Hem
Bosättningen Pisgat Ze’ev i östra Jerusalem intill muren som Israel byggt mot de palestinska områdena. 22 maj 2022. (Maya Alleruzzo / AP)

Rekordökning av Israels illegala bosättningar

I fjol byggde Israel fler illegala bosättningar på ockuperad palestinsk mark än man gjort på över trettio år. Det uppger EU:s representation i de palestinska territorierna, enligt AFP.

Planer på 12 349 nya israeliska bostäder på Västbanken befinner sig i bygglovsprocess och 18 333 planeras i annekterade östra Jerusalem, enligt EU-representationen. Runt en halv miljon israeler bor redan på den ockuperade Västbanken.

”Israels beslut att fortsätta godkänna och bygga nya bosättningsenheter år 2023 underminerar allt mer utsikterna för en möjlig tvåstatslösning”, skriver EU-representationen i ett uttalande.

För två veckor sedan dömde Internationella domstolen i Haag (ICJ) att alla israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark strider mot internationell rätt.

bakgrund
 
Israeliska bosättningar
Wikipedia (sv)
Israeliska bosättningar avser samhällen och jordbruksenheter på mark som är ockuperad av staten Israel och befolkad av israeliska medborgare. Bosättningarna har oftast uppförts med politiskt, militärt och finansiellt stöd av den israeliska regeringen. Efter Sexdagarskriget 1967 ockuperade Israel Sinaihalvön, Gazaremsan, Västbanken (inklusive Östra Jerusalem) och Golanhöjderna. Sinaihalvön återlämnades till Egypten åren 1974-1982, medan bosättningarna på Gazaremsan utrymdes 2005.
bakgrund
 
Sexdagarskriget
Wikipedia (sv)
Sexdagarskriget utkämpades 5 juni till 10 juni 1967 mellan Israel på ena sidan och de arabiska grannstaterna Jordanien, Syrien och Egypten på andra. Kriget var i grunden en fortsättning på 1948 års arabisk-israeliska krig och Suezkriget år 1956, då de arabiska grannländerna, som i de föregående krigen, hade målsättningen att förinta den judiska statsbildningen. Ytterligare 11 muslimska länder bidrog med trupper till den arabiska sidan. Åren innan kriget attackerades israeliska städer och byar nära Syrien regelbundet, israeliska trupper angrep byn as-Suma på Västbanken och i början av 1967 ökade spänningarna vid gränsen mellan länderna. Efter falska rapporter från Sovjetunionen om att Israel var nära att anfalla fick Syrien med sig Egypten och en rad andra arabstater och en militär uppladdning mot Israel påbörjades. I maj började egyptiska trupper marschera genom Sinaiöknen mot den israeliska gränsen, ockuperade en internationell fartygsväg och hotade med att eliminera Israel. I början av juni 1967 bestämde sig därför den israeliska ledningen för att slå till först, hellre än att riskera statens utplåning. Kriget inleddes på morgonen den 5 juni då Israels flygvapen attackerade Egypten på västfronten i Operation Focus, som slog ut deras flygvapen och gav Israel luftherravälde under stridigheterna. Några timmar senare anfölls Israel av jordanska och syriska trupper på östfronten Under de följande sex dagarna erövrade den israeliska armén Västbanken från Jordanien, Golanhöjderna från Syrien samt Gazaremsan och hela Sinaihalvön från Egypten innan krigets slut. Sexdagarskriget följdes av Oktoberkriget 1973.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen