Rapport: Så påverkade tsunamikatastrofen oss
En katastrof som tsunamin 2004 i Sydostasien kan leda till långvariga och svåra besvär. Det slår en rapport från Kunskapscentrum för katastrofpsykologi vid Uppsala universitet fast, rapporterar SR:s Vetenskapsradion. Forskarna har tittat på hur tsunamikatastrofen påverkade människor i Norden och sett att posttraumatisk stress är en av konsekvenserna som kan uppstå.
En majoritet av de som överlevde flodvågen har klarat sig bra.
– Många har kunnat komma över eller bearbeta det här, säger psykologen Kerstin Bergh Johannesson.
Anhörigas berättelser
Läs mer
bakgrund
Jordbävningen i Indiska oceanen 2004
Wikipedia (sv)
Jordbävningen i Indiska oceanen 2004 var den jordbävning som ägde rum under Indiska oceanen den 26 december 2004 och uppmättes till 9,1–9,3 på momentmagnitudskalan, vilket gör den till det 3:e kraftigaste uppmätta jordskalvet någonsin. Skalvet orsakade flera enorma flodvågor, en tsunami, som ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten. De länder som drabbades värst var Indonesien (speciellt Aceh), Sri Lanka, Thailand och Indien. 220 000–300 000 människor miste livet, och över 5 miljoner beräknas ha blivit helt hemlösa eller tvingats fly.
Katastrofen var unik såtillvida att den slog oerhört hårt även mot länder utanför de egentliga katastrofområdena. Bland kanske så många som 300 000 dödsoffer fanns även tusentals västerländska turister. Sverige var med 543 dödsoffer och cirka 1500 skadade troligen det hårdast drabbade landet utanför Asien men även bland finländare, tyskar, engelsmän, danskar med flera krävde katastrofen hundratals offer. Jordbävningskatastrofen är en av de svåraste naturkatastroferna som drabbat världen det senaste seklet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen