Moskéattackerna i Christchurch

Regeringen håller krismöte: ”En mörk dag för landet”

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern är på väg till Wellington för att hålla krismöte med regeringen med anledning av att två moskéer attackerats i Christchurch, skriver The Guardian.

– Det är en av Nya Zeelands mörkaste dagar, säger Ardern på en pressträff.

Hon pekar på att många av dem som drabbats av dådet har invandrarbakgrund.

– De har valt att göra Nya Zeeland till sitt hem och det är deras hem. De är vi. Personen som har utfört våldet mot oss är det inte, säger Ardern.

Sprängladdningar som fästs på bilar har oskadliggjorts på flera platser och polisen uppmanar människor att inte besöka moskéer under dagen på grund av risken för fler attacker.

Livesändningar

Jacina Ardern på dagens pressträff. REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN

Toppnyheter

Donald Trump/Recep Tayyip Erdogan. TT
Turkiska offensiven i Syrien

Trump uppmanade Erdogan i brev: ”Var inte en idiot!”

Donald Trump försökte övertyga sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan att gå försiktigt fram i sin invasion av Syrien. Det framgår av ett brev som Trump skickade till Erdogan för en vecka sedan.

”Låt oss sluta ett bra avtal! Du vill inte bli ansvarig för att ha slaktat tusentals människor, och jag vill inte bli ansvarig för att ha förstört den turkiska ekonomin – vilket jag kommer att göra”, skriver Trump i brevet.

Trump fortsätter att uppmana Erdogan att vara human.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” avslutas brevet.

Brevets innehåll rapporterades först av Fox News-programledaren Trish Regan. Vita huset bekräftar att det är autentiskt, skriver New York Times och Bloomberg.

Igår 20:59
Kobane den 12 oktober. OZAN KOSE / AFP
undefined

Användes i kamp mot IS – i dag bombade USA sin bas

USA fortsatte i dag sitt uttåg ur norra Syrien och lämnade städerna Tabqa och Raqqa, skriver Reuters.

Under onsdagen bombade USA den bas söder om Kobane som använts som högkvarter för den amerikanska insatsen mot IS, enligt Wall Street Journal. Efter att turkiskstödda trupper avancerat mot Kobane under tisdagen tömdes basen i dag innan den bombades av amerikanska stridsflygplan och helikoptrar.

President Donald Trump försvarade under onsdagen sitt beslut att dra tillbaka trupperna från Syrien och sa bland annat att striderna ”inte är USA:s problem”. Under onsdagen fördömdes Trumps agerande av det amerikanska representanthuset.

Igår 19:54
Turkiets president Erdogan. Arkivbild. Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiet hotar med hämnd – lovar sanktioner mot USA

Turkiet planerar att svara med hämndsanktioner mot USA, meddelade presidentens talesperson Ibrahim Kalin på onsdagskvällen enligt flera medier.

I måndags införde Trumps administration sanktioner mot tre turkiska ministrar efter Turkiets offensiv i Syrien.

– Turkiet kommer inte att låta detta gå obesvarat, sa Ibrahim Kalin enligt Daily Sabah.

Han uppgav också att landet trots USA:s krav inte tänker upphöra med sin offensiv, skriver Reuters.

Igår 18:44
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Brexit Storbritanniens framtid
Muralmålning i London. Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Sky News: Hur ska ett avtal gå igenom parlamentet?

Även om den brittiska regeringen och EU kommer överens om ett nytt brexitavtal blir det svårt för premiärminister Boris Johnson att få igenom förslaget i parlamentet, enligt en analys från Sky News.

För att förslaget ska röstas igenom måste Johnson ha 320 röster. Han kan räkna med i stort sett alla Toryledamöter, 287 stycken, enligt tv-kanalen. Johnson måste också ha stöd från det nordirländska partiet DUP:s ledamöter, tio till antalet.

Den stora frågan är hur premiärministern ska lyckas få tag i de resterande 23 rösterna. De måste antingen komma från Labour eller från den 21 personer stora grupp som sparkades ut ur Torypartiet efter att ha gått emot Johnson i september.

”Om han lyckas kommer det att vara med minsta möjliga marginal, men utsikterna ser inte ljusa ut”, skriver tv-kanalen.

Igår 22:21
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Avtal nära, men momsen knäckfrågan

Trots förhoppningar om att kunna nå ett framsteg under onsdagskvällen lyckades inte EU och Storbritannien enas om ett brexitavtal. Förhandlingarna uppges fortsätta under hela natten och det finns fortfarande förhoppningar om att komma överens innan EU-toppmötet inleds på torsdagen, uppger källor.

Det irländska public service-bolaget RTE uppger att man är eniga om i princip allt, förutom frågan om hur momsen ska tas upp på olika sidor om de tullgränser som brexit för med sig.

Igår 19:01
Merkel och Macron under onsdagens presskonferens. PASCAL PAVANI / AFP
undefined

Macron: Brexitavtal håller på att färdigställas

Ett brexitavtal mellan Storbritannien och EU håller på att slutföras, uppgav Frankrikes president Emmanuel Macron på onsdagskvällen enligt Reuters. Han hoppades samtidigt att EU:s ledare ska kunna ställa sig bakom det när EU-toppmötet inleds på torsdagen, sa han vid en gemensam pressträff med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i franska Toulouse.

Tidigare under dagen sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att parterna kan vara överens om ett brexitavtal före dagens slut.

Igår 17:09
Läs mer om Brexit
Pedro Sanchez och Quim Torra. Arkivbild. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

Spaniens premiärminister vädjar till Katalonien

I ett tv-sänt tal vädjade Spaniens premiärminister Pedro Sanchez i kväll till Kataloniens ledare Quim Torra att ta avstånd från våldet, skriver AFP.

Sanchez satt under dagen i nödsamtal med oppositionsledare gällande oroligheterna i området samtidigt som våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis uppstod för tredje dagen i rad.

”Detta tal riktas till Kataloniens president: både han och hans ministrar har såväl en politisk som moralisk plikt att fördöma våldet i Katalonien på ett klart och tydligt sätt”, sa han i talet.

Igår 21:37
Illustrationsbild TT / Bildbyrån
undefined

Rivalmötet El Clásico kan flyttas efter protesterna

Klassikermötet mellan FC Barcelona och Real Madrid kan flyttas på grund av de pågående protesterna i Katalonien, skriver BBC.

Den katalanska självständighetskampen blossade upp efter att nio separatistledare i måndags dömdes till långa fängelsestraff – vilket lett till att stora demonstrationer har ägt rum i området de senaste dagarna.

Den spanska högstadivisionen La Liga har därför skickat in en formell förfrågan till det spanska fotbollsförbundet om att byta plats på spelorterna för höstens- respektive vårens- möte mellan storklubbarna.

Det skulle innebära att matchen den 26 oktober flyttas från Barcelona till att i stället spelas i Madrid.

Igår 13:57
Carles Puigdemont och protest i Barcelona.  TT/AP
undefined

Puigdemont: ”Bara en väg framåt – självständig stat”

Fängslandet av separatister i Katalonien markerar en ny fas i kampen för självständighet, skriver den före detta regionala presidenten Carles Puigdemont i The Guardian. Beskedet är en upptrappning som kommer elda på ilskan över regionen, skriver ex-ledaren, som befinner sig i exil i Belgien.

”Beslutet kommer att slå tillbaka mot Spanien. Det finns nu bara en väg framåt för Katalonien (...). Det måste bli en självständig stat i form av en republik. Vi kommer aldrig att backa”, skriver Puigdemont.

Han menar att den spanska statens agerande slår mot demokratins hjärtefrågor i en tid då de behövs som mest. ”Detta är nu en internationell fråga”, anser han.

15 okt
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Illustrationsbild. Erlend Aas / TT NYHETSBYRÅN
Slaget om snuset

Norsk rapport varnar för snusets hälsoeffekter

Den som snusar löper större risk att drabbas av en rad sjukdomar, enligt en ny rapport från det norska folkhälsoinstitutet.

I rapporten skriver institutet att kvinnor som snusar löper större risk att föda för tidigt. Dessutom ökar risken för att deras barn drabbas av kortvariga andningsstopp och munproblem.

Enligt rapporten löper män som snusar större risk att drabbas av cancer i matstrupen och bukspottskörteln. Den senare slutsatsen är omdiskuterad, eftersom en stor metastudie 2017 menade att snus inte ökar risken för bukspottskörtelcancer.

Den norska forskaren Karl Erik Lund är kritisk mot slutsatserna i rapporten.

– Man har inte jämfört risken att snusa med risken att röka. Majoriteten av de som använder snus är tidigare rökare, säger han till sajten Forskning.no.

Igår 20:14
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Barn till snusande mamma får högre blodtryck

En studie vid Karolinska Institutet i Stockholm visar att barn till mammor som har snusat under graviditeten har högre systoliskt blodtryck vid sex års ålder jämfört med barn till ickesnusande mammor.

Blodtrycket mättes hos 21 fem- och sexåringar vars mammor snusat under graviditeten och 19 barn i samma ålder vars mammor inte snusat. Resultaten visade att barnen till snusarna hade ett blodtryck som var 4,2 millimiter kvicksilver högre än hos de andra barnen.

”Hur ökningen av hjärtfrekvensvariabilitet och blodtryck påverkar hjärtkärlhälsan i vuxen ålder återstår att utforska”, står det i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.

Igår 12:19
Läs mer om Slaget om snuset