Rektor vill se lagar för barns rätt att slippa fasta
På tisdagskvällen börjar den muslimska fastemånaden ramadan – något som kan vara problematiskt för en del elever. Det menar Renas Khezri som är rektor på Annerstaskolan i Huddinge, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
– Det påverkar alltifrån studieresultat till närvaro. Om ett barn inte äter under så många timmar påverkar det ju många delar såklart, säger hon.
Khezri vill därför se en tydligare lagstiftning som säger att barn inte ska behöva fasta.
bakgrund
Ramadan
Wikipedia (sv)
Ramadan (arabiska: رمضان) är i den muslimska kalendern den nionde månaden och en helig fastemånad som är en av islams fem pelare. Ramadan är den månad under vilken Koranen först uppenbarades för profeten Muhammed. Under 29 eller 30 dagar måste alla rättrogna muslimer fasta, det vill säga avhålla sig från att äta, dricka, röka och ha sexuellt umgänge från gryning till solnedgång (Koranen 2:183-187).Organisationen Svensk Handel räknade med att ramadan i Sverige årligen omsätter ungefär en miljard kronor i dagligvaruhandeln.Den som bryter mot ramadans regler på allmän plats kan bli arresterad eller fängslad av religiös polis i bland annat Tunisien, Marocko, Palestinska myndigheten och Förenade Arabemiraten. I Saudiarabien riskerar muslimer som bryter mot reglerna kring ramadan piskstraff eller fängelse och utländska medborgare utvisas.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen