Hem
(Foto: Colourbox)
Svea FireworksANNONS

Så skjuter du raketerna säkert på nyårsafton

När det är som mörkast och kallast lyser vi upp himlavalvet och firar in det nya året med sprakande och vackra fyrverkerier.
– Varje nyår köper vi svenskar fyrverkerier för ungefär 200 miljoner kronor. Det är en starkt förankrad tradition som på ett fint sätt markerar det nya året, säger Ingela Bertram, på Svea Fireworks, Nordens största importör av fyrverkerier.
För att inte skada dig själv eller andra har Svea Fireworks flera konkreta tips.
– Först och främst, du som avfyrar raketerna ska vara nykter. Dessutom ska man respektera åldersgränsen på 18 år. Följ instruktionerna och använd sunt förnuft så kan du bjuda på en vacker fyrverkeriuppvisning, säger Ingela Bertram.

Förbered avfyrningsplatsen

Även bland de bästa raketerna kan det finnas blindgångare, raketer som inte avfyras efter att de tänts. Låt dessa vara i minst 15 minuter. Gå under inga omständigheter fram för att kolla eller återtända, utan gå vidare med de andra pjäserna och lämna tillbaka blindgångaren till butiken. Vissa fyrverkeritårtor är dock utrustade med två stubiner, en huvudstubin och en reservstubin. Får dessa pjäser eldavbrott kan man använda reservstubinen.
Att förbereda avfyrningsplatsen redan på dagen är också att rekommendera.
– Själva grundtanken är att fyrverkeripjäsen ska gå rakt upp, vilket lite förberedelse underlättar. Fyrverkeritårtor ska avfyras från en plan yta och raketer ska stå stadigt. Skjut inte raketer från vinflaskor som kan välta, utan köp ett raketställ. Det kostar inte många kronor och kan användas flera år, säger Ingela Bertram.
Innan du skjuter iväg raketer kontrollerar du att pinnen är rak och inte knäckt, eftersom den styr raketen på vägen upp. Slutligen – visa hänsyn. Skjut till exempel inte i radhusträdgårdar eller där det är trångt till andra bostäder.

(Foto: Colourbox)

Välj nedbrytbara lyktor

Ett populärt alternativ till fyrverkerier har på senare år varit thailändska lyktor, khom loy.
– Tänk på att de inte ska tändas där det finns skog eller i tätbebyggda områden. Sedan bör man fråga efter nedbrytbara lyktor, våra är helt gjorda nedbrytbart material – rispapper och bambu, säger Ingela Bertram.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.