Puerto Rico efter orkanen Maria.
DHL Freight

Så räddar logistikjättarna liv efter katastrofer

När orkanen Maria slog till mot Puerto Rico 2017 lämnade den ingen oberörd. Ögruppen fick oöverskådliga skador och nästan 3,5 miljoner människor drabbades.  Elektriciteten slogs ut och bristen på mat, vatten och bränsle blev snabbt akut.

När katastrofen väl var ett faktum började hjälpinsatserna.

Avgörande för snabb respons är ett samarbete mellan hjälporganisationer och några av världens största logistikföretag. De erbjuder ofta sin hjälp gratis för att stödja de humanitära insatserna under den akuta fasen efter stora naturkatastrofer.  

Stora insatser krävs

Ofta försvåras insatserna av att landets egna infrastruktur har slagits ut – hur får man de lokala transporterna att rulla om järnvägar och vägar förstörts och hur lastar man av skepp om hamnkranarna skadats?

Logistikjättarna bistår med en hel arsenal av insatser, inklusive sjöfrakt, luftbroar, lagring och andra tillgångar, som lastbilar, kylcontainrar och truckar – allt för att få fram förnödenheter.

I dag är situationen på Puerto Rico bättre. Logistikföretagen har övergått från akut insats till reguljär verksamhet. Och för var dag som går ökar kapaciteten för att ta emot gods och på så sätt kunna återuppbygga ön.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

DHL Freight Partner

Toppnyheter

En kvinna i östra Ukraina lägger sin röst i söndagens presidentval. Evgeniy Maloletka / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Ukraina

Analyser: ”Det här känns som ett massivt protestval”

Valet i Ukraina stod mellan en erfaren politiker med fem år som president på sin meritlista och en komiker med inte mycket mer än ett blankt papper, konstaterar BBC:s Jonah Fisher i en analys. Att så många valde att lägga sin röst på Volodymyr Zelenskyj är förnedrande för förlorande Petro Porosjenko, menar han. ”Det här känns som ett massivt protestval”, skriver han.

Nu när Zelenskyj väl är vald så väntar stora utmaningar, konstaterar DN:s Anna-Lena Laurén. Hon beskriver den ukrainska politiken som att den består av konkurrerande klaner och grupperingar. Porosjenko visste hur han skulle navigera i systemet, men att han var del av systemet var samtidigt hans problem. Att för Zelenskyj komma utifrån och slå sönder ett system som har ”legat över Ukraina som en våt filt i snart tre decennier” blir ingen lätt uppgift, menar hon.

15 min
Volodymyr Zelenskyj på en presskonferens efter vallokalsundersökningen.  SERGEI GAPON / AFP
Presidentvalet i Ukraina

Zelenskyj efter segern: Ska starta om fredssamtalen

Volodymyr Zelenskyj, som går mot storseger i det ukrainska presidentvalet, lovar att som president blåsa nytt liv i fredssamtalen med separatisterna. Det rapporterar AFP.

– Det viktigaste är att få slut på krigandet, säger han på en presskonferens efter vallokalsundersökningen som visar att han går mot en seger med 73 procent av rösterna.

Kriget mot de Rysslandsstödda separatisterna i landets östra delar har pågått sedan 2014 och krävt minst 13 000 liv, rapporterar The Guardian.

3 tim
Volodymyr Zelenskyj. GENYA SAVILOV / AFP
Presidentvalet i Ukraina

Komikern Zelenskyj går mot jordskredsseger i valet

Utmanaren Volodymyr Zelenskyj går mot en klar seger i det ukrainska presidentvalet, enligt en vallokalsundersökning som presenteras när vallokalerna stängt på den avgörande valdagen.

Zelenskyj får 72,7 procent av väljarstödet i undersökningen. Han utmanade den sittande presidenten Petro Porosjenko i presidentvalets andra omgång. Porosjenko får enligt mätningen 25 procents stöd.

I ett uttalande säger Zelenskyj att han aldrig ska svika ukrainarna och att ”allt är möjligt”.

41-årige Zelenskyjs enda ”politiska erfarenhet” är att han har spelat rollen som president i en populär tv-serie. Han lanserade sin kampanj för bara några månader sedan.

5 tim
Läs mer om Presidentvalet i Ukraina
Trumps USA Rysslandsutredningen
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trumps advokat: Inget fel med att få rysk information

Det är ”inget fel” med att ta emot hackad information från Ryssland. Det säger Donald Trumps advokat Rudy Giuliani i CNN:s State of the Union angående särskilde utredaren Robert Muellers utredning.

– Vem säger att det ens är olagligt, säger Giuliani, och menar att vilken kandidat som helst ”i hela världen, i Amerika” skulle ta emot information.

Richard Hasen, expert på vallagen vid University of California, säger till Washington Post att det är ”besvärande” att Giuliani ger grönt ljus till en kandidat att ta emot bidrag från främmande länders regeringar.

– När det kommer till god kampanjsed, så snart en kampanj hör att en främmande regering vill hjälpa kampanjen så är det lämpliga att göra att gå direkt till FBI och tacka nej till erbjudandet.

2 tim
Övre raden från vänster, justitieminister William Barr, demokraten Elijah Cummings, demokraten Maxine Waters. Nedre raden från vänster: Demokraten Adam Schiff, demokraten Richard Neal och demokraten Jerrold Nadler.
Trumps USA Rysslandsutredningen

Toppdemokrater utesluter inte riksrätt för presidenten

Toppdemokrater i kongressen lämnar dörren på glänt i fråga om möjligheten att ställa USA:s president Donald Trump inför riksrätt, skriver Reuters.

Jerrold Nadler, ledare för representanthusets juridiska utskott, säger att Demokraterna kommer att gå vidare med en rad kongressutredniningar av Trump och ”följa bevisen”.

– Förhindrande av rättvisa, om det bevisas, skulle vara grund för riksrätt, säger Nadler till NBC.

Partiet har tonat ner retoriken kring riksrätt inför presidentvalet 2020 även om flera framträdande politiker, däribland senatorn Elizabeth Warren, har uppmanat till det sedan den redigerade versionen av särskilde åklagaren Robert Muellers rapport släpptes i torsdags.

Idag 15:06
Medierna kastade sig över rapporten när den släpptes. Cliff Owen / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

”Rapporten ett oväntat problem för demokrater”

Den nyligen släppta Muellerrapporten har kommit att bli ett stort och oväntat bekymmer för Demokraterna inför presidentvalet 2020, skriver Los Angeles Times Jane Hook i en analys.

”Problemet för demokraterna är att rapporten inte utgör någon dödstöt mot Trump – och olika budskap hotar nu att splittra partiet”, skriver hon.

Den enda demokratiska presidentkandidat som hittills krävt att Trump ställs inför riksrätt på grund av det som framkommer i rapporten är Elizabeth Warren. NBC:s Jonathan Allen skriver att det är djärvt och riskabelt, men att det också innebär att Warren nu har satt tonen för sin kandidatur och skaffat sig ett grepp om sina motkandidater

”Att hon kräver att presidenten ska avsättas, dessutom i ett läge när många demokrater tvekar i frågan, är inte något som kommer att glömmas bort”, skriver han.

Igår 18:34
Läs mer om Trumps USA
ISHARA S.  KODIKARA / AFP
Explosionerna i Sri Lanka

UD avråder svenskar från att resa till Sri Lanka

UD avråder nu svenskar från icke nödvändiga resor till Sri Lanka efter dagens terrordåd som dödat över 200 människor och skadat ytterligare flera hundra.

På söndagskvällen fanns det inga uppgifter om att någon svensk skadats eller dödats i dådet.

– Men vi följer fortsatt läget noga via vår ambassad i New Delhi och konsulatet i Colombo som står i kontakt med lokala myndigheter, säger UD:s presskommunikatör Diana Qudhaib till DN.

Hon uppmanar svenskar på plats att höra av sig till anhöriga och följa de lokala myndigheternas råd.

Minst 35 av dödsoffren i dåden i Sri Lanka är utländska medborgare.

3 tim
Armén bevakar en kyrka som utsattes för en attack. Chamila Karunarathne / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Sri Lanka

Tre danskar döda i dådet – dödssiffran efter angreppet nu uppe i över 200 totalt

Tre danska medborgare har dödats i terrorattackerna i Sri Lanka, bekräftar landets utrikesdepartement enligt flera medier. Även flera amerikaner har dött, liksom fem britter och två turkiska medborgare.

Totalt har över 200 människor bekräftats döda men siffran väntas stiga. Det finns i nuläget inga uppgifter om att svenskar har skadats, enligt UD.

De tre största svenska resebyråerna Ving, TUI och Apollo meddelar att samtliga av deras resenärer i Sri Lanka har klarat sig från dåden och mår bra. Det rapporterar TT. Ving har en bokning kvar som företaget inte har fått tag på, men enligt resebyrån ska dessa resenärer befinna sig långt från Colombo och Negombo. UD har tidigare bekräftat att det inte finns några uppgifter om skadade svenskar.

Åtta personer har gripits för attackerna som riktades mot kyrkor och lyxhotell men ingen grupp har tagit på sig dådet.

Idag 16:03
Anhöriga efter ett av dåden i Colombo. Eranga Jayawardena / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Sri Lanka

Självmordsbombare stod i kö vid hotellets påskbuffé

En av självmordsbombarna i Sri Lanka stod i kö till påskbuffén på Cinnamon Grand hotel när han utlöste en sprängladdning som han hade fäst på ryggen. Det rapporterar AFP.

Mannen hade checkat in föregående kväll under namnet Mohamed Azzam Mohamed och skulle just få mat på sin tallrik, uppger hotellpersonal.

– Det blev totalt kaos, säger uppgiftslämnaren till nyhetsbyrån.

Påsken är en av de mest välbesökta dagarna på året för restaurangen.

En anställd dog utöver självmordsbombaren. Totalt har över 200 människor dödats i flera blodiga bombdåd i landet under söndagen. Sju personer har gripits men ingen grupp har tagit på sig sprängdåden.

Idag 12:44
Läs mer om Explosionerna i Sri Lanka

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
En av kyrkorna som attackerades under söndagen. TT
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Experter: Påskens blodbad kan bli starten för mer våld

Terrordådet i Sri Lanka är ett av de dödligaste i Asien på många år och bryter det relativa lugn som rått i landet, skriver Bloomberg. Över 200 människor dog i flera dåd mot kyrkor och hotell.

Bomberna kan skapa en oro för instabilitet och att ”de gamla dåliga tiderna” ska återkomma, enligt Alan Keenan, expert på Sri Lanka vid Londonbaserade International Crisis Group. Han tillägger att det återstår att se om Sri Lankas politiker kommer att stå enade efter en tid av turbulens.

Risken är också att ekonomin påverkas, inte minst med tanke på att turister kan skrämmas bort.

– Det här är dåliga nyheter för ett land där minnet av inbördeskriget finns i färskt minne, säger Raffaele Bertoni vid investmentbolaget Gulf Investment Corp i Kuwait till nyhetsbyrån.

Åtta personer har gripits efter bombdåden men ingen grupp har tagit på sig dådet.

Idag 15:24
Bild från den attackerade kyrkan St Anthony's Shrine. ISHARA S. KODIKARA / AFP
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Analyser: ”Konflikten från kriget egentligen inte löst”

Grundkonflikten från inbördeskriget i Sri Lanka är egentligen inte löst – trots att det gått tio år sedan det tog slut, skriver Aftonbladets Wolfgang Hansson i en analys.

”Så när terrorn nu kommer tillbaka är det väldigt svårt att tro att de rester som kan finnas kvar av tamilska tigrarna inte har ett finger med i spelet”, skriver han.

Hansson menar också att uppgifterna om att attackerna utfördes av självmordsbombare pekar i den riktningen, eftersom rörelsen ”använde sig av självmordsbombare långt innan al-Qaida eller Islamiska staten började uppträda på den internationella arenan”.

DN:s Marianne Björklund skriver i en kommentar att Sri Lanka varit relativt förskonat från attacker sedan inbördeskriget tog slut och kallar attacken ett oväntat dråpslag mot landet. Hon lyfter också fram att det tidigare har förekommit våld, diskriminering och hot mot den kristna minoritet i landet som utgör runt 7,5 procent av befolkningen.

Idag 12:00
Theresa May / Donald Trump / Påve Franciskus. TT
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Världsledarna fördömer dåden: ”Ett grymt våld”

Flera ledare runtom i världen fördömer attackerna i Sri Lanka. USA:s president Donald Trump riktar på Twitter sina kondoleanser till landets befolkning efter de ”hemska terrorattackerna” och skriver att USA står redo att hjälpa till.

Storbritanniens premiärminister Theresa May skriver att hon hyser ”djup medkänsla med alla berörda i denna tragiska händelse” och att alla nu måste stå enade för att ingen ska behöva känna rädsla för att utöva sin tro.

Indiens premiärminister Narendra Modi skriver att landet står i solidaritet med Sri Lanka och att det inte finns ”någon plats för den här typen av barbari i vår region”.

Påve Franciskus fördömde också attackerna när han höll sitt traditionella påsktal från Vatikanen och kallade dem ”ett sådant grymt våld”, skriver AFP.

Idag 11:12
Läs mer om Reaktioner på dåden i Sri Lanka