Hem
Riksrevisorerna Margareta Åberg, Ulf Bengtsson och Susanne Ackum. (Riksrevisionen)

”Riksrevisionens felsteg kan ge mer byråkrati”

DN har avslöjat hur ledningen på Riksrevisionen – som ska granska staten – har lagt sig i granskningar, anställningsprocesser och låtit obehöriga ta del av pågående utredningar. I en debattartikel i Aftonbladet skriver statsvetaren Anders Sundell att det är rekryteringen av tidigare kollegor som är särskilt graverande.
”Statliga myndigheter ska bara utgå ifrån förtjänst och skicklighet när de anställer. En sådan meritokratisk ordning har i forskningen visat sig vara ett av de starkaste skydden mot korruption.”
Han frågar retoriskt om vänskapsrekryteringarna som avgående riksrevisorn Susanne Ackum har gjort:
”Hur troligt är det att de som fått sitt jobb på så vis skulle slå larm om hon sedan missbrukat sitt ämbete på något annat sätt?”
Om liknande mönster uppdagas på andra svenska myndigheter tror Sundell att risken är stor att byråkratin ökar. Rekryteringar blir omständliga processer, systemet långsamt och oflexibelt, menar han.
”Tyvärr skulle det också innebära att svensk statsförvaltning förlorar något som vi tidigare kunnat vara stolta över.”

Läs mer:

bakgrund
 
Riksrevisionen
Wikipedia (sv)
Riksrevisionen är en svensk myndighet under Sveriges riksdag som granskar andra statliga myndigheter, regeringens förvaltning och statliga bolag. Genom ett grundlagsskyddat oberoende granskar Riksrevisionen hur statliga medel används samt rapporterar om eventuella brister. Riksrevisionen är, som en statlig förvaltningsmyndighet under Sveriges riksdag, en del av riksdagens kontrollmakt. Verksamheten ska bidra till demokratisk insyn och ge medborgarna möjlighet att se hur beslut fattas och genomförs. Riksrevisionens huvuduppgifter är finansiell revision, effektivitetsrevision, internationellt utvecklingssamarbete och omvärldsriktad verksamhet. Den granskar årligen omkring 250 myndigheters årsredovisningar samt genomför ett trettiotal effektivitetsgranskningar.

DN:s granskning:

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen