Hem
FörsvarsmaktenANNONS

Så ser den nya tidens försvar ut

Cyberattacker är numera en lika självklar del av modern krigföring som mark-, sjö- och luftattacker.

Vapen, ammunition och militära styrkor. Det är lätt att tro att det är det enda som utgör ett lands försvar. Men i dag krävs det betydligt mer för att skydda ett lands gränser – inte minst digitalt. Cyberattacker är numera en lika självklar del av modern krigföring som mark-, sjö- och luftattacker.

Attacker mot servrar och datorer sker dagligen över hela världen – och i allt större utsträckning. Väpnade styrkor och militär överlägsenhet är inte längre tillräckligt för att skydda ett lands gränser. I dag räcker det med några väl valda knapptryck för att skaka om ett helt land, och effekterna av en cyberattack kan i dag få lika stora konsekvenser för ett samhälle som traditionella angrepp.

Inom Försvarsmakten skiljer man på cybersäkerhet och cyberförsvar. Cyberförsvaret syftar till möjligheten att genomföra defensiva och offensiva operationer på olika domäner, medan cybersäkerhet oftast används som ett annat begrepp för it-säkerhet. Båda är viktiga i relation till att försvara Sveriges gränser.

Det här är Sveriges cyberförsvar

2020 infördes cybersoldatutbildningen som en del i den värnpliktiga grundutbildningen i Sverige med fokus på cyberförsvar. Under elva månader genomgår de värnpliktiga både militär grundutbildning och en specifik cyberförsvarutbildning som tagits fram tillsammans med Kungliga tekniska högskolan.

En som jobbar med it-säkerhet för Försvarsmakten är Sven. För honom var det framför allt Försvarsmaktens system som lockade, men även samarbetet med andra.

– För min del är det givande att jobba i team. Du är inte isolerad utan kan bolla med andra, säger Sven. Du känner dig stolt när det har gått bra med ett stort projekt som har inverkan på ett system. Det kan ta lång tid och det är många som är involverade. Utåt sett syns bara ett slutmeddelande, men du vet hur många som har varit involverade för att se till att uppgiften ska bli klar.

Bortsett från förmånen att jobba i team, snarare än att sitta isolerad på sin kammare för att jobba mot kunder på distans, är de ekonomiska förutsättningarna ytterligare en vinst. Till skillnad från den privata sektorn är Försvarsmakten inte styrda av kvartalsrapporter och vinster. Säkerheten går i första hand.
– Det som gör det här arbetet unikt är säkerhetstänket, vilket skiljer sig från en vanlig arbetsplats, säger Sven. Det tar längre tid kontra den privata sektorn där allting ska ske snabbt. Samtidigt behöver vi göra, och lära oss, mer själva eftersom vi inte kan ta in extern hjälp. Vi kan inte outsourca till andra länder som annars är vanligt. Men det gör också att vi blir ännu bättre på vårt jobb.

Militär överlägsenhet är inte längre tillräckligt för att skydda ett lands gränser. David Kristiansen/Försvarsmakten
Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.