Hem
Arkivbild på puckellax. (Ryohei Moriya / AP)

Puckelryggig lax försvarar sig in i döden – väcker oro

De senaste åren har den invasiva puckellaxen växt explosionsartat i Norge. Nu kan en liknande utveckling skönjas längs den svenska västkusten.

Puckellaxen kommer ursprungligen från Stilla havet. Arten kännetecknas av sin svarta tunga, den puckel på ryggen som hanarna utvecklar inför parningssäsongen och att den – enligt TT – försvarar sina parningsplatser in i döden.

Norska myndigheter har investerat mycket pengar för att stoppa arten som genom sitt stora antal riskerar att påverka det övriga fiskbeståndet. Puckellaxen dör kort efter lekperioden och kan då ligga och ruttna längs med älvstränderna.

– Risken är att de för med sig sjukdomar och bidrar till övergödning [...] Dessutom kan puckellaxen ätas av räv och havsörn som plötsligt får väldigt mycket större tillgång till mat. Ingen vet vilka konsekvenserna blir – det är ett ekologiskt experiment, säger marinbiologen Eva Thorstad till TT.

bakgrund
 
Puckellax
Wikipedia (sv)
Puckellax (Oncorhynchus gorbuscha), också kallad pinklax eller rysk lax är en fiskart som först beskrevs av Johann Julius Walbaum 1792. Puckellax ingår i släktet Oncorhynchus och familjen laxfiskar. Arten förekommer tillfälligt i Sverige, men reproducerar sig inte här. Inga underarter finns listade i Catalogue of Life.Arten är invasiv i Sverige och fynd ska rapporteras till Länsstyrelsen. Infångade exemplar ska avlivas och inte kastas tillbaka i vattnet. Arten är invasiv även i Norge där den konkurrerar med vildlaxen i allt större omfattning.Puckellaxen dör efter parning och kadavren sprider bakterier och tungmetaller i vatten där den vistats. Den tenderar även att vara aggressiv mot andra fiskarter. Puckellax som vistas i havsmiljö är en god matfisk, men den tappar smak i sötvatten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen