Rolexklocka/Östermalm. TT
Rolexrånen i Stockholm

Rolexliga på Östermalm – väntar på offer i trapphus

En Rolexliga härjar på Östermalm i Stockholm, skriver Aftonbladet. Sedan i slutet av juli har sex personer rånats på dyrbara märkesklockor och tillvägagångssättet har varit i stort sett detsamma.

Gärningsmännen tar sig in i offrens trapphus i förväg, och tvingar sedan av dem klockarna under vapenhot eller med hot om våld.

Nu går polisen – var spanare nu ska intensifiera sina insatser i området – ut med en varning för Rolexligan.

Toppnyheter

TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Aktivist släppt ur fängelse efter massiva protesterna

Aktivisten Joshua Wong som var en av frontfigurerna i stora protester i Hongkong för demokratiska rättigheter 2014 har släppts ur fängelse i förtid, rapporterar flera medier.

Beskedet om Wongs frigivning kommer efter fortsatta protester mot Hongkongs ledning och tolkas som ett försök att lugna ner situationen.

Demonstranter fortsätter kräva Hongkongledaren Carrie Lams avgång efter att hon har försökt driva igenom en lag som gör att Hongkongs invånare kan bli utlämnade till Kina i rättsprocesser.

Wong anslöt sig till kravet så fort han släppts.

5 min
Tyrone Siu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nästan två miljoner uppges ha protesterat i Hongkong

Organisatörerna bakom dagens stora demonstrationer i Hongkong uppger att nära två miljoner människor har deltagit, skriver AFP. Det innebär att antalet deltagare nästan ska ha dubblats jämfört med förra helgens protester, som var de största dittills i Hongkong.

– Hongkongs hårt kritiserade ledning är lomhörda – men de hör, säger Steven Davies, 75, en av demonstranterna, till Sveriges Radio.

Under dagen har Hongkongs ledning också bett om ursäkt för det kritiserade lagförslaget som ligger bakom protesterna. Enligt AFP kommer också protestledaren Joshua Wong att släppas ur fängelse under måndagen.

Igår 15:35
Demonstranter/Carrie Lam. TT
undefined

Hongkongs ledning ber om ursäkt: ”Lovar att lyssna”

Hongkongs ledare Carrie Lam ber nu om ursäkt för att hennes administration försökte driva igenom den kritiserade lagen som skulle göra det lättare att lämna ut Hongkong-bor till Kina, skriver AFP.

I ett uttalande skriver Lam att ledningen medger att hanteringen av den nya lagen har haft brister som lett till konflikt och stort missnöje bland många medborgare.

”Ledningen ber medborgarna om ursäkt lovar att ärligt och ödmjukt lyssna på kritiken”, står det i uttalandet.

Enligt Sky News kommer det kriterade lagförslaget nu att skrotas helt.

Igår 13:37
Läs mer om Hongkongprotesterna
Butiker fick tända levande ljus för att kunna ha öppet. AGUSTIN MARCARIAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oklar orsak till elavbrottet – presidenten lovar utreda

Argentinas president Mauricio Macri lovar en grundlig utredning efter det enorma strömavbrott som tidigt på söndagen drabbade i princip hela landet, skriver Reuters. Dessutom slogs strömmen ut i hela Uruguay och även andra länder drabbades i mindre skala.

Enligt Macri berodde avbrottet på ett fel i landets kustnära elnät, men exakt vad som orsakade felet är ännu inte känt.

På eftermiddagen lokal tid hade ungefär halva landet fått tillbaka strömmen, men enligt elbolaget Edesur kommer det att dröja ytterligare flera timmar innan strömmen är tillbaka överallt.

Igår 19:58
Butiker har tvingats att hålla stängt på grund av avbrottet. Tomas F. Cuesta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Hade det här skett en vardag hade det varit kaos”

Det var tur att det massiva strömavbrottet som i princip slog ut elen helt i både Argentina och Uruguay inträffade på en söndag, säger Buenos Aires-bon Silvio Ubermann till AP.

– Hade det här skett på en vardag hade det varit kaos, säger han.

Han berättar att strömmen då och då försvinner sommartid på grund av hög förbrukning, men att han aldrig varit med om ett såhär stort avbrott.

Pedro Salinas som arbetar på restaurang beklagar att avbrottet kom just när Argentina firar fars dag och många restauranger har varit fullbokade, skriver AFP.

Det argentinska elbolaget Edesur har meddelat att man arbetar på att åtgärda problemet och på en del håll har strömmen redan återkommit. Uruguayanska UTE säger hela deras system har återställts från grunden.

Igår 16:23
Läs mer om Strömavbrottet i Latinamerika
Kim Jong-Un. Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Sipri: Nordkorea utökar sin arsenal – trots USA-samtal

Nordkorea har kraftigt utökat sin kärnvapenarsenal, från 10–20 i januari i fjol till 20–30 i januari i år, trots att fredssamtalen med USA pågått, skriver SVT Nyheter med hänvisning till en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

– Ärligt talat så råder det stor osäkerhet när det gäller vår uppskattning av Nordkoreas potentiella kärnvapenförmåga, säger Shannon Kile, expert på Sipri, och tillägger att det beror på att Nordkorea inte är öppet med sin förmåga.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un träffade USA:s president Donald Trump sommaren 2018 och därefter i februari 2019, men de sista samtalen slutade i fiasko.

Rapporten visar även att antalet kärnvapenstridsspetsar i världen fortsätter att minska. Främst är det länder som Ryssland och USA som begränsar antalet, medan kärnvapenstaterna i Asien och Mellanöstern utökar.

Igår 22:31
Kim Jong-Un och Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Sydkorea vill se nytt möte mellan Trump och Kim

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un bör träffas igen inom kort. Det anser den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In, skriver AFP.

Enligt Moon behövs ett nytt möte för att undvika att dialogen mellan länderna fastnar i ett dödläge. Han påpekar dock att även om det senaste mötet mellan ledarna inte ledde fram till något har länderna fortsatt att utbyta brev med budskap om att man vill fortsätta samtala.

Moon sa också att han själv hoppas kunna träffa Kim före Trumps planerade besök i Sydkorea i juni.

12 jun
Läs mer om Nordkoreakrisen
Nyamko Sabuni. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Sabuni tar hem ytterligare tre distrikt – och tackar

Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni får stöd av ytterligare tre länsförbund: Gotland, Västerbotten och Jönköping. Detta efter att de tunga distrikten Västsverige och Skåne gett henne sitt stöd.

Nu kommenterar hon själv dagens besked i ett Facebookinlägg.

”Tillsammans som ett lag skapar vi ett starkare parti med många profiler. Stort tack”, skriver hon enligt Expressen.

Samtidigt säger hennes motståndare Erik Ullenhag till tidningen att han är tacksam för det stöd han hittills fått.

Igår 20:47
Robert Hanna/Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni. TT
undefined

L-toppen till kandidaterna: Ställ er bakom Sabuni nu

Efter att de tunga länsförbunden Västsverige och Skåne meddelat sitt stöd för Nyamko Sabuni som ny partiledare för L uppmanar riksdagsledamoten Robert Hannah de andra kandidaterna att backa, skriver Expressen.

Hannah vill att Erik Ullenhag och Johan Pehrson ställer sig bakom Sabuni.

– Allt annat är otänkbart. Om så pass många länsförbund väljer Nyamko Sabuni så uppmanar jag de andra kandidaterna att backa och låta oss på ett enigt landsmöte välja henne, säger han till tidningen.

På ett extrainsatt landsmöte den 28 juni avgörs vem som tar över partiledarposten efter Jan Björklund.

Igår 16:18
Nyamko Sabuni (L). Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tung seger för Sabuni – får stöd av L i Skåne och Väst

Liberalernas länsförbund i Västsverige och Skåne stödjer Nyamko Sabuni som ny partiledare, skriver Aftonbladet.

”100 röster för Nyamko Sabuni. 57 för Erik Ullenhag”, twittrar riksdagsledamoten Robert Hannah om omröstningen i Västsverige.

Västsverige, Skåne och Stockholm har en majoritet av ombuden på landsmötet när den nya partiledaren ska väljas den 28 juni. Stockholm ska fatta beslut i frågan nästa vecka.

Igår 14:20
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Trumps USA Primärvalen 2020
Joe Biden, Donald Trump, Bernie Sanders TT
Trumps USA Primärvalen 2020

Både Biden och Sanders har större stöd än Trump

Två av de demokratiska presidentkandidaterna, Joe Biden och Bernie Sanders, får klart större stöd än Donald Trump i en opinionsundersökning som Fox News har gjort. När väljarna fick ta ställning mellan Biden och Trump fick Biden 49 procent mot Trumps 39. När Sanders ställdes mot Trump blev siffrorna 49–40.

Även ytterligare tre av de demokratiska presidentkandidaterna, Elizabeth Warren, Kamala Harris och Pete Buttigieg fick större stöd än Trump, men där var skillnaden så liten att den var inom felmarginalen.

Undersökningen visar också att den tidigare vicepresidenten Biden är väljarnas klara favorit som demokraternas slutgiltiga presidentkandidat.

Igår 17:19
Elizabeth Warren. Sean Rayford / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Analys: Kanske har vinden vänt för Elizabeth Warren

Elizabeth Warren hade en knagglig start på sin kampanj för att bli demokraternas presidentkandidat – men den senaste tiden ser vinden ut att ha vänt, skriver Fox News Arnon Mishkin i en analys.

Hennes tydliga linje att satsa på sakpolitiska utspel tycks ha gått hem hos partiets progressiva falanger, skriver han, och påpekar att Warren i en del undersökningar får lika stort stöd som Bernie Sanders.

Han påpekar också att Warren nog drog en vinstlott när hon placerades i det svagare av de två startfälten i den kommande tv-debatten mellan alla 20 kandidater. Hon blir den stora stjärnan under sin kväll, medan Joe Biden, Bernie Sanders, Pete Buttigieg och Kamala Harris får slåss mot varandra den andra kvällen, skriver Mishkin:

”Kanske har ’stackars Elizabeth Warren’ förvandlats till ’Lycko-Liz’.”

Igår 17:45
Joe Biden och Bernie Sanders. TT
undefined

Biden mot Sanders i första stora debatten inför valet

I slutet av juni möts de 20 demokrater som slåss om att bli partiets presidentkandidat 2020 i den första stora debatten, skriver amerikanska medier.

Debatten kommer att vara uppdelad på två kvällar med tio kandidater på scenen varje kväll. Den andra kvällen kommer bland annat tidigare vicepresidenten Joe Biden, som leder i olika opinionsundersökningar att ställas mot tvåan Bernie Sanders.

Massachusetts senator Elizabeth Warren, vars stöd har vuxit ordentligt de senaste veckorna, är det tyngsta namnet den första kvällen. Hennes huvudmotståndare blir Texasdemokraten Beto O'Rourke och New Jersey-senatorn Cory Booker.

14 jun
Läs mer om Trumps USA
Elektronisk fotboja/Mikael Damberg (S). TT
Säpos tillslag mot imamer

Regeringen vill se fotboja på IS-jihadister i Sverige

Regeringen vill att IS-jihadister som av Säpo bedöms som potentiella terrorister ska få elektronisk fotboja – om de inte kan hållas inlåsta, skriver Sydsvenskan.

I dag kan man använda sig av anmälningsplikt hos polisen och Säpo kan få tillstånd att avlyssna telefoner, men regeringens utredare ska nu ta fram förslag om elektronisk fotboja samt om personer kan hållas i förvar.

– Fotboja kan göra Säpos arbete mer effektivt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till tidningen.

Migrationsverket har beslutat att fem av de sex personer som Säpo tagits i förvar ska utvisas i vår, däremot kan inte besluten verkställas om de riskerar dödsstraff eller tortyr.

Igår 20:57
Säpo/Magnus Ranstorp. TT
undefined

Terrorexperten: Imamerna utgör nav i islamistmiljön

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, förvånas inte över att Säpo vill utvisa de sex män som de menar utgör ett nav i miljön för våldsbejakande islamism, säger han till DN.

– För oss som följer radikala tongivande imamer och de här miljöerna är det ingen överraskning att det är just de som är i blickfånget för Säkerhetspolisen, säger han till tidningen.

Säkerhetspolisen ska ha haft dessa män under uppsikt i flera år, men enligt Ranstorp agerar man först nu på grund av att radikaliseringen ökar i snabb takt.

Migrationsverket har beslutat att fem av de sex personer som tagits i förvar under våren ska utvisas.

15 jun
Läs mer om Säpos tillslag mot imamer
Arkivbilder. TT
Sommarvädret

Klassiskt midsommarväder att vänta: Regn, sol, moln

Midsommar väntas bli solig på morgonen, molnig på förmiddagen och regnig framåt eftermiddagen, enligt SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

– Det är ännu lite svårt att säga exakt hur det blir, men vi har nog en klassisk midsommar att vänta. Det vill säga lite sol och skurar, säger hon till SVT.

Det väntas vara omkring 15–24 grader i hela Sverige och störst solchanser har de som befinner sig på Gotland, Öland och utmed kusten.

Igår 19:36
Läs mer om Sommarvädret