Hem
Europa Clipper. (AP)

Rymdfarkost ska leta vatten på Jupiters måne

På måndagen skickades Nasas rymdfarkost Europa Clipper upp från Florida, rapporterar BBC. Destinationen, som kommer nås först 2030, är Jupiters frusna måne Europa.

Under den 25 kilometer tjocka isskorpan tror forskarna att det kan finnas ett salt hav, och eventuellt byggstenarna för primitivt liv.

Tidigare farkoster har upptäckt bruna sprickor på månens yta, som kan innehålla salter och svavel. Hubbleteleskopet har också fotograferat vad som tros vara 16 mil höga vattenkaskader som skjutits ut från månens yta.

Den 30 meter långa, sex ton tunga farkosten – den tyngsta Nasa byggt för ett liknande uppdrag – kommer att nå Jupiter med hjälp av en manöver som kallas gravitationsslunga. Genom att passera nära andra planeter får farkosten extra fart av deras gravitation.

bakgrund
 
Gravitationsslunga
Wikipedia (sv)
En gravitationsslunga (engelska gravity assist eller swing-by) är en manöver som används för rymdfarkoster, där den relativa hastigheten och gravitationen av en planet eller annan större himlakropp används för att ge farkosterna ett hastighetstillskott vid en nära förbipassage. Manövern används vanligtvis för att spara på drivmedel, tid och kostnad. Gravitationsslungor kan användas för att accelerera, decelerera och/eller omdirigera rymdfarkostens bana. Energin till "slungan" kommer från gravitationsenergin hos den mycket massivare planeten. Tekniken föreslogs första gången 1961, och har använts av interplanetariska rymdfarkoster sedan Mariner 10:s förbipassage av Venus.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen