Hem
Beatrice Fihn (Laurent Gillieron / TT NYHETSBYRÅN)

”Risken för kärnvapenkrig högre än under kalla kriget”

Att INF-avtalet formellt har fallit är en farlig utveckling och en början på en ny kapprustning, anser Beatrice Fihn, generalsekreterare för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

– Risken för kärnvapenkrig ökar och är minst lika hög, eller högre, än vad den var under kalla kriget, säger hon till SvD.

Avtalet undertecknades 1987 av USA:s dåvarande president Ronald Reagan och Sovjetunionens Michail Gorbatjov och reglerade avskaffandet av medeldistansrobotar.

bakgrund
 
INF-avtalet
Wikipedia (sv)
INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces; officiellt: Avtalet mellan USA och Sovjetunionen om att avskaffa medel- och kortdistansrobotar) är ett avtal slutet den 8 december 1987 i Washington D.C., verkställt 1991, mellan Sovjetunionen och USA om kärnvapennedrustning genom att avskaffa medeldistansrobotar. Avtalet ses ibland som början till slutet på kalla kriget. De robotar som avsågs var landbaserade robotar med 500 km till 5 500 km räckvidd. Den 20 oktober 2018 meddelade USA:s president Donald Trump att USA skulle dra sig ur INF-avtalet. USA lämnade avtalet den 2 februari 2019, som annonserat av USA:s utrikesminister Mike Pompeo dagen innan. Samma dag meddelade Vladimir Putin att Ryssland skulle träda ur avtalet, med omedelbar verkan.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen