Professor: Nya krislagen inte på plats förrän 2026
Regeringen har utannonserat att en ny lag om kriser i fredstid behövs för att kunna öka handlingsutrymmet vid pandemier och andra kriser. Men en sådan väntas inte kunna vara på plats före 2026, rapporterar SR Ekot.
Orsaken är att grundlagsändringar behövs vilket innebär två separata riksdagsbeslut med ett riksdagsval emellan. Ett utredningsförslag om den nya lagen lär inte heller bli färdigt innan nästa val 2022, säger juridikprofessorn Joakim Nergelius till Ekot.
– Det handlar om drastiska åtgärder som kommer att upplevas om väldigt dramatiska. De måste vara väldigt genomtänkta, säger han.
bakgrund
Sveriges grundlagar
Wikipedia (sv)
Sveriges grundlagar är de fyra grundlagar som reglerar Sveriges statsskick. Dessa grundlagar är regeringsformen (RF), tryckfrihetsförordningen (TF), yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och successionsordningen (SO). Grundlagarna fungerar som en grundnorm som är överordnade andra lagar och bestämmelser. De utgör en grundplan som rikets lagar skall rättas efter och stadgar även överordnade bestämmelser om rikets styrelse och förvaltning.
Riksdagsordningen intar en mellanställning mellan grundlag och vanlig lag. Tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen benämns ibland som de två så kallade mediegrundlagarna, eftersom de ger grundlagsskydd åt vissa medier och publiceringar.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen