Hem
Lena Wennberg, chef för hållbar utveckling på Swedavia. (Orlando G Boström. )
SwedaviaANNONS

Så ska flyget framtidssäkras: ”Flera lösningar”

Det mesta vi gör har en inverkan på klimatet. Att sluta flyga lyfts ofta fram som en lösning, men enligt Swedavia borde fokus i stället ligga på hur flyget ska ställa om till att bli fossilfritt – en förändring som redan är i full gång och som kommer att accelerera under de närmaste åren.

– Vi måste inte sluta flyga som många tror. I stället ska vi se till att framtidssäkra flyget, säger Lena Wennberg, chef för hållbar utveckling.

Flyget är en av människans allra största innovationer och ett viktigt transportslag i dagens globaliserade värld. För att flyget ska ha en framtid måste hela branschen ställa om för att bli helt fossilfri. På Swedavia, som driver det nationella basutbudet av flygplatser i Sverige, står klimatfrågan högt på agendan.

Viktig samhällsservice

– Det är lätt att glömma att många faktiskt inte skulle kunna träffa sina nära och kära utan att flyga. Viktig samhällsservice som brådskande sjuk- och medicintransporter skulle inte gå lika fort utan flyg, paket och frakt som skickas från världens alla hörn skulle ta mångdubbelt med tid, och betydande investeringar i Sverige skulle förmodligen utebli utan flyget, säger Lena Wennberg.

Svenska Heart Aerospace utvecklar just nu ES-30, ett elflygplan tänkt för regional trafik. (Swedavia. )

Kompletterar varandra

Omställningen till ett fossilfritt flyg pågår redan genom en mängd olika initiativ, både inom Swedavia, och i många andra delar av branschen.

– Det finns inte en lösning på flygets klimatutmaning – det finns flera, och de kompletterar varandra. Biobränsle finns och fungerar redan idag i befintliga flygplan. Små elflygplan finns redan och större plan för kommersiellt bruk är på gång inom bara ett par år. På lite längre sikt ser vi även vätgas som en del av lösningen och sannolikt kommer ytterligare möjligheter att tillkomma under vägens gång, säger Lena Wennberg.

John Nilsson, strategiskt ansvarig för el- och vätgasflyg på Swedavia. (Orlando G Boström.)

Elflyg kommer framför allt att vara lösningen för kortare flygningar, medan biobränsle troligen fortsatt kommer att omhänderta behovet för långa sträckor.

–Målet är att vara redo att ta emot det kommersiella elflygen på våra tio flygplatser så snart som de finns på marknaden, säger John Nilsson, strategiskt ansvarig för el- och vätgasflyg på Swedavia.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.