Lars Løkke Rasmussen och Mette Frederiksen TT
Valet i Danmark

Rasmussen kritiserar uppgörelsen: ”Önskelista”

Danmarks avgående statsminister Lars Løkke Rasmussen, högerpartiet Venstre, kritiserar den nya regeringsöverenskommelsen som slöts natten till onsdag, rapporterar danska DR.

Han menar att överenskommelsen bygger på en ofinansierad önskelista som kan bli dyr för danskarna.

– Glömde de diskutera finansieringen? twittrade han.

Han kallade också överenskommelsen för en ”röd-grön önskelista” och sa att den var ”ofinansierad och förlegad”.

Natten till onsdag avslutades regeringsförhandlingarna och Mette Frederiksen och hennes Socialdemokrater nådde en uppgörelse med stöd av Socialistiskt Folkeparti, Enhedslisten och radikale Venstre.

Frederiksen säger i stället att förslaget är ”progressivt, rättvist och grönt”.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Person med munskydd på ett sjukhus i Iran.  ANWAR AMRO / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Uppgifter om 50 döda i coronaviruset i iransk stad

En lokalpolitiker i den iranska staden Qom anklagar landets regering för att försöka dölja coronavirusets omfattning i området. Det uppger den halvofficiella nyhetsbyrån ISNA, som har starka band till politiska reformister i landet, rapporterar flera internationella medier.

Enligt officiella siffror har 12 personer i Iran dött efter att ha smittats av coronaviruset. Men enligt ISNA:s uppgifter rör det sig om minst 50 personer bara i staden Qom.

Irans hälsominister tillbakavisar dock uppgifterna och säger att det inte är passande att försöka komma med politiska utspel kring virussjukdomen.

1 tim
Kvinna med ansiktsmask lämnar sjukhuset i italienska Codogno.  FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU satsar 2,5 miljarder i kampen mot coronaviruset

EU satsar ytterligare cirka 2,5 miljarder svenska kronor för att bekämpa coronaviruset, rapporterar TT. I nuläget uppmanar EU-kommissionen dock inte till hårdare gränskontroller i Europa med anledningen av virusspridningen.

– Vi är inte där än, men vi jobbar med planering av olika scenarier, säger EU:s katastrofkommissionär Janez Lenarcic till nyhetsbyrån.

I Italien har 150 personer smittats och fyra avlidit till följd av sjukdomen. EU och WHO kommer nu att skicka en gemensam delegation till landet för att utvärdera virusets spridning.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
 Lagavägen har svämmat över i Knäred på söndagen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

15 000 sandsäckar skickas till Halland – regn på väg

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska skicka 15 000 sandsäckar till Halland för byggandet av skyddsvallar mot vattnet, skriver TT.

– Det ska fördelas i Halland och in mot Ljungby, säger Halmstads kommuns räddningschef Hans Ekberg till nyhetsbyrån.

Översvämningsriskerna längs Nissan och Lagan är fortsatt höga och SMHI har kvar en klass 3-varning för höga flöden. Natten mot måndag blev fri från nederbörd men natten mot tisdag väntas mer regn som sedan övergår i snö.

40 min
SMHI varnar för att bland annat lagan kan svämma över. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elverk hotas av vattnet – pumparna går för fullt

Vatten riskerar att tränga in i elverket i Ljungby och räddningstjänsten gör nu allt de kan för att stoppa vattenflödet. P4 Kronoberg rapporterar att flera pumpar är i gång och man byggt vallar för att hindra vattnet från ån Lagan.

Dessutom har man förstärkt fönster och dörrar, skriver SVT Småland.

– Detta är det mesta jag någonsin har sett, säger Jan Olsson, elnätschef vid Ljungby energi, till P4.

I Halland har man begärt nationell hjälp för att lösa situationen med översvämningar.

Igår 17:51
Läs mer om Vintervädret
Coronaviruset Smittan i Sverige
Lena Hallengren och Peter Eriksson på dagens pressträff. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Regeringen ger miljoner till WHO: ”Beredskapen god”

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelar att Sveriges beredskap för coronaviruset är god.

– Regeringen följer utvecklingen, det gör vi hela tiden, säger Hallengren vid en pressträff tillsammans med Peter Eriksson (MP), minister för globalt utvecklingsarbete.

Hallengren berättar bland annat att Socialstyrelsen har inspekterat hur många vårdplatser som finns tillgängliga och kommit fram till att dessa för närvarande är tillräckliga.

Peter Eriksson meddelar att regeringen kommer att ge 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond.

Även WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom medverkar på pressträffen via länk.

– Än så länge har Sverige bara haft ett fall, men det kommer sannolikt att bli fler, säger Adhanom men understryker också att en klar majoritet av dem som drabbas inte blir allvarligt sjuka.

3 tim
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus medverkar på dagens pressträff. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO-chefen tackar Sverige för ledarskap i virusfrågan

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus är tacksam för att Sverige skjuter till 40 miljoner kronor till organisationens krisfond.

Ghebreyesus medverkade på pressträffen med statsråden Lena Hallengren och Peter Eriksson i dag.

– Det här är ett delat hot och världen behöver enas, Sverige gör just det i dag och det är jag stolt över. Vi behöver möta det tillsammans. Tack Sverige för ert ledarskap i den frågan, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

2 tim
Hälsoarbetare i Sydkorea. Lim Hwa-young / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Fel att tona ner – ökar risken för en pandemi

Nu riktas kritik mot hur Folkhälsomyndigheten hanterar utbrottet av det nya coronaviruset covid-19, rapporterar TT.

Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet tycker att agerandet skickar fel signaler och säger att WHO är rakare i sin kommunikation än vad de svenska myndigheterna är.

– Det verkar som att man vill tona ned det här till varje pris och jag förstår verkligen inte den strategin, säger Björn Olsen till TT.

Agerandet kan enligt honom leda till att åtgärder vidtas för sent och risken för en pandemisk spridning ökar då.

Igår 20:07
Läs mer om Coronaviruset
Dagens börs

Stockholmsbörsen mot sin sämsta dag på fyra år

Stockholmsbörsen rasar och går mot sin sämsta dag på fyra år efter tilltagande virusoro. Klockan 12 på måndagen ser de ledande indexen ut så här:
• OMXS30: −4%
• OMXSPI: −3,9%
Det är de cykliska bolagen på OMXS30 som tar mest stryk. Autoliv, Sandvik, SSAB och Alfa Laval är alla ner över 5 procent. Även de defensiva bolagen faller men inte lika kraftigt.

Att börserna rasar är rimligt, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter:

”Mörkröda siffror på Europas börser. Helt rimligt med tanke på osäkerheten och utvecklingen i Italien, Sydkorea och Iran”, skriver han bland annat.

First North-bolaget Jetpak öppnade på nya rekordnivåer och handlades för första gången över 75 kronor per aktie efter köprekommendation. Aktien är upp över 5 procent.

Gruvbolaget Lundin Gold, som i dagarna meddelade att bolaget har uppnått kommersiell produktionstakt vid sin guldgruva Fruta del Norte i Ecuador tidigare än planerat, stiger cirka 10 procent.

Powercell, som är verksamma inom bränslecellsproduktion, fortsätter att falla efter att ha rusat tidigare i år. First North-bolaget rasar över 10 procent.

Molnspecialisten Divio Technologies föreslår en föresträdesemission om 17,6 miljoner kronor. Aktien rasar cirka 20 procent på nyheten.

3 tim
Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsen i Sydkorea rasar efter ny oro för viruset

Sydkoreas ledande börsindex Kospi rasade nära 4 procent på måndagen efter att landet höjt sin beredskapsnivå för coronaviruset till den högsta möjliga. Åtgärden kommer efter flera nya dödsfall i landet, rapporterar CNBC.

Industrijätten Samsung Electronics aktie backade 4,1 procent. Bolaget meddelade i helgen att ett fall av viruset upptäckts på en fabrik för mobildelar i Sydkorea.

I övriga Asien var utvecklingen blandad. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: Stängt
• Shanghai: −0,3 %
• Shenzhen: +1,4 %
• Hang Seng: −1,7 %
• Kospi: −3,9 %

Idag 05:05
Läs mer om Dagens börs

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Henrik Lundqvist Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
NHL 19/20

Deadline i kväll: Flera NHL-svenskar kan byta klubb

Flera svenskar kan komma att byta klubb före NHL:s trejd-deadline klockan 21 svensk tid. I en genomgång skriver Expressens Magnus Nyström att Chicago Blackhawks svenske målvakt Robin Lehner och back Erik Gustafsson båda kan vara på väg till Carolina Hurricanes.

Lehner och Blackhawks har haft svårt att enas om en kontraktsförlängning medan Gustafsson i sista stund ströks från laguppställningen inför matchen mot Dallas Stars. Även Minnesota Wilds Jonas Brodin kan vara på väg bort, skriver Nyström.

Däremot tror varken han eller Aftonbladets Per Bjurman att Henrik Lundqvist, trots en del rykten om Colorado Avalanche, kommer att lämna New York Rangers. ”Väldigt mycket osannolikt” måste hända för att en sådan affär ska bli av, skriver Bjurman.

1 tim
David Ayres JOHN E. SOKOLOWSKI / BILDBYRÅN
undefined

Ismaskinsföraren som blev målvakt hyllas i Carolina

Ismaskinsföraren David Ayres hyllas nu med en egen dag i Raleigh där NHL-laget Carolina Hurricanes spelar sina matcher.

”Staden kommer att hedra honom genom att formellt förklara tisdag som David Ayres-dagen”, skriver borgmästaren Mary-Ann Baldwin på Twitter.

Under natten till i går blev Ayres osannolik hjälte när Hurricanes vann med 6–3 på bortaplan mot Toronto. Vid ställningen 4–1 hade båda Hurricanes målvakter tvingats kliva av skadade. Ismaskinsföraren och Toronto-bon Ayres, som var arenans ”nödlägesmålvakt”, fick då hoppa in och släppte in de två första skotten till 4–3 – men spikade därefter igen kassen och ledde med sina åtta räddningar Hurricanes till seger.

5 tim
Läs mer om NHL 19/20