Hem
(Aliaksei Smalenski)
OatlyANNONS

Så många kan tänka sig att sluta med kött och mjölk

Idag står livsmedelsproduktionen för en fjärdedel av världens totala växthusgasutsläpp. Ungefär hälften av dessa kommer från kött- och mejeriindustrin. Det innebär att kött- och mejeriproduktion släpper ut mer än vad världens transporter gör – tillsammans.

– Oavsett om man konsumerar kött eller mejeriprodukter blir slutresultatet en hög klimatpåverkan, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly.

Unga skippar köttet

En undersökning från Sifo på uppdrag av Oatly visar att 15 procent av svenskarna kan tänka sig att sluta äta kött. På regionalnivå är siffrorna högst i Stockholmsområdet (21 procent) . 60 procent av svenskarna kan inte tänka sig att minska sin konsumtion av mejeriprodukter.

Unga är mer villiga att avstå från mat som påverkar klimatet negativt än äldre. 27 procent av svenskarna i åldrarna 18–29 år kan tänka sig att helt avstå från kött- och mejeriprodukter. Motsvarande siffra för män och kvinnor i åldrarna 50–64 år är 11 procent.

– Eftersom maten har så stor klimatpåverkan behöver kopplingen mellan vad vi äter och dricker och våra utsläpp bli tydligare för fler. Där har vi i livsmedelsindustrin ett stort ansvar, det måste bli enklare för människor att göra hållbara val, säger Anna Åhnberg.

Om undersökningen: Kantar Sifo har på uppdrag av Oatly undersökt svenskarnas livsstil och inställning till hållbarhet och klimatet. Undersökningen genomfördes under perioden 10—16 juli. 1000 webbintervjuer genomfördes i Sifos slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa webbpanel.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.