Personal från nationella bombskyddet undersöker en port vid Nobeltorget i centrala Malmö efter en explosion natten till måndagen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen på Nobeltorget

Polisen varnar: Kan ske fler explosioner framöver

Polisen varnar för att det kommer ske fler våldsamma explosioner efter de senaste veckornas utveckling där det sprängts på flera håll i Sverige, nu senast i Malmö. Det skriver Metro.

– Vi tror att det finns mer, och tyngre, vapen i Sverige i dag, säger poliskommissarien och gängexperten Gunnar Appelgren till tidningen.

Även om fenomenet med explosioner varit känt i några år ser polisen nationellt sett en ökning. Enligt Appelgren har det dödliga våldet gått från skjutvapen, till handgranater och nu till explosioner.

Läs mer

Nobeltorget, Malmö

Toppnyheter

Putin och Kim. YURI KADOBNOV / AFP
Nordkoreakrisen

Just nu: Putin och Kim träffas för första gången

Rysslands president Vladimir Putin är framme i Vladivostok där han för första gången träffar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, rapporterar internationella medier.

Samtalen väntas behandla säkerhetspolitik och de internationella sanktionerna mot Nordkorea. En annan fråga är de nordkoreanska gästarbetarna i Ryssland, skriver AFP. Sanktioner gör att de omkring 10 000 gästarbetarna måste ha lämnat Ryssland vid årsskiftet.

För Nordkorea är export av arbetskraft en av de viktigaste inkomstkällorna eftersom arbetarna skickar hem lönerna till regimen och Pyongyang har därför upprepade gånger uppmanat Ryssland att fortsätta med anställningarna efter att tidsfristen löpt ut.

2 tim
SHAMIL ZHUMATOV / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Putin: Vill stärka positiv utveckling på Koreahalvön

Vladimir Putin stödjer de pågående försöken till nedtrappning på Koreahalvön och vill stärka de ekonomiska banden. Det sa Rysslands president när han mötte Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vladivostok. Mötet är det första mellan de båda ledarna.

– Jag är övertygad om att ert besök i Ryssland [...] kommer att hjälpa oss att bättre förstå hur vi kan lösa situationen på Koreahalvön och vad Ryssland kan göra för att stötta den positiva processen som pågår, sa Putin innan de båda inledde dagens samtal.

1 tim
TT
Trumps USA Nordkoreakrisen

Efter fiaskot i Hanoi: Kim nobbar sin högra hand

Kim Jong-Un har degraderat sin närmaste medarbetare Kim Yong-Chol inför torsdagens möte med Vladimir Putin, rapporterar Reuters med hänvisning till sydkoreanska medier.

Efter det misslyckade mötet mellan den nordkoreanske ledaren och Donald Trump i Hanoi i februari ser Kim Jong-Un ut att ha satt rådgivaren på läktaren. Kim Yong-Chol är en av de mest hängivna kärnvapenförespråkarna, och hans frånvaro kan vara ett positivt tecken inför framtida samtal, säger den sydkoreanske forskaren Cheong Seong-Chang.

– Den orealistiska förhandlingsstrategin som Kim hade i Hanoi visade att han inte kunde agera rationellt på grund av ”hökarnas” påverkan, säger han.

Igår 20:53
Läs mer om Nordkoreakrisen
Bilder från branden i Hästveda i Hässleholm.  Johan Nilsson/TT
Skogsbränderna

Polis till Gnosjöborna: Gör er redo att lämna era hus

Ännu en skogsbrand har upptäckts norr om Gnosjö i Jönköpings län. Den bedöms inte vara under kontroll, enligt uppgifter till TT under tidiga torsdagsmorgonen.

Polisen har uppmanat boende i området att mentalt förbereda sig på en evakuering samtidigt som helikoptrar vattenbombar skogen. 5–6 hushåll har redan utrymts, men ingen har behövt evakueras, enligt SVT.

Totalt har ett 50-tal gräsbränder och 10–15 skogsbränder blossat upp dagligen den senaste veckan, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Läget i branddrabbade Hästveda har dock förbättrats under natten.

– Det ryker väldigt mycket men nu är det inga öppna lågor, säger Joakim Ilmrud, räddningsledare, till TT.

1 tim
Från skogsbranden vid Kårböle strax utanför Ljusdal förra sommaren. Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Räddningschefens oro: ”Riktigt skräckscenario”

Räddningschefen Johan Szymanski varnar för att vi kommer att få se sommarbränder i år igen. Detta då vi redan nu har bränder på flera håll sedan torkan slagit till.

– Det vi ser nu är ett riktigt skräckscenario, säger han till Metro.

Szymanski arbetar vid brandkåren i norra Dalarna och var med och bekämpade sommarbränderna 2018. Han oroas över att det kommer ta tid för myndigheter att stärka upp sin brandberedskap.

– Det gör att vi inte har någon jätteförmåga i år heller, säger han.

Igår 21:26
Illustrationsbild. Har inget med denna brandbekämpning att göra. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Han ser sin skog brinna: ”Ser bara rök”

Fem till sex hushåll har fått utrymmas på grund av en brand som härjar vid Åsenhöga norr om Gnosjö i Jönköpings län, skriver flera medier.

Enligt polisen kan fler komma att utrymmas.

”Enligt polis på plats kan det vara bra för andra boende i området att förbereda sig för att de kanske också måste utrymma”, skriver polisen på sin hemsida.

Per-Johan Andersson som är markägare i Åsenhöga säger till SVT Jönköping och TT att delar av hans skog står i lågor.

– Nu står jag på min gårdsplan och lyssnar på helikoptrar och ledningsfordon och traktorer som sprutar vatten. Jag ser bara rök, jag ser inte ens sjön, säger han.

Igår 15:52
Läs mer om Skogsbränderna
Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Swedbank inför särskild enhet mot penningtvätt

Swedbank inför en särskild enhet för att bekämpa ekonomisk brottslighet, meddelar bolaget i samband med släppet av delårsrapporten. Den nya enheten ska fokusera på att förhindra penningtvätt, åtgärder mot terrorismfinansiering, bedrägerier samt cybersäkerhet, informationssäkerhet och fysisk säkerhet, skriver Swedbank.

Styrelsen i Swedbank har även rekryterat externa rådgivare som ska bistå i den pågående utredningen av penningtvätt.

”Med anledning av den senaste tidens rapportering och pågående utredningar behöver förtroendet för Swedbank och dess regelefterlevnad återställas”, skriver banken.

17 min
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Starkt resultat från Swedbank

Swedbanks välbevakade räntenetto växte ungefär som väntat i det första kvartalet, visar den färska rapporten.

Rörelseresultatet kom däremot in klart bättre än väntat. Lägre kostnader och kreditförluster än väntat ligger bakom uppgången. Framåt spår banken dock ökade kostnader på 1 miljard kronor under 2019 utöver det tidigare kostnadstaket på 17 miljarder. Ökningen beror delvis på att digitaliseringen av vardagliga banktjänster blir dyrare än tidigare prognos, skriver banken.

Men 650 miljoner av dessa gäller kostnader för penningtvätt, säger tillförordnade vd:n Anders Karlsson till Direkt. Bankens kunder har varit oroliga, men kundflykten har varit begränsad, säger Karlsson. I samband med rapportsläppet meddelade Swedbank att de skapar en särskild enhet för att bekämpa ekonomisk brottslighet.

Resultaten gäller till största delen sparkade vd:n Birgitte Bonnesens sista tid i banken. Bonnesen lämnade 28 mars vilket var det första kvartalets näst sista veckodag.

16 min
Journalister utanför Swedbanks huvudkontor den 27 mars.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Ny husrannsakan mot Swedbanks huvudkontor

Ekobrottsmyndigheten, EBM, har på onsdagen genomfört en ny husrannsakan mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Det bekräftas av bankens advokat Hans Strandberg för DI.

Till skillnad från den förra husrannsakan, den 27 mars, ska myndigheten i dag ha fått ta del av alla handlingar de ville ha. Sist uppstod en dispyt då banken inte ville lämna ut den så kallade Grimstadrapporten om bankens penningtvättsrisker i Baltikum.

Dagens husrannsakan ska inte ha föregåtts av några nya misstankar mot banken, skriver DI.

Igår 19:29
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank
Morgan Johansson  Susanna Pettersson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Regeringen föreslår skärpt straff för mord

Regeringen vill att fler ska dömas till livstids fängelse för mord, rapporterar Ekot.

Vid dagens regeringssammanträde kommer man att fatta beslut om ett konkret förslag som bland annat ska ange ett antal omständigheter i Brottsbalken som ska ses som skäl för livstids fängelse vid mord.

– Man kommer att öka andelen livstidsdomar från ungefär 30 procent i dag, upp till över 50 procent, säger Johansson till Ekot.

Högsta domstolen har slagit fast att livstids fängelse endast ska dömas i undantagsfall, men en bred majoritet i riksdagen vill att personer som döms för mord ska kunna dömas till lagens strängaste straff.

Regeringens förslag ska skickas vidare till Lagrådet för granskning.

2 tim
Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Lagrådet: För hårda straff för blåljussabotage

Regeringen föreslog nyligen, i en lagrådsremiss, att grova angrepp mot polis, brandkår och ambulans ska kunna straffas med upp till livstids fängelse. Men Lagrådet anser att regeringen har tagit i för mycket, skriver TT.

Det är redan brottsligt att angripa polis, brandmän eller ambulanspersonal i syfte att hindra dem att utföra sitt arbete. Skillnaden är att straffen för det skärps i regeringens förslag. Men Lagrådet ifrågasätter de stränga straffskalor som föreslås och framhåller, med en hänvisning till den utredning som förslagen grundar sig, på, att det oftast är unga män och tonårspojkar som gör sig skyldiga till de brott som avses.

Lagrådet ifrågasätter om det ens behövs en rubricering för grovt brott.

Igår 13:14
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund