Daniel Kindberg.  PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Domen mot Daniel Kindberg

Rättegången mot Daniel Kindberg går in i slutfas

Rättegången om grov ekonomisk brottslighet mot bland andra Östersund FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg går nu in i sin slutfas, rapporterar TT.

I dag är det dags för den tolfte rättegångsdagen i Ångermanlands tingsrätt, där både åklagare och försvarare ska hålla slutpläderingar.

Enligt åklagaren har Kindberg mellan 2013 och 2017 skickat så kallade ”luftfakturor” mellan bolagen som de åtalade jobbat för, i syfte att ordna pengar till Östersunds FK.

Kindberg har tidigare sagt att han samtycker till samhällstjänst om det blir aktuellt. Alla åtalade nekar till brott.

Tidigare

Toppnyheter

Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Belarus

Ryssland tror att situationen ”snart är löst”

Ryssland har nu svarat på Belarus ledare Aleksandr Lukasjenkos uppmaning till ett samtal mellan de två ländernas ledare, rapporterar AFP.

Enligt ett uttalande från Kreml tror ”båda sidorna att en lösning på problemen som har uppkommit snart kommer att få sin lösning”.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko gick tidigare under dagen ut med att han måste prata med Putin då gatuprotesterna inte längre bara är ett hot mot Belarus.

1 tim
Aleksandr Lukasjenko Andrei Stasevich / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lukasjenko: Jag behöver prata med Putin – nu

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko är redo att be Ryssland om hjälp om gatuprotesterna inte upphör, rapporterar internationella nyhetsbyråer med hänvisning till belarusiska nyhetsbyrån Belta.

– Jag behöver prata med Putin nu för det här inte längre är ett hot mot enbart Belarus, sa han under ett möte med regeringstjänstemän.

Valet förra veckan, där Lukasjenko fick 80 procent av rösterna, anklagas för att ha varit riggat. Många vittnar om att polisen använder övervåld mot demonstranter.

3 tim
Militärer på gatorna i Minsk, Belarus/Arkivbild.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Baltiska premiärministrar kräver nyval i Belarus

Premiärministrarna i Estland, Lettland och Litauen kräver efter ett möte i estniska Tartu nyval i Belarus, rapporterar USA-finansierade Radio Liberty.

De baltiska ledarna säger i ett gemensamt uttalande att de vill se ett ”fritt och rättvist” val som ska vara transparent med internationella observatörer på plats.

Dessutom uppmanar de Belarus att släppa politiska fångar och demonstranter som gripits i samband med protesterna efter presidentvalet förra veckan.

4 tim
Läs mer om Presidentvalet i Belarus
Coronaviruset Semesterresandet
Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Semesterresandet

Stenar kastades mot skärgårdsbåt efter coronastopp

Coronabegränsningar i kombination med det varma vädret har skapat problem för många passagerare på Stockholms skärgårdskryssningar. Det rapporterar TT.

På ön Grinda började flera passagerare kasta stenar på en av Waxholmsbolagets båtar förra helgen, anledningen var att de nya striktare reglerna för maxantal ombord innebar att de inte kunde följa med en båt tillbaka till Stockholm.

– Väldigt många vill ut i skärgården i det här vädret, men man får tyvärr tacka nej till många. Man kör alla fartyg man har, men tyvärr kommer det att vara svårt för alla att hänga med, säger Henrik Palmér vid Storstockholms lokaltrafiks presstjänst till nyhetsbyrån.

3 min
Rödlöga i Stockholms skärgård. Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

BBC: Därför semestrar svenskar på hemmaplan

Svenskarna är besatta av semester på hemmaplan, så kallad hemester. Det skriver BBC som har gett sig ut för att undersöka fenomenet.

Demografiforskaren Gunnar Andersson menar att fenomenet går att hitta i vår historia.

”För bara ett par generationer sedan så levde de flesta på landsbygden. Och innan urbaniseringen bodde de flesta på bondgårdar som var mycket mer utspridda än i övriga Europa. Det gör att många har rötter till landsbygden som de vill behålla,” skriver han i en kommentar.

Lena Lid Falkman vid Handelshögskolan i Stockholm tror även att hemarbetes-direktiven under coronapandemin kommer att hålla sig och göra så att fler kommer att bosätta sig på landsbygden permanent.

Igår 07:13
Under midsommar var det många som tog sig ut till skärgården. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Fortsatt restriktivt resande nästa år

Svenskarna kommer att vara fortsatt restriktiva i sitt resande under 2021, tror experter som SVT har pratat med.

De resmål som prioriteras kommer att vara dem som inte ändrat sig fram och tillbaka i sina regler, tror experten Lottie Knutson, som tror att det dröjer några år innan det är tillbaka på det ”nya normala”.

Både Knutson och Stefan Gössling, som forskar inom turism, transport och klimatfrågor vid Lunds universitet, tror även att flygandet kommer att minska, delvis till följd av att man har märkt att det inte behövs så mycket som man tror.

Under juli minskade inrikesresorna med 21 procent på de 40 vanligaste regionala resorna jämfört med samma månad i fjol, enligt siffror från Telia.

Idag 05:14
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Stephanie Lecocq / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Danmark inför krav på munskydd i kollektivtrafik

Danmark inför krav på munskydd i kollektivtrafiken i hela landet från och med nästa vecka. Det meddelar statsminister Mette Frederiksen på en pressträff. Kravet gäller dygnets alla timmar och samtliga personer över tolv år berörs av beslutet.

Munskyddet ska ses som ett komplement till framförallt social distansering och handhygien, samt övriga åtgärder som landet har satt in. Det kan på sikt bli aktuellt med munskyddskrav på flera ställen i samhället, som i matbutiker och på sjukhus.

4 tim
Arkivbild. En gul linje på gågatan I Aalborg ska hjälpa shoppare att hålla avstånd Henning Bagger / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmark planerar att lätta vissa restriktioner

I Danmark har partierna i folketinget kommit överens om en ny version av den så kallade fjärde fasen av återöppningen i landet, rapporterar danska medier.

Avtalet innebär att vissa restriktioner lättas: regeln om att turister som vill besöka Danmark måste ha bokat sex övernattningsnätter för att släppas in och barer och restauranger ska få ha öppet till klockan 02 i stället för att stänga vid midnatt – så länge inga nya besökare släpps in efter klockan 23.

Det är ännu inte klart när de nya reglerna ska träda i kraft, och avtalet innebär också att flera restriktioner blir kvar. Danmark har de senaste dagarna sett ett ökat antal smittade.

Idag 03:58
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Hårt tryck efter munskydd: ”Extremt stor skillnad”

Trots att det inte finns några rekommendationer om munskydd i Sverige är det hårt tryck på dem, rapporterar Sveriges Radio. På största kedjan Apoteket har man sålt 20 gånger fler än normalt.

– Det är en extremt stor skillnad. Det här är en produkt som inte ens finns på alla apotek normalt sett, säger pressansvarige Magnus Frisk.

Under fredagen sa Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell att de ”håller ögonen på munskyddsfrågan”.

I  dag kom Danmark med krav på munskydd i kollektivtrafiken och i går kom Norge med rekommendationer om att munskydd ska bäras på fullsatta bussar i Oslo och Indre Østfold.

2 tim
Bryggan i Smögen. Illustrationsbild. Løvland, Marianne / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkaren: Oroväckande spridning på västkusten

Orter på västkusten har sett ökade fall av covid-19, och nu räds smittskyddsläkare att det kommer att bli en ökad smittspridning i området, rapporterar flera medier. Framförallt är det Grebbestad, Smögen och Lysekil som sticker ut.

– Jag ser allvarligt på det här, för de här orterna har inte haft så mycket smitta förut och det betyder att här finns det potential för smittspridning, säger biträdande smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé till SVT Väst.

Till Bohusläningen säger Lindhusen Lindhé att trängselreglerna inte har skötts under sommaren, framförallt inte i Grebbestad.

Idag 04:57
Lomma Beach i Skåne. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så försöker kommunerna minska strandträngsel

Det varma helgvädret gör att det väntas komma mycket folk till svenska stränder. Kommunerna tar hjälp av trygghetsvärdar, skyltar, appar och vaktbolag för att försöka minska trängseln på stränderna. Det rapporterar TT.

I Lomma tar man hjälp av flaggor och banderoller för att försöka få folk att hålla avstånd.

– Stränderna är inget kommunalt ansvar, det är en allmän plats. Är det någon som ska göra det så är det polisen, säger Anders Åkesson, säkerhetschef i Lomma kommun.

I Oxelösunds kommun tar man däremot hjälp av vakter för att försöka få bukt med parkeringskaos vid stränderna.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Petter Northug/Arkivbild. Torstein Bøe / TT NYHETSBYRÅN
Northugskandalerna

Northug på väg hem från sommarskidskola för barn

Norske skidstjärnan Petter Northug var på väg hem efter att ha varit instruktör för barn och unga på ett sommarläger i skidorten Trysil när han i går greps för fortkörning och narkotikabrott, rapporterar norska medier.

OS-medaljören körde 168 kilometer i timmen på 110-väg när hans Jaguar F-typ stoppades på E6 vid Ullenssaker norr om Oslo, skriver TV2. Han var ensam i bilen.

Enligt polisen samarbetar Petter Northug fullt ut med utredningen.

1 tim
Arkivbild Kai Pfaffenbach / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tränaren: En tankeställare för oss toppidrottsledare

Den tidigare norska landslagstränaren Morten Aa Djupvik säger till norska NRK att det är väldigt synd och trist att Petter Northug ertappats med att ha kokain i sitt hem. Han säger att han hoppas att Northug nu får den hjälp han behöver.

– Samtidigt är detta en tankeställare för oss som jobbar som ledare i toppidrotten. Vi måste ställa oss frågan om folk får tillräckligt bra uppföljning när de ska fylla tomrummet som uppstår efter en karriär.

Idag 07:00
Northug. Arkiv. Gorm Kallestad / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Petter Northug: Polisen har hittat kokain i mitt hem

Norske skidikonen Petter Northug skriver på Instagram att polisen har hittat kokain i hans bostad.

Narkotikan upptäcktes sedan polisen stoppat Northug sedan han lämnat blodprov efter att han fastnat i en fartkontroll.

”Jag är förtvivlad och rädd för vad framtiden kommer att innebära och ledsen för alla jag har gjort illa, ännu en gång. Jag kommer att ta ansvar för det jag har gjort”, skriver han.

Under sin karriär, som avslutades 2018, har Northug tagit 13 VM-guld, 2 OS-guld och 18 världscupssegrar.

Igår 20:31
Läs mer om Northugskandalerna