NESPRESSO
Nespresso

Så gör de cyklar av återvunna kaffekapslar

I augusti lanserar Nespresso och svenska cykel- och livsstilsvarumärket Vélosophy cykeln RE:CYCLE som är tillverkad av återvunna Nespresso kaffekapslar.

Aluminium är ett material som är 100 procent återvinningsbart i all oändlighet. För att visa det har Nespresso tillsammans med Vélosophy tagit fram framtidens cykel på gårdagens använda kapslar.

– Vi är är stolta över att tillsammans med svenska Vélosophy ha skapat framtidens cykel, stilfullt designad och ansvarsfullt och hållbart producerad. Vi hoppas att RE:CYCLE ska uppmuntra våra konsumenter att återvinna sina förbrukade kapslar, och tydliggöra att kapslarna då kan återuppstå i en mängd olika skepnader, säger Linda Fazekas, Marketing Manager på Nespresso Sverige.

NESPRESSO

Cykeln kommer att finnas tillgänglig från mitten av augusti och tillverkas i begränsad upplaga.

– Vi grundade Vélosophy med ett tydligt mål, att ha en positiv inverkan på planeten. Detta mål är drivkraften i allt vi gör. Från att vi för varje såld cykel skänker en cykel till en flicka i Ghana med syfte att förbättra flickors tillgång till utbildning, till att, som i detta fall, ta fram en cykel med återvunna aluminiumkapslar tillsammans med Nespresso, säger Jimmy Östholm, grundare av Vélosophy.

NESPRESSO

I Sverige har Nespresso ett avtal med FTI, Svenska förpacknings- och tidningsinsamlingen. Det innebär att kunder kan lämna sina förbrukade kapslar på 5800 återvinningsstationer för metall runt om i landet, samt miljontals fastighetsnära insamlingar. Förbrukade kaffekapslar kan också lämnas in i någon av Nespressos butiker. Till skillnad från kapslar av plast, som förbränns med hushållssoporna, lämnas kapslarna in med sump och allt.

NESPRESSO

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Nespresso Partner

Toppnyheter

Bild från Borgå på söndagsmorgonen. LEHTIKUVA / TT NYHETSBYRÅN
Skadade poliserna i Finland

Misstänkta polisskyttar greps i svenskskyltad bil

De två personer som gripits för nattens polisskjutning i Finland greps i en svenskregistrerad bil, enligt TV4 Nyheterna som hänvisar till finska medier.

De misstänkta gärningsmännen skedde strax före klockan 20 svensk tid efter en halvtimmeslång biljakt där de misstänkta sköt mot polisbilen. Gripandet skedde i Ylöjärvi nära Tammerfors.

Polismännen befann sig på ett larm i Borgå, som ligger utanför Helsingfors, när de sköts natten mot söndag. Skadeläget beskrivs som stabilt och en av dem har fått lämna sjukhuset.

15 min
Polisbilar under nattens insats i Borgå. LEHTIKUVA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två personer gripna för polisskjutningar i Finland

Två personer har gripits misstänkta för nattens attentat i finska Borgå där två poliser sköts, skriver Svenska Yle.

Gripandet skedde i närheten av Tammerfors på söndagskvällen efter en halvtimmeslång biljakt.

– För tillfället utreder vi vem personerna är och om de har koppling till nattens skottlossning. Centralkriminalpolisen är ansvarig för utredningen, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen till Yle.

Polismännen befann sig på ett larm i Borgå, som ligger utanför Helsingfors, när de sköts. Skadeläget beskrivs som stabilt och en av dem har fått lämna sjukhuset.

1 tim
Polisinsatsen efter skjutningen. LEHTIKUVA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsministern: En allvarlig förändring av samhället

De två poliser som skottskadades i samband med en vanlig utryckning i Borgå, öster om Helsingfors, under natten till söndagen bar skyddsutrustning som kan ha räddat deras liv. Det säger Finlands statsminister Antti Rinne i radioprogrammet Statsministerns frågetimme.

– Det här tyder på en allvarlig förändring i samhället, att man attackerar polisorganisationen som beskyddar alla medborgare.

De misstänkta gärningsmännen befinner sig på fri fot och en stor polisjakt pågår. De bedöms som beväpnade och farliga men det är enligt polisen inte känt att de skulle utgöra något konkret hot.

Idag 12:54
Läs mer om Skadade poliserna i Finland
Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Ulf Kristersson: ”Publicera bild på unga misstänkta”

Moderatledaren Ulf Kristersson vill se hårdare straff vid personrån och anser att socialtjänsten inte är tillräckligt rustade för att hantera unga förbrytare.

Det säger han i en intervju med Aftonbladet och efterlyser också att polisen ska kunna publicera bilder på unga misstänkta gärningsmän.

– Öka möjligheterna för polisen att publicera bilder på misstänkta gärningsmän vid grundad misstanke. Detta för att lättare få tips av allmänheten, säger Kristersson till tidningen.

Antalet rån mot unga under 18 år har ökat flera år i rad, ökningen från 2015 till förra året var 75 procent enligt BRÅ, skriver Aftonbladet.

2 tim
Illustrationsbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedrägerier tar allt längre tid för polisen att utreda

Den genomsnittliga utredningstiden för bedrägerier har ökat markant de senaste åren, rapporterar P1-programmet ”I lagens namn”.

De senaste fyra åren har genomsnittet ökat från 159 till 311 dagar, vilket hänger samman med en ökning av antalet anmälda bedrägerier.

– Kriminella hittar nya vägar hela tiden. De har en förmåga att hitta nya vägar där vi inte alltid hänger med, säger Ravi Ray, tillträdande chef på Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Idag 10:45
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Kim Amb på Finnkampen.  JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
undefined

Spjutstjärnan Kim Amb kastar över VM-gränsen

Svenska spjutkastaren Kim Amb gjorde ett efterlängtat jättekast i Finnkampen i dag. Det blev både ett personligt rekord, Finnkampseger och en biljett till VM, skriver TT.

– Det var oerhört skönt, vilken plugg som gick ur, säger 29-åringen.

Kim Amb kastade 85,89 i spjuttävlingen och slog sitt personbästa med över en meter. VM-kvalgränsen på 83,00 meter slog han därmed också och dessutom var kastet det nästa längsta i Sverige genom tiderna.

Idag 13:17
Läs mer om Finnkampen
Anders Christiansen deppar. LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Malmöstjärnan uppgiven: ”Grattis till guldet, Dif”

Malmö kan ge upp drömmen om SM-guld. Det säger mittfältaren Anders Christiansen efter dagens förlust mot Djurgården.

– Djurgården har vunnit guldet nu, så grattis till dem, säger dansken enligt Kvällsposten.

Enligt Christiansen har Djurgården, förutom ett försprång till Malmö på sex poäng, den fördelen att man spelar på konstgräs och att man inte behöver lägga någon energi på spel i Europa.

1 tim
Mohamed Buya Turay firar målet med Djurgårdssupportrarna/Rosenberg nedslagen efter straffmissen. Bildbyrån
undefined

Djurgården vann seriefinal – efter ny MFF-straffmiss

Djurgården drog det längsta strået i den allsvenska seriefinalen när man slog Malmö FF med 1–0 på Malmö stadion. Segerskytt blev Mohamed Buya Turay som slog till efter en snabb kontring i den andra halvleken.

Efter en mållös första halvlek som präglades av hårda närkamper och tufft spel kom målet i den 60:e minuten. Haris Radetinac fick bollen i en omställning och spelade in till Buya Turay som säkert satte dit bollen.

Några minuter senare fick Malmö en straff sedan Anders Christiansen fallit i straffområdet. Markus Rosenberg klev fram men sköt bollen på Tommi Vaihos fot – MFF:s sjätte raka straffmiss.

Djurgården leder nu allsvenskan, fyra poäng före AIK som väntar om en vecka. Malmö är trea, sex poäng bakom.

2 tim
Rasmus Lindkvist gratuleras. JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
undefined

AIK hakar på i toppen efter sent avgörande mot ÖFK

Efter en tung vecka hakade AIK på i den allsvenska toppen när man bortaslog Östersund med 3–1. Matchen såg länge ut att sluta oavgjort men två vackra mål i slutminuterna räddade Gnaget.

Anton Salétros stötte in 1–0 i den andra halvleken innan Blair Sebastian Turgott kvitterade för ÖFK. I slutminuterna fick AIK en omställning som slutade med att Rasmus Lindkvist knorrade in den i bortre hörnet och bara några minuter senare gjorde Heradi Rashidi 3–1 på samma sätt, fast i andra hörnet.

AIK ligger nu en poäng efter Djurgården som möter Malmö i eftermiddag.

