Hem
Illustrationsbild. (Pontus Lundahl/TT)

Räddningstjänsten i fokus för nya civilplikten

Den återaktiverade civilplikten som regeringen aviserade på måndagen kommer i ett första skede att gälla den kommunala räddningstjänsten, skriver SVT Nyheter.

– Den kommunala räddningstjänsten i dag inte är dimensionerad för de krav som ställs vid höjd beredskap och ytterst ett väpnat angrepp, sa Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, vid pressträffen.

Det innebär att personer med räddningstjänstkompetens kan bli krigsplacerade. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som på torsdag får uppdraget att förbereda förändringen, uppskattar att runt 3 000 personer omfattas.

bakgrund
 
Civilplikt
Wikipedia (sv)
Civilplikt är en del av totalförsvarsplikten inom totalförsvaret. Sedan 2008 utbildas inga civilpliktiga med lång grundutbildning i Sverige. Civilplikt med lång grundutbildning ersatte de vapenfria utbildningarna 1995. En mönstrande som ansågs lämpad för tjänstgöring i totalförsvaret kunde skrivas in till antingen värnplikt eller civilplikt. Man behövde inte ha vapenfri status för att göra civilplikt. Civilplikten hade sin storhetstid i slutet av 1990-talet då regeringen hade som mål att utbilda ca 10 000 kommunala beredskapsmän per år. Problemet var att kommunerna till följd av ekonomiska nedskärningar och ändrade förutsättningar för det civila försvaret inte var intresserade av att krigsplacera några beredskapsmän varpå utbildningen lades ner i början på 2000-talet. Andra civilpliktiga utbildningar som lagts ner är flygplatsbrandman, räddningsman och banverksreparatör. 2008 lades de sista civilpliktsutbildningarna ned. Dessa anordnades inom elberedskapen på utbildningsplatserna i Åsbro (Kraftledningsreparatör), Jokkmokk (Kraftverksoperatör) och Porjus (Ställverksoperatör). I regeringens budgetproposition 2008 föreslogs att civilpliktsutbildningarna skulle upphöra. Försvarsberedningen 2017-2019 förordade i sin delrapport Motståndskraft (december 2017) och slutrapport Värnkraft (maj 2019) att behovet av återaktivering av civilplikten bör utredas.2022 föreslogs ett nytt införande av civilplikt där personen födda 2005 i så fall blir de första att kunna bli kallade via mönstring att genomföra civilplikt. Den 9 januari 2023 fattade regeringen beslut om att återinföra civilplikten.De civilpliktiga företräddes av Civilpliktsrådet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen