Hem
Arkivbild. (TT)

Rapport: Svältlöner i indiska Dressmannfabriken

Arbetarna på en fabrik i indiska Bangalore, som klädkedjan Dressmann anlitar för att sy sina kläder, arbetar under svåra förhållanden för mindre än svältlön. Det framkommer i rapporten ”Mind the Gap” som Expressen skriver om. Rapporten är gjord av den norska organisationen ”Framtiden i våre hender” tillsammans med Cividep India. Där beskrivs bland annat tidsbegränsingar för toalettbesök och orealistiska produktionsmål och där överträdelser straffas med övertidsarbete eller sparken.

Männen bakom klädkedjan Dressmann, de norska bröderna Varner, plockar samtidigt ut miljardvinster från bolaget. När Expressen söker bröderna Varner för en kommentar om uppgifterna i rapporten får de till svar att ingen av bröderna – eller Dressmanns pressansvarige – har tid för en intervju. I ett mejl till tidningen skriver bolaget senare att man efter rapporten ”agerat för att komma till rätta med missförhållanden”, bland annat genom oannonserade inspektioner.

bakgrund
 
Dressmann
Wikipedia (sv)
Dressmann är Nordens största klädkedja inom herrkläder och kedjan ägs av norska Varner-Gruppen. Kedjan har cirka 430 butiker i sju länder. Män 30-50 år står för cirka hälften av kedjans omsättning.
bakgrund
 
Varner-Gruppen
Wikipedia (sv)
Varner-Gruppen AS är en norsk koncern av klädbutiker. Koncernen är privatägd och kontrolleras av familjen Varner via olika aktiebolag. Gruppen har via sina dotterbolag (som uppträder under olika butiksnamn) runt 1100 butiker i olika länder i Nordeuropa, varav runt 500 i Norge. Därutöver finns butiker i Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Island, Lettland och Polen 2008 hade Varner-Gruppen 8 314 anställda, och en omsättning på 7,726 miljarder norska kronor. Huvudkontoret finns i Billingstad.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen