Filip Rogic gör 3–0 på Falkenbergs Hampus Nilsson. JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Rogic hattrickhjälte när Örebro vann bottenmötet

Filip Rogic gjorde hattrick när hans Örebro krossade bottenkollegan Falkenberg med 4–0. Matchen stod 3–0 och såg avgjord ut redan i halvtid, trots att Falkenberg hade haft några fina chanser.

I andra halvlek fullbordade Rogic sitt hattrick, när han petade in en målvaktsretur efter ett tungt avslut från Martin Broberg.

– Vi hade ett bra passningsspel, ett bra omställningsspel och sårar dem ordentligt, säger Rogic till C More, enligt SVT Sport.

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Källor: Inget brexitavtal i kväll – moms knäckfrågan

EU och Storbritannien kommer inte kunna presentera något brexitavtal i kväll, uppger brittiska regeringskällor för BBC och Sky News.

Enligt källorna kommer samtalen mellan parterna fortsätta in i natten med förhoppningen om att ett avtal kommer att kunna nås under torsdagen.

Den irländska tidningen RTE uppger att man är eniga om i princip allt, förutom frågan om hur momsen ska tas upp på olika sidor om de tullgränser som brexit för med sig.

10 min
Merkel och Macron under onsdagens presskonferens. PASCAL PAVANI / AFP
undefined

Macron: Brexitavtal håller på att färdigställas

Ett brexitavtal mellan Storbritannien och EU håller på att slutföras, uppger Frankrikes president Emmanuel Macron enligt Reuters. Han hoppas att EU:s ledare ska kunna ställa sig bakom det när EU-toppmötet inleds på torsdagen, sa han vid en gemensam pressträff med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i franska Toulouse på onsdagskvällen.

Tidigare under dagen sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att ett brexitbesked kan komma före dagens slut.

2 tim
Brexitministern Stephen Barclay och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.  TT
undefined

Johnson ber om uppskov om avtal inte nås till lördag

Premiärminister Boris Johnson kommer att be EU om att få skjuta upp brexitutträdet om inget avtal nås under lördagen. Det säger brexitminister Stephen Barclay i en utfrågning i underhuset.

Barclay säger att regeringen kommer att följa ”The Benn Act”, en lag som stiftades i parlamentet i september. Den innebär att premiärministern i ett brev formellt ska be EU-ledarna om uppskov i tre månader.

Under lördagen hålls ett extrainsatt möte i parlamentet med anledning av brexit.

I tisdags rapporterades obekräftade uppgifter i flera medier om ett nära förestående avtal mellan britterna och EU. Nu säger regeringskällor till BBC att sannolikheten för ett sådant är ”krympande”.

Idag 12:16
Läs mer om Brexit
Turkiets president Erdogan. Arkivbild. Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN
Turkiska offensiven i Syrien

Turkiet hotar med hämnd – lovar sanktioner mot USA

Turkiet planerar att svara med hämndsanktioner mot USA, meddelade presidentens talesperson Ibrahim Kalin på onsdagskvällen enligt flera medier.

I måndags införde Trumps administration sanktioner mot tre turkiska ministrar efter Turkiets offensiv i Syrien.

– Turkiet kommer inte att låta detta gå obesvarat, sa Ibrahim Kalin enligt Daily Sabah.

Han uppgav också att landet trots USA:s krav inte tänker upphöra med sin offensiv, skriver Reuters.

27 min
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Trump försvarar agerande: ”Kurderna är inga änglar”

USA:s president Donald Trump står fast vid beslutet att dra tillbaka amerikanska soldater från Syrien. Under en pressträff i Vita huset i dag sa Trump att striderna ”inte har med USA att göra” och är Syriens och Turkiets problem, skriver AP.

– Om Syrien vill slåss för att ta tillbaka sitt land, så är det upp till dem och Turkiet, sa han och fortsatte:

– Det finns mycket sand där. Det finns mycket sand för dem att leka med.

Trump bemötte också kritiken om att USA överger de kurdiskledda styrkor som hjälpte amerikanerna i kampen mot IS. Den amerikanska presidenten sa att kurderna ”har mycket bra skydd”.

– Förresten är de inga änglar, tillade han.

4 tim
USA:s vicepresident Mike Pence och utrikesministern Mike Pompeo /  Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. TT
undefined

Efter utspelet – Erdogans presschef säger att mötet med Pence kommer att ske

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att han inte kommer att träffa den amerikanske vicepresidenten Mike Pence och utrikesministern Mike Pompeo, skriver flera medier.

– Jag står rakryggad. Jag kommer inte möta dem, säger Erdogan till Sky News.

Duon är på väg till Ankara för att förmå Turkiet att avbryta offensiven i norra Syrien och har som avsikt att träffa presidenten personligen under torsdagen.

– De kommer få möta sina motsvarigheter. Jag pratar med Trump när han kommer hit, säger Erdogan.

Under eftermiddagen skriver dock Erdogans kommunikationschef på Twitter att Erdogan har för avsikt att träffa Pence trots vad han sagt till Sky News.

”Han planerar att träffa delegationen ledd av vicepresidenten Mike Pence”, skriver Fahrettin Altun på Twitter.

Idag 11:50
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Lena Nitz. Arkivbild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Polisförbundet: Ta bort hela namnen på polisleg

Opinion Polisförbundets ordförande Lena Nitz vill att namnet tas bort på polisernas tjänstelegitimation och ersätts med ett nummer för att minska polisers utsatthet, skriver hon på SvD Debatt.

Nitz tar upp att förbundet vill gå ett steg längre än Polismyndigheten som föreslagit att bara efternamnet ska få finnas på legitimationen.

”På så sätt skyddas individens identitet utan att samhällets behov av att kunna identifiera enskilda poliser försvinner”, skriver hon.

Nitz betonar att polisers utsatthet är mycket mer än en intern arbetsmiljöfråga för Polismyndigheten.

”En starkare, mindre utsatt poliskår kommer att stå bättre rustad att hjälpa och skydda andra”, skriver hon.

5 min
Jerzy Sarnecki. Arkivbild. Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminolog: Kommer inte avskräcka gärningsmännen

Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki tror inte att förslaget om slopade preskriptionstiden för sexualbrott mot barn kommer att avskräcka gärningsmän, säger han till Ekot. Sarnecki menar att signaleffekten inte har någon påverkan på personer som förgriper sig på barn.

– Förövarna är mycket väl medvetna om att de begår en grovt brottslig handling och att de kan straffas för det, men de gör det ändå. Det betyder att de är väldigt svåra att avskräcka. De är heller inte särskilt rationella, säger han.

Även Advokatsamfundet och Justitieombudsmannen, JO, är kritiska till förslaget.

3 tim
Justitieminister Morgan Johansson.  Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Preskriptionstiden för barnvåldtäkt kan tas bort

Regeringen vill att preskriptionstiden för bland annat sexualbrott mot barn ska tas bort, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– En gärningsman ska veta att om du begår ett allvarligt brott mot ett barn så spelar det ingen roll hur lång tid som förflyter för då ska lagens långa arm kunna nå dig ändå, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot.

Samtliga partier i riksdagen stöder förslaget men både Justitieombudsmannen och Advokatsamfundet är kritiska eftersom de menar att det blir förvirrande om det skapas för många undantag. Förslaget väntas träda i kraft i april 2020.

Idag 04:20
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Illustrationsbild. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Materielbristen på sjukhusen

Fler sjukhus ställer in sina planerade operationer

Sjukhusen i Västerås och Köping ställer in alla sina planerade operationer på grund av att det saknas sjukvårdsmateriel, rapporterar SVT Nyheter Västmanland.

– För att vi ska kunna vidmakthålla en katastrofmedicinsk beredskap kommer vi endast genomföra operationer som är akuta och inte kan anstå på grund av medicinska skäl, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhusdirektör i Region Västmanland, i pressmeddelandet som SVT tagit del av.

Materielproblemet är något som har drabbat flera regioner och handlar om att de nyligen bytt till en och samma leverantör, Apotekstjänst AB.

Region Västmanlands stabsläge kvarstår.

5 tim
Arkivbild.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagets svar: Har lagts fler ordrar än vad vi avtalat

Företaget Apotekstjänst har inte lyckats leverera tillräckligt med materiel till sjukhusen i fem regioner eftersom de fått in fler ordrar än vad som angetts i avtalet. Det säger företagets talesperson Eric Aronson till TT.

Enligt honom har det kommit in beställningar via mejl och telefon när det egentligen ska gå genom ett it-system. Ordrarna måste då hanteras manuellt.

Nu har man bland annat kallat in dubbelt med personal för att lösa problemet.

– Verksamheten här ute på lagret i Uppsala pågår dygnet runt, säger Aronson.

Idag 11:49
Arkivbild.  TT
undefined

Materielkrisen fortsätter: Fler operationer ställs in

Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer in alla planerade operationer även under torsdag och fredag på grund av materielbristen, enligt ett pressmeddelande från Region Uppsala. Bara akuta operationer genomförs.

– De leveranser vi har fått täcker tyvärr inte behovet för att både bedriva vård i normal omfattning och ha beredskap för akuta händelser som olyckor, säger chefsläkare Göran Günther.

Materielproblemen inom Region Uppsala och flera andra regioner började i förra veckan. De har alla bytt till en och samma leverantör nyligen. Sedan i fredags har alla operationer som inte varit akuta på Akademiska ställts in.

Idag 08:38
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen