Hem
Emmanuel Macron och Marine Le Pen. (JOEL SAGET / AFP)

Riskerar bli maktlösa – oavsett vem som vinner

I dag avgörs Frankrikes framtid. Men oavsett om liberale Emmanuel Macron eller högerpopulistiska Marine Le Pen vinner så finns det två omröstningar till nationalförsamlingen i juni som kan avgöra hur bra deras styre kommer att gå. Om de inte lyckats få egen majoritet i kammaren så kommer det bli i princip omöjligt att få igenom sina idéer – då de behöver parlamentets stöd för att kunna få igenom sina beslut.

Båda kandidaterna riskerar att bli nästintill maktlösa. Le Pens parti har länge motarbetats av de andra partierna och har därför haft mycket svårt med att få platser i nationalförsamlingen. Macrons parti är helt nytt och därför väcks frågan om han kommer ha tid att få ihop nog med kandidater till valen.

SvD:s Teresa Küchler skriver i en analys att Le Pen måste locka ledamöter i nationalförsamlingen som motsätter sig hennes EU-politik. Medan Macron måste försöka få med sig socialist- och vänsterledamöter som hatar hans planer på marknadsliberala reformer. ”Det kan bli en spännande kohandel. Kommer presidenten att helt kunna uppfylla ett endaste av sina vallöften?” frågar hon sig.

Läs mer om valet

bakgrund
 
Presidentvalet i Frankrike 2017
Wikipedia (sv)
Presidentvalet i Frankrike 2017 består av två valomgångar för att välja Frankrikes president för mandatperioden 2017–2022. Valets första valomgång ägde rum den 23 april 2017. Ingen kandidat fick egen majoritet i den första omgången, vilket innebära att de två kandidater som fick flest röster - mittenkandidaten Emmanuel Macron och nationalisten Marine Le Pen - kommer att mötas i en andra valomgång den 7 maj 2017. Den nya presidenten tillkännages 11 maj 2017. Presidentvalet kommer att följas av parlamentsvalet i Frankrike 2017 den 11 och 18 juni. Nuvarande president François Hollande från Socialistpartiet hade möjlighet att ställa upp för en andra mandatperiod, men deklarerade den 1 december 2016 att han inte stod till förfogande i valet på grund av sina dåliga opinionssiffror. François Fillon från konservativa Republikanerna och Marine Le Pen från nationalistiska Front National ledde i opinionsmätningarna för den första valomgången mellan november 2016 och mitten av januari 2017. I slutet av januari och början av februari 2017 visade opinionsmätningarna att avståndet minskade mellan Fillon och Macron, tillhörandes En Marche! samt socialistpartiets kandidat Benoît Hamon. Efter att den satiriska veckotidningen Le Canard enchaîné avslöjat i januari 2017 att Fillon tidigare hade använt nästan 1 miljon euro i skattemedel för att anställa sin fru som parlamentarisk assistent, gick Macron om Fillon i opinionsmätningarna för första valomgången. Under valkampanjen tappade både Macron och Le Pen i stöd liksom Hamon, samtidigt som vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon ökade. Dock bibehöll Macron och Le Pen ställningen som de två ledande kandidaterna och vann flest röster i första valomgången. Opinionsmätningar inför andra valomgången pekar på att Macron kommer att vinna mot Le Pen med omkring 20 procentenheter. Fillon och Hamon har ställt sig bakom Macron, men vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon vägrade ställa sig bakom varken Macron eller Le Pen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen