Hem
Östersjön. (Pelle Rink / AP)

Professor dömer ut företags reningssystem: Förstör hav

Alfa Lavals och Wärtsiläs avgasreningssystem för fartyg, så kallade skrubbrar, utgör en miljöfara som förstör havet. Det säger marinprofessorn Ida-Maja Hassellöv till DI.

Ur ett strikt havsmiljöperspektiv borde skrubbrar förbjudas, anser hon.

– Man önskar ju att företag med hög svansföring i miljöfrågor hade tagit ett större miljöansvar, säger hon.

Varken Alfa Laval eller Wärtsilä vill tala med DI om hur bolagen ser på sitt ansvar. Viking Line har ratat båda jättarnas produkter, med hänvisning till ”deras negativa miljöpåverkan”.

bakgrund
 
Skrubber
Wikipedia (sv)
En skrubber är en anordning som används för att behandla luft. I Sverige finns exempel på skrubbrar som användes för att fukta luft i industriella processer. Man skiljer då på kallskrubber (för kallvatten) och varmskrubber (för varmvatten). Den kan också användas till rökgasrening. En skrubber kan möjliggöra värmeåtervinning ur fuktiga gaser eller fukta luft för industriella processer. Skrubbrar används också för rening av luftföroreningar såsom partiklar, svaveldioxid och tungmetaller i rökgaser från kraftverk och annan industri. Som en bieffekt vid rökgasrening erhålles värme, som tillföres lämpligt värmesystem. En skrubber kan tillåta direkt kontakt mellan de olika medierna men kan också verka som indirekt värmeväxlare där rörtuber användes, då medierna inte kommer i direkt kontakt med varandra. Tubpaketet är stående och vatten duschas ovanifrån mot luftströmmen. Det är en utveckling ur den direkta skrubbern. Tillverkad bland annat av dåvarande Fläkt Industri i Växjö.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen