Riksrevisorn: KU får avgöra om jag ska avgå
Riksrevisionens högsta chef Margareta Åberg har inte velat bli intervjuad av DN under deras granskning av turerna kring myndigheten.
Och när hon bryter tystnaden vill hon inte kommentera kraven på hennes avgång.
– Frågan om jag ska vara riksrevisor eller inte, den frågan finns det en demokratisk process för och det är KU som håller i den. Och jag kommer att lägga fram min berättelse i KU och låta KU ta ställning den, säger hon till DN.
Läs mer:
bakgrund
Riksrevisionen
Wikipedia (sv)
Riksrevisionen är en svensk myndighet under Sveriges riksdag som granskar andra statliga myndigheter, regeringens förvaltning och statliga bolag. Genom ett grundlagsskyddat oberoende granskar Riksrevisionen hur statliga medel används samt rapporterar om eventuella brister.
Riksrevisionen är, som en statlig förvaltningsmyndighet under Sveriges riksdag, en del av riksdagens kontrollmakt. Verksamheten ska bidra till demokratisk insyn och ge medborgarna möjlighet att se hur beslut fattas och genomförs.
Riksrevisionens huvuduppgifter är finansiell revision, effektivitetsrevision, internationellt utvecklingssamarbete och omvärldsriktad verksamhet. Den granskar årligen omkring 250 myndigheters årsredovisningar samt genomför ett trettiotal effektivitetsgranskningar.
DN:s granskning:
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen