Hem
Människor flyr från storstaden Kandahar när röken stiger efter strider mellan talibanerna och landets militär. (Sidiqullah Khan / TT NYHETSBYRÅN)

Regeringen kontrollerar bara tre storstäder – så är läget i Afghanistan just nu

Ytterligare tre städer har fallit till talibanerna under fredagsförmiddagen. Det innebär att Afghanistans centralregering bara kontrollerar tre större städer i landet, skriver New York Times.

Förutom huvudstaden Kabul handlar det om Mazar-e Sharif i norr och Jalalabad i nordöst. I och med att de två sydliga storstäderna Lashkar Gah och Kandahar har fallit i talibanernas händer kontrollerar islamistgruppen nu södra delarna av landet. BBC skriver att det ofta sägs att den som kontrollerar Kandahar, som är landets näst största stad, också kontrollerar Afghanistan.

I landet finns 34 provinser. Sedan talibanernas offensiv inleddes har de tagit kontrollen över 18 provinshuvudstäder, enligt Al Jazeeras grafik. Många av städerna som har fallit ligger i norra Afghanistan.

Tusentals människor har flytt till Kabul. Tältläger slås upp. BBC:s tv-inslag visar stor desperation i huvudstaden.

– Jag önskar mig en bättre framtid och vill återvända till min by. Talibanerna dödade min pappa och min bror, säger tioåriga Khalida.

Under tiden pågår fredsförhandlingar i Qatars huvudstad Doha, men framgångarna lyser med sin frånvaro. Nyhetsbyrån AFP konstaterar att talibanernas militära strategi kan vara tillräcklig för att nå deras uttalade mål: upprättandet av ett islamiskt rike likt det som styrde mellan 1996 och 2001.

Fördjupande läsning och tittning

bakgrund
 
Säkerhetsläget i Afghanistan
Wikipedia (sv)
Afghanistan, formellt Islamiska republiken Afghanistan, persiska: جمهوری اسلامی افغانستان; pashto: د افغانستان اسلامي جمهوریت, är ett land i södra Asien. Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern.Landet är bergigt och saknar kust. Det gränsar till Pakistan i söder och öster, Iran i väst, Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikistan i norr, och Kina allra längst i öster. En stor del av Afghanistans 652 000 kvadratkilometer stora yta täcks av bergskedjan Hindukush vid den västra änden av Himalaya. I norr finns slättland som delvis är mycket bördigt. Ett relativt låglänt område i sydväst utgörs till stor del av öken och salträsk. Kabul är huvudstad och största stad. Statistiken om landet är mycket bristfällig och man vet inte ens hur många invånare det finns, men folkmängden uppskattades 2019 till mellan 26 och 38 miljoner. Cirka 70 procent av befolkningen är under 25 år. Etniskt sett består befolkningen framför allt av etniska pashtuner, tadzjiker, hazarer och uzbeker. Afghanistan är en Islamisk republik. Det är Asiens fattigaste land, helt beroende av utländskt bistånd och ett av världens mest korrupta länder. Afghanistans historia kan spåras mycket långt tillbaka i tiden. Redan 9-6000 f.Kr bedrevs det jordbruk och boskapsskötsel i området och på 4000-talet fanns där en storartad stadskultur. Genom sitt läge mellan Syd-, Väst och Centralasien har området varit viktigt för handeln och mottagit kulturella influenser från många håll. Området har många gånger invaderats av stormakter och mera tillfälliga erövrare men också varit centrum för riken som varit mycket större än det nuvarande Afghanistan. Landet Afghanistan som vi känner det grundades år 1747, var under en del av 1800-talet brittiskt protektorat och blev självständigt år 1919. År 1979 invaderades landet av Sovjetunionen till stöd för en svag kommunistisk regering. Sedan dess har det ständigt pågått krig mot invasionstrupper och mellan inhemska styrkor, och sedan 2001 har USA stora militära styrkor i landet. År 2018–2019 var Afghanistan det land i världen som hade flest dödsfall förorsakade av krigshandlingar och terrorbrott. 2020 var det världens dödligaste land för civila och det land i världen som var mest utsatt för terrorism.

Centralregeringen kontrollerar bara tre städer i landet

Kabul

karta

Jalalabad

karta

Mazar-e Sharif

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen