S: Alla privata HVB-hem bör tas över av kommunerna
Utvecklingen av dagens HVB-hem går enligt Socialdemokraterna i fel riktning, där unga brottslingar blir mer kriminella snarare än att få vård. Därför vill S att kommunerna tar över alla landets privata HVB-hem, rapporterar TT.
– Det är uppenbart att de lösningar som finns i dag inte fungerar och då måste samhället göra mer och ta kontrollen. Det är inte välfungerande när en stor del av HBV-hemmen drivs i privat regi, säger Andersson.
Socialdemokraterna vill även att personalen ska få utökade befogenheter, som att genomsöka rum och införa restriktioner för elektronisk kommunikation.
Socialdemokraterna lanserar förslaget inför partiledaren Magdalena Anderssons sommartal i Sandviken på söndagen.
bakgrund
Hem för vård eller boende
Wikipedia (sv)
HVB-hem, som det kallas för i dagligt tal, eller hem för vård eller boende som det egentligen heter är en form av social dygnsvård och är en institution i Sverige som på kommunens uppdrag inrättas för barn, ungdomar, vuxna eller barnfamiljer och som där bedriver behandling, omvårdnad, stöd eller fostran. HVB-hem kan exempelvis inrikta sig på missbruksproblematik eller rikta sig till ensamkommande barn.
Dessa boenden kan vara privatägda, kommunalt eller kooperativt ägda och drivna av flera kommuner. En särskild form av HVB är de av staten, genom Statens Institutionsstyrelse (SiS), drivna särskilda ungdomshemmen som skiljer sig från övriga HVB genom att de har särskilda befogenheter vad gäller tvångsmedel och att de till del finansieras genom statskassan. År 2011 fanns det 453 HVB-hem verksamma i Sverige.
Ramarna och reglerna för HVB-hem regleras i första hand av Socialtjänstlagen, Socialtjänstförordningen och i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2003:20).
Det krävs särskilda tillstånd för att starta ett HVB-hem. Tillståndet kan sökas hos IVO, inspektionen för vård och omsorg. Det finns speciella lagar som reglerar området som HVB-hemmet måste ta hänsyn till. Dessa är bland annat socialtjänstlagen och socialtjänstförordningen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen