Hem
Fedorov uppträder 2002 / Flyktingar anlände till Sverige i mars. (Ikarushka, Johan Nilsson/TT)

Rysk artist kritiserade Putin – tvingas lämna Sverige

Den ryska jazzmusikern Evgeny Fedorov, som i mars flydde till Sverige efter att ha kritiserat Rysslands invasion av Ukraina, tvingas lämna Sverige på måndag. Det rapporterar Göteborgs Posten, som har träffat honom och hans familj.

– Vi vet inte vad som kommer att hända, säger hans fru Anastasia Dolgaia.

Familjen måste resa till Estland på måndag. Enligt Dublinförordningen ska flyktingar söka asyl i det första EU-land de anländer till, vilket i familjens fall var Estland, som de passerade på vägen till Sverige.

Evgeny Fedorov kritiserade Rysslands president Vladimir Putin på sociala medier och blev kort efter uppringd av någon som utgav sig vara från myndigheterna. Federov berättar för tidnigen att han valde att behålla inläggen, men fick då mer hotfulla samtal om att de skulle misshandla honom.

bakgrund
 
Dublinförordningen
Wikipedia (sv)
Dublinförordningen, eller förordning (EU) nr 604/2013 (tidigare förordning (EG) nr 343/2003), är en europeisk förordning som reglerar vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en asylansökan inom Europeiska unionen. Förordningen utgör en viktig del av den gemensamma asylpolitiken. Den utfärdades ursprungligen av Europeiska unionens råd den 18 februari 2003, trädde i kraft den 17 mars 2003 och ersatte då Dublinkonventionen från 1990. En omarbetning av förordningen, förordning (EU) nr 604/2013, antogs av Europaparlamentet och rådet den 26 juni 2013 och ersatte den ursprungliga Dublinförordningen den 1 januari 2014. Dublinförordningen fastställer en rad kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en asylansökan inom unionen. En grundläggande princip är att en asylsökande endast kan få sin ansökan prövad i en av medlemsstaterna, vanligtvis i den där den asylsökande först reste in till unionen. Förordningen är direkt tillämplig inom hela Europeiska unionen, utom i Danmark. Därutöver är den även tillämplig i Danmark, Island och Norge samt Liechtenstein och Schweiz genom mellanstatliga avtal. Dublinförordningen är en av unionens mest kända – och kontroversiella – rättsakter. Den har bland annat kritiserats för att snedvrida fördelningen av asylsökande mellan medlemsstaterna och begränsa asylsökandes möjligheter till att få sin asylrätt prövad. Under 2019 genomfördes över 20 000 överföring av asylsökande genom förordningen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen