Så ska råttinvasionen stoppas – med digitala fällor
När städerna växer blir råttorna fler. Nu finns ny digital teknik som effektivt sätter stopp för skadedjuren.
– Man kan jämföra det med ett inbrottslarm, ett larm som indikerar skadedjur men som även fångar dem, säger Ulf Eripe, teknisk chef hos Anticimex Global.
Bilden av skadedjursbekämpning är en utställd fälla med gift, som måste vittjas med jämna mellanrum. Förvisso behöver dagens uppkopplade råttfällor med sensorer fortfarande tömmas, men i övrigt är inte mycket sig likt hos det globala skadedjurskontrollsföretaget Anticimex.
– Det här har förändrat vårt arbete i grunden. Vi kan på avstånd övervaka och analysera, vi ser vad som sker hos kunderna utan att behöva åka dit i onödan, berättar Ulf Eripe.
Den nya tekniken ger Anticimex en möjlighet att agera tidigare. Det blir en säkerhet för kunderna då man minimerar skador och ger en operationell trygghet.
– Med våra uppkopplade fällor och sensorer vet vi vad problemet är och var skadedjuren tar sig in. Utifrån den aspekten blir det en win-win både för oss och kunden.
Tekniken bakom de digitala fällorna kallas Anticimex SMART och för uppkopplingen har man tagit hjälp av Telenor IoT.
– I enheterna sitter ett globalt SIM-kort från Telenor, som är uppkopplat till vårt backend-system. Vi letade efter en lösning som gick att distribuera globalt – det skulle gå att koppla upp sig utan att behöva hantera lokala SIM-kort. Det var en bidragande orsak till att vi valde dem.
Enligt Ulf Eripe är Telenor IoT en viktig pusselbit i Anticimex SMART globala expansion de senast åren – just tack vare de globala uppkopplingsmöjligheterna och den personliga dygnet runt-supporten.
– Det hjälper oss att snabbare kunna etablera oss med våra lösningar på nya marknader, speciellt där det kan vara komplicerat att ordna tillförlitlig landstäckande uppkoppling med lokala operatörer, säger Ulf Eripe.
Satsningen på digital skadedjurskontroll startades 2015 efter att ha föregåtts av lokala initiativ. Idag har man strax under 500 000 fällor och sensorer uppkopplade.
– Antalet uppkopplade fällor och sensorer har växt med runt 40 procent de senaste 12 månaderna, så står det för en stor del av vår tillväxt, säger Ulf Eripe.
Digitaliseringen av skadedjurskontroll har även gett andra positiva effekter – Anticime har effektiviserat sin verksamhet tack vare övervakningsmöjligheterna och har även minskat sin miljöpåverkan.
– Historiskt sett har man använt sig av gift, men de system vi använder idag tar hand om skadedjuren mekaniskt eller elektriskt. Det minskar även riskerna för så kallad secondary poisioning, alltså att inte andra djur eller människor utsätts för gifter.
Telenor IoT
Telenor designar och levererar tjänster för Internet of Things (IoT). Med globala tjänster och världsledande support från IoT-specialister, kan företag effektivt koppla upp sina produkter och tjänster över hela världen. Tillsammans med en rad stora kunder har Telenor i mer än 20 år utformat innovativa lösningar för några av världens mest krävande internationella IoT-projekt.