DHL Freight

Så kan transporternas miljöpåverkan minskas

Klimatförändringarna är en av vår generations största utmaningar. Myndigheter och konsumenter förväntar sig i allt högre utsträckning att företag ska beräkna, redovisa och minska sina utsläpp. Det gäller även företagens transporter.

Att miljöanpassa varuflödeskedjan kan dessutom minska företagets kostnader avsevärt. Det kan också vara ett viktigt första steg för att förbereda företaget inför lagstiftning kring koldioxid som redan gäller i flera länder.

Så här kommer du igång med klimatarbetet:

Välj rätt transportleverantör

Välj ett transportbolag med ett aktivt miljöarbete och tydliga mätbara mål. Se till att företaget också aktivt mäter och följer upp sina underleverantörers miljöprestanda. Med fördel ska din leverantör arbeta aktivt med effektiviseringar och alternativ fordonsteknik. Slutligen – begär emissionsrapportering.

Se över dina transporter

Analysera dina frakters miljöpåverkan. Målsätt, planera och effektivisera dina godsflöden. Följ upp arbetet med jämna mellanrum – se till att miljömålsättningen inte blir en skrivbordsprodukt.

Välj gröna transporttjänster

Flera av de stora fraktbolagen erbjuder i dag miljömärkta transportörtjänster, som till exempel använder en större andel järnvägs- och sjötransport i transportmixen. Andra erbjuder alternativa tekniker för vägtransport. Det kan reducera dina fraktrelaterade koldioxidutsläpp betydligt.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

DHL Freight Partner

Toppnyheter

Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M).  TT
Svenska åtgärderna

C vill ha med M på tåget när nytt krispaket ska tas fram

Moderaterna borde bjudas in till samtal med januaripartierna för att diskutera kommande stödpaket under coronakrisen. Det skriver C-ledaren Annie Lööf och vice partiledare Anders W Jonsson på DN Debatt.

C-topparna redogör för vilka krispaket som redan presenterats, men är öppna med att det troligen kommer att behövas mer. Partiet har noterat att Moderaterna ”agerat på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt” under krisen.

De sträcker nu ut handen till Ulf Kristersson (M) inför nästa fas i att rädda jobb och företag.

”Den uppgiften kräver samling här och nu, men den kräver också att den konstruktiva anda som nu finns i svensk politik består även efter pandemin.”

7 min
Stefan Löfven. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

De ska granska regeringens nya lag på ett dygn

Klockan 18 på söndagskvällen ska tolv remissinstanser lämna sina synpunkter på lagförslaget som ger regeringen möjlighet att vidta åtgärder utan ett beslut från riksdagen, rapporterar TT.

Det innebär att de har haft ett dygn på sig att granska ett lagförslag som bland annat ger regeringen möjlighet att stänga ner flygplatser, restauranger samt begränsa storleken på folksamlingar ytterligare med anledning av coronaviruset.

Förslaget ger dock inte regeringen rätt att införa utegångsförbud.

Bland remissinstanserna finns bland andra Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Polismyndigheten.

3 tim
Läs mer om Svenska åtgärderna
Coronaviruset Röster om viruset
Johan Giesecke.  JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Tar den svenska strategin i försvar: ”Alla andra gör fel”

Att Sveriges strategi för att bekämpa coronaviruset särskiljer sig i ett internationellt perspektiv beror på att alla andra gör fel. Det säger den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke till Dagens Industri.

Han tror att Sveriges åtgärder har haft effekt och betonar vikten av att ha befolkningen med sig på åtgärderna.

– Att skapa restriktioner som folk inte förstår är också riskabelt, säger han till DI.

Däremot hade han gärna sett att rekommendationen om att isolera äldre hade kommit tidigare, och han tycker att det var fel att stänga gymnasier eftersom barn och ungdomar antagligen inte smittar ”så mycket”.

24 min
Uteservering på Medborgarplatsen i Stockholm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Svenskt experiment är viktigt för hela världen

Att Sverige väljer att hålla barer, gym och skolor öppna i coronakrisen har väckt stor internationell uppmärksamhet.

Sveriges och Storbritanniens taktiker går rakt emot varandra och det är först efteråt det kommer att visa sig vem som gjorde rätt, skriver Sarah Knapton, the Telegraphs vetenskapsredaktör i en analys.

Resultatet är dock av värde för hela världen eftersom det blir omöjligt för politiker att stänga ner hela länder om svenska Folkhälsomyndighetens taktik att lita på invånarnas förnuft och goda handhygien visar sig vara mer effektiv, enligt Knapton.

Men andra är mer skeptiska. Carsten Schmiester skriver i en analys för Deutschlandfunk att svenska modellen redan kan ha misslyckats. Han menar att om halva Sverige visar sig vara smittade i slutet av månaden resulterar det i tiotusentals dödsfall.

3 tim
Frankrikes president Emmanuel Macron. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Fullt rimligt att EU inte kan lösa coronakrisen

Opinion EU:s roll i coronakrisen och svenska beredskapslager är två ämnen som tas upp på söndagens ledarsidor.

Kritiken mot att EU inte lyckats hitta en gemensam strategi mot coronakrisen för sina medlemsländer är orimlig, skriver Adam Cwejman på GP:s ledarsida.

Cwejman pekar särskilt på att EU-länderna inte har en gemensam politik för frågor som rör sjukvård och försvar, vilket en majoritet av Europas invånare är nöjda med. Därför finns det också en logik i att exempelvis Frankrike sätter sin egen befolkning först och beslagtar skyddsutrustning.

”Att Macron, i strid med unionsregler, just nu gör allt för att skydda sina medborgare är därför inte konstigare än att vi vänder oss mot Rosenbad och inte Bryssel”, argumenterar Cwejman.

Sverige bör satsa på att återuppbygga beredskapslager för läkemedel och skyddsutrustning, anser Sydsvenskans osignerade ledare.

Detta betyder dock inte att apoteken borde återförstatligas, skriver man och hänvisar till Finland, som har både läkemedelsreserver och privata apotek.

Idag 05:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Flygbild över Södersjukhuset i Stockholm. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

28 nya dödsfall – antalet avlidna har passerat 400

28 dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet, skriver Folkhälsomyndigheten i sin dagliga uppdatering. Det innebär att den totala dödssiffran är 401.

Antalet nya dödsfall minskar jämfört med dygnet före. Gårdagens siffra för nyregistrerade dödsfall var 40.

Ytterligare 328 personer har bekräftats smittade av viruset, vilket gör att totalsiffran är 6 830. 541 personer har fått eller får intensivvård efter att ha smittats av coronaviruset.

3 tim
Anders Tegnell. Arkivbild. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell tror inte på en stor eftersläpning – längre

Folkhälsomyndigheten har fått bukt med den stora eftersläpningen i den dagliga dödssiffran för covid-19 som man tidigare har haft. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SR:s ”Godmorgon världen”.

– Vi kör nu antalet smittade mot dödsregistret. Viss eftersläpning kan det vara, men inte alls lika stor som det har varit tidigare, säger han.

Enligt gårdagens uppdatering från Folkhälsomyndigheten hade 373 personer i Sverige avlidit i covid-19. Eftersläpningen mot det är relativt liten, tror Tegnell.

– Jag tror att det handlar om ett tiotal hit eller dit. Vi vet att de sista dagarna är osäkra, men går vi tillbaka två, tre dagar så blir siffrorna väldigt säkra.

4 tim
En av Folkhälsomyndighetens pressträffar. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stor eftersläpning i de svenska officiella dödstalen

De officiella dödstalen i covid-19 från Folkhälsomyndigheten har haft en stor eftersläpning. En granskning som TT har gjort visar att det verkliga antalet döda har visat sig vara högre efter korrigering.

Den 25 mars redovisade Folkhälsomyndigheten att 42 personer dött i covid-19. Men efter att myndigheten reviderat siffran visade det sig att den var 97 redan då. Dagen efter rapporterades 66 avlidna, men efter revidering 124.

Myndigheten har hela tiden sagt att siffran inte är dagsaktuell och väntas öka. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att även den senaste siffran, 373, kommer att visa sig vara högre. Men han tillägger att man nu jobbar mer systematiskt och att eftersläpningen därför blir mindre.

– Det är absolut inte så att vi försöker dölja någonting. Men vi får heller inte skapa en felaktig bild av att det finns en massa dödsfall därute som vi inte hittar. Vi hittar dem, men ibland hittar vi dem lite sent, säger Tegnell.

Idag 05:12
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Poliser ber människor i Greenwich Park i London att lämna området. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Varningen: Följ karantänen – eller få striktare regler

Storbritanniens sjukvårdsminister Matt Hancock säger att ännu hårdare karantänregler kommer behöva införas om invånarna inte följer de förbud som gällt en tid tillbaka. Det skriver Reuters.

Det kan gå så pass långt att man inte längre kommer få lämna hemmet för att få motionera utomhus.

– Men jag vill inte behöva ta ifrån människor denna möjlighet att få lämna hemmet, bara för att många inte följer reglerna, säger han.

1 tim
Catherine Calderwood TT
undefined

Chefsläkare gick emot egna råd – bröt mot karantän

Skottlands chefsläkare Catherine Calderwood har fått hård kritik för att ha besökt sin sommarstuga i helgen – trots rådande karantän i Storbritannien. Det skriver The Sun.

Chefsläkaren fick även påhälsning av polis, som upplyste henne om råden som britterna ombetts följa för att minska spridningen av coronaviruset – samt gav henne en varning.

Catherine Calderwood ber själv på Twitter om ursäkt för att inte ha följt råden som hon själv har gett andra.

”Det fanns skäl bakom mina handlingar, men de rättfärdigar inte att jag varit utanför mitt hem”, säger hon.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Fängelse i Marocko. Mosa'ab Elshamy / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Marocko släpper 5 600 fångar för att stoppa smitta

Marockos kung Mohammed VI har i dag benådat över 5 600 fångar, som nu kommer att släppas fria från landets överfulla fängelser. Orsaken bakom beslutet är att minska spridningen av coronaviruset, skriver AFP.

Fångarna har valts efter ålder och hälsa, samt uppförande och tid i fängelse. Människorättsgrupper har uppmanat myndigheterna att befria politiska fångar, men det är oklart hur många av dem som nu har benådats.

10 min
Otto Sonnenholzner/Kropp på gatan i Guayaquil. TT
undefined

Efter kroppar på gatorna – vicepresident ber om ursäkt

Ecuadors vicepresident Otto Sonnenholzner ber om ursäkt efter att döda kroppar legat på gatorna i hårt coronadrabbade miljonstaden Guayaquil, skriver AFP.

– Vi har sett bilder av något som aldrig borde ha hänt och som er offentliga tjänsteman ber jag om ursäkt, sa Sonnenholzner i ett uttalande i går.

Hamnstaden har Latinamerikas största utbrott av covid-19 och en stor del av landets 318 bekräftade dödsfall har skett i Guayaquil, skriver Reuters.

Idag 07:08
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Arkivbild.  FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Hjälp till utsatta i Göteborg strömmar in under krisen

Göteborgs stadsmission ser en ordentlig tillströmning av nya volontärer under coronakrisen, rapporterar Göteborgs-Posten. Normalt finns omkring 300 volontärer men de senaste veckorna har den siffran ökat med 50 procent.

– Intresset är jättestort, det är helt fantastiskt. Det är både människor som är permitterade och andra som bara känner att de måste hjälpa till, säger enhetschefen Johanna Azar.

38 min
Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisombud: Uppmaningen om hemjobb följs inte här

Polisanställda riktar kritik mot myndighetens högsta ledning då man menar att de inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendation kring hemarbete, rapporterar Sveriges Radio.

Tillförordnade huvudskyddsombudet Robert Tkalcic menar att en stor del anställda skulle kunna jobba hemifrån, men att ledningens huvudbudskap är att alla som är friska ska arbeta på plats.

Ledningen menar att det är upp till enskilda chefer att bestämma, men enligt Tkalcic tillåter många inte hemarbete ändå.

1 tim
Illustrationsbild.  JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Alla flyg mellan Sverige och Storbritannien stoppas

Alla kommersiella direktflyg mellan Sverige och Storbritannien stoppas från och med torsdag den 9 april. Det skriver Storbritanniens ambassad i Stockholm på sociala medier.

Det är British Airways som nu gör detsamma som rivalerna redan har gjort och ställer in sina flighter mellan länderna.

”Om du bor i Storbritannien och önskar återvända, bör du arrangera din hemresa så snart som möjligt. Undvik risken att bli strandad”, skriver ambassaden.

Hur länge flygstoppet kan komma att gälla framgår inte.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Sjuksköterska i Åbo, Finland. RONI LEHTI / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Finsk myndighet vill byta strategi efter låg spridning

Finland har inte drabbats så hårt av coronaviruset som man först befarade och nu vill landets folkhälsomyndighet THL byta strategi, skriver Helsingin Sanomat.

I stället för att bromsa virusets framfart genom att sätta hela befolkningen i karantän vill THL försöka kväva viruset genom att snabbt identifiera och isolera smittade.

– De verkar vara så att viruset inte har spritts hos oss med en så förfärlig kraft. Då måste vi också kunna omvärdera strategins tyngdpunkt, säger THL:s generaldirektör Markku Tervahauta till tidningen.

Hittills har 1 927 coronafall konstaterats i Finland och av dem har 28 smittade dött.

4 tim
Mette Frederiksen. MARTIN SYLVEST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Danmark på väg att lätta på restriktioner

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kommer under måndagen att meddela att landet gradvis kan börja återgå till det normala, enligt uppgifter till Berlingske och danska TV2.

Vilka restriktioner som kan lättas upp i ett första skede är inte känt, men enligt Berlingske kan det handla om att öppna skolorna för de yngsta barnen så att deras föräldrar kan återgå till arbetet.

Frederiksen gav beskedet om skarpa restriktioner den 11 mars, bland annat att skolorna och gränserna skulle stängas.

Idag 08:47
En frukthandlare i Oslo har satt upp begränsningar för att folk ska hålla avstånd. Thomas Brun / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oslobor struntar i nya direktiv: ”Är som 17 maj”

Norge har förbjudit människor att resa till sina stugor över påsk, vilket gör att ovanligt många Oslobor är hemma i stan. Därför har staden utfärdat direktiv om att människor ska hålla sig hemma så mycket som möjligt för att minska smittspridningen.

Men enligt Dagbladet valde många Oslobor att strunta i direktiven under lördagen. Bilder visar att mängder med människor är ute på gatorna.

”I stan är det närmast 17 maj-tillstånd”, skriver tidningen, och syftar på Norges nationaldag då norrmännen går man ur huse för att fira.

Igår 16:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Herrallsvenskan 2020
Fällman. Arkivbild. Per Karlsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Herrallsvenskan 2020

Spelare vill att Allsvenskan görs om: ”Testa det”

Om coronakrisen innebär att den allsvenska starten skjuts till sensommaren så vore det ett bra tillfälle att övergå till höst-vår-säsong i den svenska fotbollen. Det säger Hammarbys mittback David Fällman till TT.

– Det känns som ett bra läge att göra det nu, att testa det och ha en sån säsong i Sverige också. De har ju det i Danmark, säger han.

Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin är inne på samma spår.

– Ju mer jag tänkte så kände jag: Vad är det som gör att vi inte kan göra det här? säger Lundin till Fotbollskanalen.

Till en början spelades Allsvenskan just med start på hösten, men 1958 ändrades detta till den nuvarande modellen med avspark i början av våren.

10 min
Illustration. Bildbyrån.
undefined

Krönika: Fotbollen betyder plötsligt allt och inget alls

Första helgen i april var tänkt att markera återstarten av den allsvenska fotbollen – men coronaviruset ville annat. I en krönika skriver Sportbladets Simon Bank att det som nu händer får honom att inse att fotboll betyder både allt och ingenting alls.

Det är svårt att värdera supportermarscher och drömmar om att få höja Lennart Johanssons pokal särskilt högt när människor dör, men fotbollen har samtidigt format hans liv och blivit en naturlig mötesplats.

”Fotbollen är Sveriges bästa mötesplats, men det här är en tid där mötesplatser bär varningstriangel.”

Expressens Noa Bachner reflekterar även han kring att fotbollen är av stor vikt för många, och oroas över vad som ska finnas kvar av allsvenskan när ligan om fyra år firar 100 år.

Hammarby-supportern Jakob Åsell skriver i en gästkrönika på sajten Fotboll Sthlm att han sett fram emot att diskutera hur väl hans lag står sig mot konkurrenterna, men nu är verkligheten en annan.

”Istället ligger mattan på Tele2 orörd. Flaggorna förblir rullade i källarförråden.”

2 tim
Malmö FF. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
undefined

Tidigare Sef-toppen backar MFF och vill se nytt upplägg

Att allsvenskan skjutits upp och troligen kommer kunna starta som tidigast i sommar ger ett ”fantastiskt tillfälle” att lägga om serien till att starta på hösten och avsluta säsongen på våren. Det menar den förre chefen i Svensk Elitfotboll (SEF) Stefan Lundin.

I en intervju med Sportexpressen säger han att den svenska fotbollen skulle kunna bli mer flexibel då många andra europeiska ligor spelar säsongerna på det sättet.

MFF är en klubb som tidigare förespråkat ett sådant säsongsupplägg.

Igår 17:19
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Spanien
Flyktingar från Venezuela som bor på La Ciguena i Madrid. SERGIO PEREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hotellägare ger migranter rum under viruskrisen

Efter att ha behövt stänga ner hotellkomplexet La Ciguena i Madrid på grund av coronaviruset spridning i Spanien, ger ägaren nu flyktingar tak över huvudet under den pågående krisen. Det skriver Reuters.

Ett 60-tal personer, huvudsakligen från Venezuela, bor på La Ciguena – och trots att anställda fått sluta på grund av krisen hjälper de till att förse de tolv barnfamiljerna med mat på volontärbasis.

– Det här är vårt sätt att försöka bidra med något under den här pandemin, säger hotellägaren Miguel Angel Carnero.

Igår 19:46
Läs mer om Coronaviruset