Så smakar världens dyraste vin – ”serveras på tesked”
Vinmakarna på den ungerska vingården Royal Tokaji utanför Budapest sätter ribban för hur mycket ett vin kan säljas för. Årgången 2008 av deras söta vita vin Essencia kostar motsvarande 380 000 kronor, skriver CNN.
Visserligen har enskilda vinflaskor sålts för betydligt mer än så, men då har det rört sig om auktionsförsäljningar av äldre, sällsynta dyrgripar från Bourgogne där budgivningen dragit i väg mot upp till fem miljoner kronor.
En flaska Essencia består av nästan 200 kilo druvor som odlats i ”perfekta” väderförhållanden, vilket var fallet 2008, enligt Fortune.
För att få fram den speciella smaken måste druvorna angripas av ädelröta, som torkar ut dem till små russin. De kallas då aszú. Resultatet är ett vin så intensivt, sött och nästan sirapsliknande fylligt att det serveras på tesked, enligt CNN.
18 flaskor släpptes på marknaden förra året. Nu finns det totalt 20 flaskor Essencia i världen – alla i magnumstorlek. Elva är sålda.
Besökare som vill testa vinet kan åka på en privat tur till vingården, som ligger i Ungerns mest kända vindistrikt Tokaj, 2,5 timmar från Budapest.