4 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2019
Hongkongpoliser under nattens sammandrabbningar. Tyrone Siu / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Polisen sköt varningsskott – våldet trappas upp

Polisen i Hongkong avfyrade varningsskott under sammandrabbningar med demonstranter under söndagen, skriver AFP. Det var det första varningsskottet som avlossades sedan demonstrationerna startade för tre månader sedan.

Söndagens protester var de våldsammaste på länge i regionen, och polisen använde vattenkanoner för att skingra demonstranterna.

Enligt polisen skadades flera polismän under nattens protester.

5 tim
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analys: En svensk tiger har gjort comeback i Hongkong

”Svenska företag riskerar att förlora ett Klondyke”. Det skriver Birgitta Forsberg i SvD Näringsliv om näringslivets tystnad inför demokratidemonstranternas protester i Hongkong. Hon skriver att en gammal svensk kampanj gjort comeback: ”En svensk tiger”. Svenskt Näringsliv har inget att säga om utvecklingen i Hongkong, inte heller Business Sweden, skriver Forsberg.

Kina har lyckats kuva utländska bolag, skriver Ben Bland samtidigt i Bloomberg.

Standard brukade vara att utländska investerare i Kina skulle hålla sig utanför politiken och fokusera på affärerna. Nu har spelplanen ändrats och bolag pressas att alliera sig med den kinesiska regeringen eller förlora tillgång till världens största tillväxtmarknad, menar han.

Bland skriver att strategin i det långa loppet inte bara riskerar att skada Hongkong och utländska investerare utan Kinas hela ekonomi.

Igår 11:52
Läs mer om Hongkongprotesterna
Macron och Trump i dag. Philippe Wojazer / TT NYHETSBYRÅN
G7-mötet i Biarritz

Förvirring på G7 efter att Macron blixtbjudit Iran

Det uppstod stor förvirring på G7-mötet i Biarritz sedan det blivit känt att Irans utrikesminister Javad Zarif landat för ett överraskningsbesök, skriver Reuters.

Bloomberg beskriver det som ännu en överraskning från Frankrikes president Emmanuel Macron. Vita huset-medarbetare har tidigare sagt att Macrons agenda för mötet kom som en skräll för den amerikanska delegationen, och någon förvarning om Zarifs besök säger man sig inte ha fått.

– Det är en överraskning, säger en medarbetare till Reuters.

Frankrike hävdar dock att man informerat samtliga G7-länder om Zarifs ankomst under lördagskvällen. Samtliga G7-länder meddelades i förväg och Macron informerade Trump personligen, uppger franska medarbetare enligt Bloombergreportern Jennifer Jacobs.

3 tim
Irans regeringsplan i Biarritz/Javad Zarif. TT
undefined

Irans utrikesminister gör överraskningsvisit på G7

Irans utrikesminister Javad Zarif har landat i Biarritz för att hålla möten med världsledare på G7-mötet, rapporterar flera medier.

Tidigare under söndagen kom uppgifter om att ett iranskt regeringsplan synts på flygplatsen i Biarritz. Senare bekräftade Iran att Zarif bjudits till mötet av den franska regeringen.

De ökade spänningarna mellan Iran och västvärlden har diskuterats inför och på mötet – USA har uttryckt att man vill sätta ”maximal press” på Iran medan Europa har intagit en mjukare linje. Zarif kommer inte att möta några amerikanska representanter i Biarritz, enligt Iran.

– Inga kommentarer, sa Trump när han blev tillfrågad om att Zarif ryktades vara på väg till mötet, enligt Wall Street Journal.

6 tim
Melania Trump, Donald Trump och Emmanuel Macron. Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump tonar ner Macrons utspel om att tala med Iran

Frankrikes president Emmanuel Macron har i en intervju med tv-kanelen LCI sagt att G7-ledarna har enats om att han ska samtala med, och föra fram budskap till, Iran. Uttalandet gjordes efter att saken diskuterats vid en middag på lördagskvällen i Biarritz.

USA:s president Donald Trump som drivit en hård linje mot Iran tycktes senare försöka dämpa innebörden av Macrons uttalande.

På frågan om han står bakom det svarade Trump:

– Jag har inte diskuterat det här. Nej, det har jag inte.

Trump tillade att det står Macron fritt att tala med Iran.

– Jag kan inte hindra dem. Om de vill prata, får de prata.

Idag 12:08
Läs mer om G7-mötet i Biarritz