”Regeringskansliets kultur hindrar visionärt arbete”
Visioner och långsiktig problemhantering får ge vika för suboptimering, konkurrens och revirtänkande på regeringskansliet. Det skriver den tidigare framtidsministern Kristina Persson (S) på DN debatt.
Persson nämner hur hennes eget nedlagda strategi- och framtidsarbete är ett exempel på att alla försök att tänka nytt på regeringskansliet mynnar ut i ”Business as usual”.
”Ett stort hinder i Sverige är regeringskansliets starka låsning till ’silos’ – för mycket stuprör och för lite av strategiskt, resultatinriktat samarbete.”
Den förra ministern skriver att denna kultur måste förändras oavsett vilken regering som tillträder 2018.
”Viljan och energin för att uppnå förändringar måste vara starkare än rädslan och de stora organisatoriska hindren.”
bakgrund
Kristina Persson
Wikipedia (sv)
Inger Kristina Persson, född 16 april 1945 i Östersunds församling i Jämtlands län, är en svensk ekonom, socialdemokratisk politiker och ämbetsman.
Kristina Persson är dotter till finansmannen Sven O. Persson och representerade socialdemokraterna i riksdagen 1991 och 1993-95 för Stockholms kommuns valkrets. Hon var ledamot av Europaparlamentet mellan 1 januari och 8 oktober 1995. Hon var landshövding i Jämtlands län 1995-2001 och vice riksbankschef 2001-07. Hon är sedan 2007 ordförande i Föreningen Norden och i tankesmedjan Global utmaning, vilken hon också grundade år 2005.
Den 3 oktober 2014 utsågs hon till minister i Statsrådsberedningen i Stefan Löfvens regering med ansvar för strategi- och framtidsfrågor (populärt kallat "framtidsminister") samt för nordiskt samarbete. Vid regeringsombildningen den 25 maj 2016 fick Persson lämna regeringen.
Hon har varit gift med konsulten Jan Olsson (född 1943).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen