Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
E-handelslyftet

Rapport: E-handeln slår mot köpcentrum

Köpcentrum runtom i Sverige riskerar att få stänga när konkurrensen från e-handeln slår igenom fullt ut inom några år. Den slutsatsen drar HUI Research och branschorganisationen NCSC i en ny rapport, rapporterar Ekot.

Handelsområden med separata varuhus, som säljer till exempel byggvaror eller livsmedel, kommer att klara sig bättre, eftersom tillväxten i näthandeln ännu inte börjat påverka de branscherna.

Det är de klassiska köpcentrumen med till exempel kläd- och skobutiker under samma tak som är i riskzonen. De som utvecklar sina köpcentrum och tar in saker som lockar folk, som till exempel restauranger, har dock bra chanser att klara sig, enligt HUI Research.

Toppnyheter

Boris Johnson. Pippa Fowles / TT NYHETSBYRÅN
Smittan i Storbritannien

Boris Johnson har lämnat intensivvårdsavdelningen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lämnat intensiven, skriver Downing Street i ett uttalande, enligt Sky News. En talesperson för regeringen säger att Johnson fortsatt kommer att bevakas noga under återhämtningen.

– Han är vid extremt gott mod, säger talespersonen.

Efter tio dagars sjukdom lades Johnson in på sjukhuset, och han flyttade snart till intensiven. Där har han tillbringat de senaste tre nätterna.

10 min
Tomt i Londons kollektivtrafik. ISABEL INFANTES / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Raab: Ännu för tidigt att lyfta brittiska restriktioner: ”Vi måste följa planen”

Brittiske premiärministern Boris Johnson är kvar på intensivvårdavdelning, men mår bättre och är vid gott mod, sa utrikesminister Dominic Raab på en presskonferens.

Raab sa också att 7 978 personer i Storbritannien nu har dött till följd av coronaviruset och att de strikta åtgärderna i landet inte kommer att lyftas förrän det finns tydliga tecken på att smittan i landet har bromsats. Mer om ”nästa fas” kommer inte att sägas förrän slutet på nästa vecka.

– Vi måste hållas oss till planen och lita på vetenskapen, sa Raab.

Även Patrick Vallance, regeringens vetenskapliga rådgivare, medverkade på presskonferensen. Han sa bland annat att det finns tecken på att kurvan har börjat planat ut men att det kan förändras om människor inte följer direktiven.

2 tim
En man läser en tidning med Boris Johnson på framsidan.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läget fortsätter förbättras: ”Johnson vid gott mod”

Läget för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fortsätter att förbättras och ”han är vid gott mod”, säger Johnsons talesperson, enligt The Guardian.

Tidigare försvarsminister Tobias Ellwood säger till Sky News att Johnson är ”mentalt kapabel att ta beslut” från sjuksängen.

Johnson vårdas dock fortfarande på intensiven efter att ha smittats av coronaviruset.

Över 60 000 personer har bekräftats smittade i Storbritannien. Över 7 000 personer har dött.

6 tim
Läs mer om Smittan i Storbritannien
Coronaviruset Röster om viruset
Ann Linde och Stefan Löfven/Ulf Kristersson. TT
Coronaviruset Röster om viruset

M: Nationell testning krävs – nu måste regeringen leda

Opinion Sverige måste genomföra storskaliga tester för covid-19, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på DN Debatt. Han är positiv till att fler tester ska utföras, men oroar sig för att det går för långsamt.

M-ledaren menar att det i nuläget saknas både kapacitet och organisation för att det ska bli verklighet i landet. Forskare, myndigheter, företag och civilsamhället måste nu gå samman i ett ”helt unikt nationellt arbete”, fortsätter Kristersson, som menar att hans parti kommer göra allt för att det ska bli verklighet.

”Men det är regeringen som måste ta ledningen för arbetet. Tiden går, Sverige kan inte vänta.”

1 tim
Donald Trump och Ann Linde. TT
undefined

Linde i CNN: Finns många myter om Sveriges strategi

Utrikesminister Ann Linde (S) försvarar återigen den svenska coronastrategin. Denna gång i en intervju med CNN. Hon tillstår att Sverige har en egen metod, men att det finns många myter om den.

– Som du tidigare hört har Donald Trump kallat strategin för flockimmunitet som svar på covid-19, och det är helt fel. Det är absolut inte Sveriges strategi, säger hon.

Det var på tisdagens pressträff som Trump gick till angrepp mot Sveriges strategi och sa att Sverige ”lider svårt” när man inte stänger igen.

Idag 12:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Flygbilder över Eskilstuna och Östersund. TT
Coronaviruset Smittans effekter

Kommunernas krismiljarder är i praktiken redan borta

Om Konjunkturinstitutets nya ekonomiska prognos för året blir verklighet äts regeringens 15-miljarderssatsning till kommunerna upp av minskade skatteintäkter redan i år. Det skriver Dagens Samhälle.

Sajten har pratat med flera kommuntoppar, bland annat Uppsalas kommunstyrelseordförande Erik Pelling (S). Kommunen får 234 krismiljoner i regeringens satsning, samtidigt som man spår tappade skatteintäkter på 200 miljoner. Dessutom har man kraftigt ökade kostnader, bland annat för att undersköterskor anställs ”för glatta livet”.

– Det vore en katastrof om kommuner hängde på varselvågen, säger han.

31 min
Utkörningsleverantören Foodora. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efterfrågan på hemkört ökar: ”En ny matkultur”

Coronapandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen där tusentals svenskar har förlorat sina jobb. Samtidigt har efterfrågan på utkörd mat ökat.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap vid Stockholms universitet, förutspår att coronakrisen kommer att bli starten på en ny matkultur, skriver DN.

– När allt återgår till det normala igen kan vi tänka oss att fler är vana vid att beställa hemkörd mat. Jag tycker mig även se en förskjutning av dagens huvudmål. Lunchen blir det tydliga huvudmålet för oss som stannar hemma, säger han till tidningen.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
En kvinna i skyddskläder i ett tomt Moskva. VASILY MAXIMOV / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Moskvaborna flydde staden under nedstängningen

Onsdagens 26 mars meddelade Rysslands president Vladimir Putin att den följande veckan skulle bli arbetsfri i Moskva, med anledning av coronaviruset, skriver Reuters. Stadens tolv miljoner invånare uppmanades att hålla sig inomhus.

Men den påföljande fredagen rullade runt 730 000 bilar lastade med runt tio procent av Moskvas invånare ut ur staden mot den omgivande landsbygden. Samtidigt flög 17 000 personer till St Petersburg.

I flera semesterorter oroar sig nu de lokala myndigheterna för eventuell smittspridning och på många håll uppmanas gästande Moskvabor att isolera sig i två veckor.

34 min
Arkivbild: Match mellan belgiska lagen Anderlecht och Club Brügge. Yves Logghe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Belgisk fotboll skjuter på beslut om att spela klart

Den belgiska fotbollsligan skjuter på beslutet att stänga säsongen, rapporterar nyhetsbyråer. En kommitté rekommenderade nyligen att resten av säsongen ställs in på grund av pandemin och att ställningen som rådde den 7 mars även blir sluttabell.

En omröstning bland klubbarna som skulle ha ägt rum den 15 april har nu skjutits upp till den 24 april.

Uefa och Fifa har hotat utestänga belgiska klubbar från europeiska turneringar om förslaget antas.

2 tim
En buss dessinficeras i Polen Matej Leskovsek / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polen förlänger åtgärder – skolor fortsatt stängda

Polen förlänger landets restriktioner för att hejda spridningen av coronaviruset fram till 3 maj, rapporterar Reuters. Det innebär att bland annat skolor, tågtrafik samt viss övrig transport och vissa företag fortsatt hålls stängda. Dock meddelade biträdande hälsoministern att några restriktioner eventuellt kan börja hävas efter påsk.

Den 10 maj ska landet hålla presidentval. Nyligen godkände parlamentet att valet kan hållas via poströstande. Detta beslut har dock mött hård kritik från oppositionen som anser att det finns stor risk att valet inte kan leva upp till demokratiska principer.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild.  Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restauranger som bryter mot reglerna kan stängas

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rutiner för hur restauranger och barer som inte följer reglerna om distansering ska kunna stängas.

– Vi kommer göra kontroller i helgen, säger Anders Tegnell under myndighetens dagliga presskonferens.

Det är dock inte bara restaurangägarna som måste se till att det inte blir för trångt på exempelvis uteserveringar i solen.

– Gästerna har också ett ansvar. Det finns ett jättestort personligt ansvar.

793 svenskar har nu dött efter att ha smittats av coronaviruset i Sverige och totalt 9 141 personer har bekräftats smittade.

Idag 12:27
Bild från presskonferens. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

106 nya dödsfall i covid-19: ”Två epidemier i landet”

793 svenskar har nu dött efter att ha smittats av coronaviruset i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten på sin dagliga pressträff. Det är en ökning med 106 fall sedan onsdagen. Totalt 9 141 personer har bekräftats smittade.

Trycket är fortsatt hårt på sjukvården i Stockholm, även om kurvan planat ut en del.

– Vi har egentligen två epidemier, den i Stockholm och den i övriga regioner, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Idag 12:11
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Opinionsläget
En kvinna ser på när statsminister Stefan Löfven (S) håller ett tal till nationen med anledning av coronapandemin. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Opinionsläget

S står för största ökningen i Sifos historia – har hämtat hem en femårig nedgång

Socialdemokraterna rusar i opinionen under coronakrisen, visar en ny mätning från GP/SvD/Sifo. Partiet klättrar med hela 6,8 procentenheter på en månad och hamnar på 30,6 procent.

Det är den största uppgången för partiet i Sifos historia. Mätinstitutet har gjort mätningarna sedan 1967.

– Det är en exceptionell uppgång, säger opinionschefen Toivo Sjörén till SvD.

Uppgången innebär att S har hämtat hem fem års nedgång i opinionen på en månad. Mätningens största förlorare är Sverigedemokraterna, som tappar 2,7 procentenheter till 19,5 procent.

3 tim
S-trion Ardalan Shekarabi, Stefan Löfven och Magdalena Andersson. TT
undefined

Analys: S-stöd kan rasa när krisens eftersvall kommer

Trots Socialdemokraternas rekordökning på 6,8 procentenheter i en ny Sifo-mätning jublar knappast partiet, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys. När han funderar på tiden efter pandemin har han inte svårt att föreställa sig raserade ekonomier, höga arbetslöshetstal och ökad brottslighet.

”Stämmer det så behöver Sverige post-corona inte alls tillhöra Socialdemokraterna”, skriver han.

GP:s politikreporter Arne Larsson ser tre huvudsakliga anledningar till den lyckade mätningen. Regeringens ministrar får enormt stor uppmärksamhet, oppositionen har tagit ett steg tillbaka och socialdemokratins favoritfrågor – jobb och ekonomi – är helt centrala.

Men, fortsätter Larsson, allt detta kan förändras när krisen är över och regeringens insats på riktigt ska analyseras.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Äldre kvinna på ett äldreboende i Nya Zeeland. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya Zeeland nära stoppa smittan – bara ett dödsfall

För fjärde dagen i rad sjunker antalet nya konstaterade fall av coronaviruset i Nya Zeeland. På torsdagen rapporterades bara 29 stycken i hela landet, vilket gör att totalsiffran nu är 1 239 fall, rapporterar CNN.

Önationen med runt fem miljoner invånare införde tidigt hårda direktiv om gränskontroller och utegångsförbud, med målet att inte bara bromsa smittan utan helt utrota den.

Trots det låga antalet smittade sa primärminister Jacinda Ardern nyligen att det ännu inte finns några planer på att lyfta restriktionerna.

Hittills har landet också lyckats väl med att hålla smittan borta från den äldre befolkningen, vilket bidragit till att landet bara fått ett enda dödsfall till följd av smittan.

2 tim
En affär i Turkmenistan. IGOR SASIN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Noll virusfall i Turkmenistan – men experter tvivlar

Turkmenistan har i nuläget inga bekräftade fall av det nya coronaviruset och i veckan hölls stora möten där invånarna möttes för att gymnastisera tillsammans utomhus. Men experter tvivlar på att att uppgifterna om att viruset inte nått landet verkligen stämmer, skriver AFP.

– De säger samma sak om hiv och aids, säger Ruslan Myatiev, exilturkmen som driver en oberoende nyhetskanal.

Han säger att landets hiv-fall officiellt föll till noll i samband med att den nuvarande ledaren Gurbanguly Berdymukhamedov kom till makten.

Myatiev säger dock att han känner till flera personer som lever med hiv i landet.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
New York är nedstängt. ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

799 döda i New York senaste dygnet: Smärtsamt

Det senaste dygnet har 799 personer i New York dött till följd av coronaviruset, uppger guvernör Andrew Cuomo på en pressträff enligt flera medier. Det gör dygnet till det dödligaste hittills.

Totalt sett har dödssiffran i New York nu passerat 7 000 personer.

– Det är smärtsamt och tar andan ut oss alla, sa Cuomo.

Men samtidigt tycks antalet personer som skrivs in på sjukhus inte längre öka, vilket tyder på att smittspridsningskurvan kan vara på väg att plana ut, skriver New York Times.

3 tim
Arkivbild: New Yorks arbetsmarknadsdepartement.  John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonomernas farhåga: 20 miljoner färre jobb i april

När veckans statistik över nyanmälda arbetslösa i USA kommer på torsdagen befarar ekonomerna att april kan komma att mynna ut i 20 miljoner färre jobb. Det rapporterar Reuters.

USA:s arbetsmarknadsmyndighet redovisade förra veckan att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn minskade med 701 000 i mars, sju gånger högre än väntat.

”Dessa dystra siffror tyder på ytterligare en bottennotering för sysselsättningsrapporten i april. USA befinner sig nu i recession och den verkar bara bli djupare, frågan är hur länge det kan ta innan USA återhämtar sig”, skriver S&P Global Ratings USA-ekonom Beth Ann Bovino i en kommentar.

Enligt CNBC väntas antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan ha stigit med runt 5,25 miljoner, vilket skulle innebära att det totala antalet nu uppgår till 15 miljoner för de senaste tre veckorna.

Idag 10:56
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Mikael Damberg under dagens pressträff. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Damberg skärper tonen inför påsk: ”Jag vill inte se någon trång uteservering”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) uppmanar svenskar till uthållighet under coronakrisen, och manar alla att följa rekommendationerna inför påsk.

– Jag vill inte se några trånga uteserveringar, säger han på en pressträff efter dagens möte i krishanteringsrådet.

Därefter gick ordet över till de närvarande myndighetscheferna. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson menar att den sociala distanseringen i samhället har fungerat.

– Jag har aldrig någonsin sett att vinterkräksjukan och influensan dör ut på det här sättet, säger han.

Antalet anmälda brott i mars minskade med fyra procent jämfört med samma månad förra året, meddelade polisen. Bland annat våldsbrotten och trafikbrotten har minskat.

Även Socialstyrelsen och MSB närvarade vid pressträffen.

4 tim
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Isabella Lövin under en pressträff i tisdags. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Löfven är ”inte främmande” för att stänga restauranger

Statsminister Stefan Löfven öppnar för att regeringen kan kliva in och stänga restauranger och barer som inte följer riktlinjerna under coronakrisen, säger han i Studio Ett.

– Vi har sagt att vi inte är främmande för några som helst beslut, säger Löfven.

Han intervjuas också i Svenska Dagbladet. Där är statsministern kritisk till att den svenska beredskapen har monterats ner över tid.

– Vi pratar decennier här och sedan det kalla kriget var över – under lång tid har ju det här dragits ned på, säger han till tidningen.

5 tim
Ibrahim Baylan.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen inför rabatt på hyran för krisande företag

Regeringen inför tillfälliga hyresrabatter för fasta hyreskostnader i utsatta branscher, meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff på torsdagen.

Stödet handlar om att hyresgäst och hyresvärd ska kunna komma överens om en sänkt hyra och staten kan då kompensera för hälften av den nedsatta hyran. Dock högst 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

– Det är inte i en överdrift att säga att vi är inne i en bred och djup kris. Vi jobbar intensivt från regeringens sida för att lindra konsekvenserna, säger Ibrahim Baylan.

Idag 11:08
Läs mer om Coronaviruset