Hem
Högerextremisten Rasmus Paludan bränner en koran under en manifestation. (Pontus Lundahl/TT)

”Rätten att bränna böcker en del av yttrandefriheten”

Yttrandefriheten innebär att även det som är opassande, plumpt och kränkande får uttryckas i ord och handling. Därför vore det fel att göra det olagligt att bränna religiösa skrifter som Koranen, skriver Jacob Rudenstrad och Christer Sturmark på SvD:s debattsida.

De skriver att hån, förnedring eller respektlöshet knappast är ett uttryck för konstruktiv religionskritik, men ofrånkomligt i ett samhälle där människor tycker olika.

”Det starkaste vapnet mot oförsonliga uttalanden är dock inte att förtrycka ordet, utan att öppna för mer debatt”, skriver de.

Om debattörerna

Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare på Svenska evangeliska alliansen och författare till ”Den första rättigheten. Frihet till religion, frihet från religion” (Timbro)

Christer Sturmark, tidigare ordförande för förbundet Humanisterna och författare till ”Konsten att tänka klart” (Fri Tanke)

Läs också

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen