Lunin. Wikimedia
Fotbollens silly season

Real Madrid värvar 19-årig målvakt

Real Madrid värvar den 19-årige ukrainske målvakten Andrij Lunin från Zorja Luhansk, skriver TT.

”Han är framstående med sin längd och han har skrivit på för sex säsonger. Han är ung men väldigt erfaren”, skriver klubben på sin webbplats.

Toppnyheter

Hela byar i Moçambique har täckts av vatten. TT
Cyklonen Idai

”Snälla hjälp oss – berätta för hela världen att vi lider”

Boende i Moçambiques hamnstad Beira kämpar för sina liv efter cyklonen Idais framfart som hittills har skördat 200 dödsoffer. De boende är i desperat behov av mat, skydd och kläder, skriver BBC i ett reportage från staden.

– Jag har inget. Jag har förlorat allt, säger en kvinna.

Invånarna i området säger att de känner sig bortglömda. Trebarnspappan Pedro säger att han och barnen, som alla är under tio år, inte vet var de ska sova.

– Snälla hjälp oss. Säg till världen att vi lider, säger han.

SvD har pratat med lokalbon Nelson Moda, som överlevde cyklonen genom att låsa in sig i badrummet med sin familj. När familjen klev ut morgonen efter möttes de av en storstad närmast i ruiner.

– Beira kommer aldrig att bli sig lik igen, säger han till tidningen över telefon.

Igår 22:21
Cyklonen Idai

Nybliven mamma: ”Jag vet inte vad jag ska äta”

Hundratusentals liv befaras vara i fara efter att cyklonen Idai drabbat södra Afrika, rapporterar AFP. Stormen är en av de värsta som drabbat området på flera decennier.

Den nyblivna mamman Guida Antonio har sökt skydd i ett läger i Chimoio i Moçambique där det råder brist på mat.

– Jag ammar en nyfödd bebis som bara är en vecka gammal. Hittills har ingen gett mig någon mat, jag vet inte vad jag ska äta, säger hon till AP.

Andra har försökt fly stormfloden till hustak och trädtoppar där många blivit strandade i flera dagar.

– Vi kan inte rädda alla så vi prioriterar barn, gravida och skadade, säger Caroline Haga vid Internationella Röda Korset, till AFP.

Igår 13:03
Läs mer om Cyklonen Idai
Brexit Storbritanniens framtid
Theresa May. JONATHAN BRADY / POOL
Brexit Storbritanniens framtid

Analyser: Ytterligare ett steg närmare katastrofen

Oavsett hur kass man tycker att Therese May är lyckas hon hela tiden bli ännu sämre – det skriver The Guardians Jonathans Freedland i en analys efter Mays tal till nationen där hon lovade att genomföra brexit senast 30 juni.

Enligt Freedland har May på nytt gjort en i en lång rad tvärvändningar i sin brexitlinje. I stället för att, som hon lovade, be EU om en lång förlängning om hennes avtal inte fick stöd bad hon i dag om en kort.

”Alla vet att det vore en katastrof att lämna EU utan ett avtal. Alla vet också att det ligger i parlamentets makt att undvika den katastrofen. Ändå har vi i dag tagit ytterligare ett steg mot den, ledda av en premiärminister som helt saknar förmågan att leda”, skriver han.

Sky News Lewis Goodall skriver att May är unik i brittisk politisk historia i sin motvilja att acceptera parlamentets vilja. Han skriver att May beter sig som om hon har en stor majoritet bakom sig och kan styra den hur hon vill – så är det inte, konstatar han.

”Det finns en majoritet i parlamentet för brexit, men inte för Mays brexit och absolut inte under hot”, skriver han.

Igår 22:54
Jonathan Brady / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Theresa May: Kommer inte lämna EU senare än 30 juni

Storbritannien har bett EU om att få skjuta upp brexit till 30 juni – men Theresa May är inte beredd att skjuta upp utträdet längre än så. Det sa hon i ett anförande vid 10 Downing Street i London i kväll.

– Jag kommer att fortsätta jobba natt och dag, sa hon under pressträffen.

Hon förstår att många britter är trötta på alla de politiska turerna kring EU-utträdet. Hon uppmanar nu landets parlamentariker att bestämma sig.

Igår 21:08
Donald Tusk. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Donald Tusk villkorar Mays begäran om förlängning

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gjorde ett kort uttalande på en presskonferens på onsdagseftermiddagen, efter att ha bekräftat att han tagit emot Mays begäran om att förlänga brexit till 30 juni.

– Jag tror att en kort förlängning kan vara möjlig, men den kommer att vara villkorad av att parlamentet antar Mays avtal, säger han.

Donald Tusk baserade sin bedömning på konsultationer med de 27 EU-ledarna. Detta betyder att EU-toppmötet på torsdag-fredag bör kunna godkänna Mays begäran.

Men enligt ett läckt dokument till Financial Times väntas EU göra hårt motstånd mot en förlängning. Enligt Bloomberg kan EU:s besked dröja till nästa vecka.

EU-kommissionen säger enligt BBC att Storbritannien måste delta i valet till EU-parlamentet den 23 maj, om de skjuter på utträdet till den 30 juni.

Frankrikes utrikesminister vill ha garantier för att Mays strategi är trovärdig.

Igår 16:22
Läs mer om Brexit
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019
Viktor Orbán när han i dag anlände till EPP-mötet i Bryssel. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Ungerska Fidesz stängs av från M- och KD-gruppen

Ungerns regeringsparti Fidesz stängs av från EPP-gruppen i EU-parlamentet, rapporterar NTB. Röstsiffrorna för en avstängning blev förkrossande 190 mot 3 bland EPP-medlemmarna.

Fidesz förlorar därmed rätten att delta i möten, att rösta och att föreslå kandidater till olika positioner. Om partiet framöver inte följer EPP:s grundläggande värderingar kommer partiet också att uteslutas, skriver DN.

– Det accepterar vi inte, sa Orbán under dagens möte enligt en källa till tidningen, som skriver att den ungerska ledaren nu själv väntas ta Fidesz ur partigruppen.

I EU-parlamentets konservativa grupp EPP återfinns de två svenska partierna KD och M. Båda partierna har drivit på för att Fidesz ska uteslutas ur gruppen. EPP är EU-parlamentets största partigrupp och sitter just nu på 217 av de 751 mandaten i parlamentet. Tolv av ledamöterna kommer från Fidesz.

Igår 17:50
Ebba Busch Thor, Gunnar Hökmark och Sara Skyttedal. TT
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

M- och KD-glädje efter avstängning: ”Viktigt steg”

Flera moderata och kristdemokratiska politiker gläds över att det ungerska regeringspartiet Fidesz stängs av från den konservativa EPP-gruppen med två månader till EU-valet. Både M och KD ingår själva i gruppen.

”Viktigt steg”, skriver EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) på Twitter.

”Stark enad markering”, tycker Sara Skyttedal, KD:s toppnamn inför valet.

Hon får medhåll av sin partiledare Ebba Busch Thor.

– Jag är glad över att EPP har enats om beslut om tillfällig avstängning, även om Kristdemokraterna sedan vi initierade denna process hade velat gå längre, säger hon i ett pressmeddelande.

Moderaternas Tomas Tobé, som är ett av partiets toppnamn till parlamentet, konstaterar att EPP valde att stänga av Fidesz ”med stor majoritet”.

Igår 18:36
 Fredric Federley och Sara Skyttedal. TT
EU-parlamentsvalet 2019

”Håller KD med Skyttedal om Macron och Orbán?”

Opinion Att KD:s Sara Skyttedal inte kan välja mellan Victor Orbán och Emmanuel Macron väcker en rad frågor om hela partiets politiska inriktning. Det skriver C:s EU-parlamentariker Fredric Federley i en debattartikel i Expressen.

Enligt Federley borde valet vara ”en självklarhet för alla som säger sig stå för demokrati och öppenhet”.

Han frågar sig om partiet i stort verkligen står bakom Skyttedals uttalande och om det är partiets linje.

”Har även Ebba Busch Thor svårt att välja mellan dessa två?” undrar han.

Igår 18:04
Läs mer om EU-valet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund