Turister motas bort från spanska trappan. Filippo Monteforte/AFP/TT
Italien
Resa

Rom inför fler stränga turistregler – många förvånade

Resa Nu får inte turister längre sitta på den berömda Spanska trappan i Rom. Den som bryter mot reglerna riskerar böter på 400 euro, motsvarande drygt 4 000 kronor, skriver flera medier.

Det är kommunfullmäktige som infört en rad nya regler för att göra upplevelsen bättre både för besökare och invånare i den italienska huvudstaden. Sedan några dagar tillbaka är det förbjudet att strosa omkring med bar överkropp, att äta glass nära historiska sevärdheter och att sitta på kända monument.

Turister uppges vara förvånade över de nya reglerna. Enligt Sveriges Radio har vakter setts patrullera för att se till att turister inte slår sig ner på Spanska trappan.

Toppnyheter

En massbegravning för offren i attacken hölls i Kabul i går.  Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Våldet i Afghanistan

Brudgummen: ”Förlorade min bror och mina vänner”

”Min lycka förvandlades till sorg”, sa brudgummen Mirwais på det bröllop som attackerades i helgen i västra Kabul i Afghanistan, rapporterar AFP med hänvisning till den lokala tv-kanalen Tolo News. Mirwais minns hur han välkomnat gästerna i festlokalen, för att sedan se döda kroppar bäras ut.

– Jag förlorade min bror, mina vänner och familjemedlemmar, berättade mannen vidare.

63 personer dödades och över 180 skadades i attacken som terrorgruppen IS säger sig ligga bakom. Enligt inrikesministern Nasrat Rahimi fanns barn bland de döda.

2 tim
En person fyller en grav efter massmordet på en bröllopsfest i Kabul.  Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Trump: ”Afghanistan kan inte vara ett terrorlabb”

Fredssamtalen i Afghanistan går in i en intensiv fas och USA:s president Donald Trump tycker att dialogen går mycket bra.

– Vi har väldigt bra samtal. Vi får se vad som händer. Vi ska bestämma om vi blir kvar i landet eller inte, sa presidenten i går enligt CNN.

Trump sa även att USA har sin insats i Afghanistan av en anledning, och det är att landet inte ska vara ett laboratorium för terror.

Fredssamtalen pågår mellan Afghanistans regering, talibanerna och USA. Förhoppningen är att kunna avsluta det nästan 18 år långa kriget i landet.

2 tim
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Åsa Fahlén/illustrationsbild.  TT.
Rapporterna om skolan

Sex av tio gymnasielärare överväger att lämna yrket

Sex av tio gymnasielärare har övervägt att lämna yrket, enligt en ny undersökning som Lärarnas riksförbund har gjort. De flesta av de tillfrågade nämner den höga arbetsbelastningen som huvudorsaken till att de funderat på alternativa karriärer.

Samtidigt säger en tredjedel av de svarande att de varit sjukskrivna på grund av stress och 77 procent uppger att deras arbetsbörda förra läsåret var tung eller mycket tung.

Förbundets ordförande Åsa Fahlén skriver i en kommentar att förutsättningarna för läraryrket måste förbättras om lärarbristen ska kunna stoppas.

1 tim
Andrea Meiling/illustrationsbild.  Lärarförbundet/TT.
undefined

Engagerade föräldrar ett växande problem i skolan

Lite för engagerade föräldrar har blivit ett växande arbetsmiljöproblem för lärare – samtidigt som skolorna på andra håll sliter för att få föräldrar att bry sig om barnens skolgång, rapporterar Göteborgs-Posten.

Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i region väst säger att vissa föräldrar i välbärgade områden anser sig ligga ”skyhögt över läraren” och därmed har rätt att lägga sig i arbetet. Hon får medhåll av läraren Matts Tohver i Torslanda.

– Jag tror att föräldrarna har lärt sig att de är köpare av en tjänst och förväntar sig kunna påverka, säger han.

Igår 07:11
Illustrationsbild Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sommarlovet är på tok för långt – borde kortas”

Opinion Det är hög tid att tänka om kring sommarlovet, skriver oberoende liberala Blekinge Läns Tidning i en ledare. Tio veckor är ”på tok för lång tid”, menar tidningen som hänvisar till forskning som pekar på att mer undervisningstid i ung ålder förbättrar barns kognitiva utveckling.

”Om man bortser från nostalgiska trevlighetsargument som går ut på att det är roligt för barn att vara lediga länge är det svårt att se varför vårt tungrodda system borde bevaras”, skriver tidningen.

Även oberoende borgerliga Corren har tagit upp ämnet i en ledare. Visserligen är ”sommarlov” ett av svenskans vackraste ord, men i dag är traditionen från 1842 års folkskolestadga otidsenlig, menar tidningen.

Igår 09:22
Läs mer om Rapporterna om skolan