomas Cook försätts i konkurs, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Alla Ving-flygningar från Norden ställs in. Konkursen gör att hundratusentals resenärer riskerar att bli strandade runt om i världen, skriver Reuters.

Ving-ägaren har totalt 22 000 anställda globalt och 3 000 hotell är knutna till företaget.

Vd:n Peter Fankhauser säger att han och styrelsen beklagar att de inte lyckats rädda bolaget.

– Jag vill be om ursäkt till våra flera miljoner kunder och tusentals anställda, leverantörer och samarbetspartner som har stöttat oss i många år, säger han i pressmeddelandet.

Reseexperten Lottie Knutson säger till Expressen att det är ”den största konkursen som har hänt i svensk resehistoria”.

Idag 04:09
Läs mer om Resejätten Thomas Cooks konkurs