Etiopiska kvinnor/världens rikaste man Jeff Bezos. Enligt rapporten motsvarar en procent av Bezos totala förmögenhet hela Etiopiens hälsobudget. TT
Toppmötet i Davos 2019

Rapport: Världens klyftor ökar – miljardärer vinnare

Världens allra rikaste blir allt rikare – samtidigt som klyftorna inom länder ökar. Det skriver organisationen Oxfam i sin ojämlikhetsrapport med rubriken ”2018 - ett guldår för miljardärerna”, som presenteras i dag.

Sedan finanskrisen har antalet miljardärer nästan fördubblats och under 2017 och 2018 tillkom en ny miljardär varannan dag. Världens 26 rikaste personer har i dag en lika stor förmögenhet som hela den fattigaste halvan av världens befolkning, som lever på mindre än 50 kronor om dagen.

I rapporten riktar Oxfam kritik mot att regeringar inte kräver tillräckliga skatter från företag och de rikaste – samtidigt som sjukvård och utbildning underfinansieras. Bristen på åtgärder mot skatteflykt lyfts också fram i rapporten.

Toppnyheter

Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Ulf Kristersson: ”Publicera bild på unga misstänkta”

Moderatledaren Ulf Kristersson vill se hårdare straff vid personrån och anser att socialtjänsten inte är tillräckligt rustade för att hantera unga förbrytare.

Det säger han i en intervju med Aftonbladet och efterlyser också att polisen ska kunna publicera bilder på unga misstänkta gärningsmän.

– Öka möjligheterna för polisen att publicera bilder på misstänkta gärningsmän vid grundad misstanke. Detta för att lättare få tips av allmänheten, säger Kristersson till tidningen.

Antalet rån mot unga under 18 år har ökat flera år i rad, ökningen från 2015 till förra året var 75 procent enligt BRÅ, skriver Aftonbladet.

34 min
Illustrationsbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedrägerier tar allt längre tid för polisen att utreda

Den genomsnittliga utredningstiden för bedrägerier har ökat markant de senaste åren, rapporterar P1-programmet ”I lagens namn”.

De senaste fyra åren har genomsnittet ökat från 159 till 311 dagar, vilket hänger samman med en ökning av antalet anmälda bedrägerier.

– Kriminella hittar nya vägar hela tiden. De har en förmåga att hitta nya vägar där vi inte alltid hänger med, säger Ravi Ray, tillträdande chef på Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Idag 10:45
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Polisbilar under nattens insats i Borgå. LEHTIKUVA / TT NYHETSBYRÅN
Skadade poliserna i Finland

Två personer gripna för polisskjutningar i Finland

Två personer har gripits misstänkta för nattens attentat i finska Borgå där två poliser sköts, skriver Svenska Yle.

Gripandet skedde i närheten av Tammerfors på söndagskvällen efter en halvtimmeslång biljakt.

– För tillfället utreder vi vem personerna är och om de har koppling till nattens skottlossning. Centralkriminalpolisen är ansvarig för utredningen, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen till Yle.

Polismännen befann sig på ett larm i Borgå, som ligger utanför Helsingfors, när de sköts. Skadeläget beskrivs som stabilt och en av dem har fått lämna sjukhuset.

23 min
Polisinsatsen efter skjutningen. LEHTIKUVA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsministern: En allvarlig förändring av samhället

De två poliser som skottskadades i samband med en vanlig utryckning i Borgå, öster om Helsingfors, under natten till söndagen bar skyddsutrustning som kan ha räddat deras liv. Det säger Finlands statsminister Antti Rinne i radioprogrammet Statsministerns frågetimme.

– Det här tyder på en allvarlig förändring i samhället, att man attackerar polisorganisationen som beskyddar alla medborgare.

De misstänkta gärningsmännen befinner sig på fri fot och en stor polisjakt pågår. De bedöms som beväpnade och farliga men det är enligt polisen inte känt att de skulle utgöra något konkret hot.

6 tim
Läs mer om Skadade poliserna i Finland
Hongkongpoliser under nattens sammandrabbningar. Tyrone Siu / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Polisen sköt varningsskott – våldet trappas upp

Polisen i Hongkong avfyrade varningsskott under sammandrabbningar med demonstranter under söndagen, skriver AFP. Det var det första varningsskottet som avlossades sedan demonstrationerna startade för tre månader sedan.

Söndagens protester var de våldsammaste på länge i regionen, och polisen använde vattenkanoner för att skingra demonstranterna.

Enligt polisen skadades flera polismän under nattens protester.

4 tim
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analys: En svensk tiger har gjort comeback i Hongkong

”Svenska företag riskerar att förlora ett Klondyke”. Det skriver Birgitta Forsberg i SvD Näringsliv om näringslivets tystnad inför demokratidemonstranternas protester i Hongkong. Hon skriver att en gammal svensk kampanj gjort comeback: ”En svensk tiger”. Svenskt Näringsliv har inget att säga om utvecklingen i Hongkong, inte heller Business Sweden, skriver Forsberg.

Kina har lyckats kuva utländska bolag, skriver Ben Bland samtidigt i Bloomberg.

Standard brukade vara att utländska investerare i Kina skulle hålla sig utanför politiken och fokusera på affärerna. Nu har spelplanen ändrats och bolag pressas att alliera sig med den kinesiska regeringen eller förlora tillgång till världens största tillväxtmarknad, menar han.

Bland skriver att strategin i det långa loppet inte bara riskerar att skada Hongkong och utländska investerare utan Kinas hela ekonomi.

Igår 11:52
Läs mer om Hongkongprotesterna
Macron och Trump i dag. Philippe Wojazer / TT NYHETSBYRÅN
G7-mötet i Biarritz

Förvirring på G7 efter att Macron blixtbjudit Iran

Det uppstod stor förvirring på G7-mötet i Biarritz sedan det blivit känt att Irans utrikesminister Javad Zarif landat för ett överraskningsbesök, skriver Reuters.

Bloomberg beskriver det som ännu en överraskning från Frankrikes president Emmanuel Macron. Vita huset-medarbetare har tidigare sagt att Macrons agenda för mötet kom som en skräll för den amerikanska delegationen, och någon förvarning om Zarifs besök säger man sig inte ha fått.

– Det är en överraskning, säger en medarbetare till Reuters.

Frankrike hävdar dock att man informerat samtliga G7-länder om Zarifs ankomst under lördagskvällen. Samtliga G7-länder meddelades i förväg och Macron informerade Trump personligen, uppger franska medarbetare enligt Bloombergreportern Jennifer Jacobs.

2 tim
Irans regeringsplan i Biarritz/Javad Zarif. TT
undefined

Irans utrikesminister gör överraskningsvisit på G7

Irans utrikesminister Javad Zarif har landat i Biarritz för att hålla möten med världsledare på G7-mötet, rapporterar flera medier.

Tidigare under söndagen kom uppgifter om att ett iranskt regeringsplan synts på flygplatsen i Biarritz. Senare bekräftade Iran att Zarif bjudits till mötet av den franska regeringen.

De ökade spänningarna mellan Iran och västvärlden har diskuterats inför och på mötet – USA har uttryckt att man vill sätta ”maximal press” på Iran medan Europa har intagit en mjukare linje. Zarif kommer inte att möta några amerikanska representanter i Biarritz, enligt Iran.

– Inga kommentarer, sa Trump när han blev tillfrågad om att Zarif ryktades vara på väg till mötet, enligt Wall Street Journal.

5 tim
Melania Trump, Donald Trump och Emmanuel Macron. Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump tonar ner Macrons utspel om att tala med Iran

Frankrikes president Emmanuel Macron har i en intervju med tv-kanelen LCI sagt att G7-ledarna har enats om att han ska samtala med, och föra fram budskap till, Iran. Uttalandet gjordes efter att saken diskuterats vid en middag på lördagskvällen i Biarritz.

USA:s president Donald Trump som drivit en hård linje mot Iran tycktes senare försöka dämpa innebörden av Macrons uttalande.

På frågan om han står bakom det svarade Trump:

– Jag har inte diskuterat det här. Nej, det har jag inte.

Trump tillade att det står Macron fritt att tala med Iran.

– Jag kan inte hindra dem. Om de vill prata, får de prata.

Idag 12:08
Läs mer om G7-mötet i Biarritz
Mohamed Buya Turay firar målet med Djurgårdssupportrarna/Rosenberg nedslagen efter straffmissen. Bildbyrån
Herrallsvenskan 2019

Djurgården vann seriefinal – efter ny MFF-straffmiss

Djurgården drog det längsta strået i den allsvenska seriefinalen när man slog Malmö FF med 1–0 på Malmö stadion. Segerskytt blev Mohamed Buya Turay som slog till efter en snabb kontring i den andra halvleken.

Efter en mållös första halvlek som präglades av hårda närkamper och tufft spel kom målet i den 60:e minuten. Haris Radetinac fick bollen i en omställning och spelade in till Buya Turay som säkert satte dit bollen.

Några minuter senare fick Malmö en straff sedan Anders Christiansen fallit i straffområdet. Markus Rosenberg klev fram men sköt bollen på Tommi Vaihos fot – MFF:s sjätte raka straffmiss.

Djurgården leder nu allsvenskan, fyra poäng före AIK som väntar om en vecka. Malmö är trea, sex poäng bakom.

1 tim
Rasmus Lindkvist gratuleras. JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
undefined

AIK hakar på i toppen efter sent avgörande mot ÖFK

Efter en tung vecka hakade AIK på i den allsvenska toppen när man bortaslog Östersund med 3–1. Matchen såg länge ut att sluta oavgjort men två vackra mål i slutminuterna räddade Gnaget.

Anton Salétros stötte in 1–0 i den andra halvleken innan Blair Sebastian Turgott kvitterade för ÖFK. I slutminuterna fick AIK en omställning som slutade med att Rasmus Lindkvist knorrade in den i bortre hörnet och bara några minuter senare gjorde Heradi Rashidi 3–1 på samma sätt, fast i andra hörnet.

AIK ligger nu en poäng efter Djurgården som möter Malmö i eftermiddag.

4 tim
Rasmus Bengtsson och Marcus Danielson Bildbyrån.
undefined

Sportkrönika: ”Rysarduell” väntas mellan försvararna

Ett fullsatt Stadion väntar inför kvällens allsvenska seriefinal mellan Malmö FF och Djurgården. Sydsvenskans Max Wiman skriver i en krönika att det inte bara är en uppvisning mellan de två hetaste lagen, utan även de två hetaste försvararna, nämligen Rasmus Bengtsson och Marcus Danielson. Det blir ”en rysarduell på lite avstånd mellan de båda”, skriver Wiman som tror att de två spelarna kommer ha fullt upp på planen i kväll.

Det är helt logiskt att det är just Malmö FF och Djurgården som ligger i täten i tabellen eftersom förbunden gjorde bäst ekonomiska resultat i fjol, skriver Expressens Mattias Larsson. Men det finns en klar favorit, tycker Larsson och framhåller Malmö FF.

Matchen Malmö FF-Djurgården börjar klockan 17.30.

Idag 11:12
Läs mer om Herrallsvenskan 2019