Hem
SEBANNONS

90-talist? Så kan du få 4000 kronor mer per månad

(SEB. )

Jobba på till 70 eller vara fri att resa, skapa och umgås med dem du älskar? Du kan själv styra över hur det blir – och det är dessutom enkelt att ta kontrollen.

Att pensionen sorteras in under saker du inte orkar ta tag i är lätt hänt. Ständiga budskap om att vi kommer att behöva jobba allt längre spelar så klart en roll. Och när du öppnar ditt orange kuvert kan det ju också visa sig att prognoserna där verkar ganska dystra. Men med ett eget sparande kan du snabbt ta dig från pensionsdepp till pensionspepp.

– Ett privat pensionssparande är ofta det som gör skillnaden för den som vill ha råd med det lilla extra eller sluta jobba tidigare. Ju yngre du är när du börjar spara, desto större blir förstås effekten – och det tar inte många minuter att komma i gång, säger Elin Nordlander, pensionsexpert på SEB.

För att visa hur stor skillnad ett privat sparande faktiskt kan göra har SEB tagit fram ett räkneexempel.

Säg att du sparar 500 kronor i månaden i 40 års tid, och att den årliga snittavkastningen på ditt sparande är 6 procent. Med antagandet att du inte längre har någon avkastning från dagen du börjar ta ut pengarna, och att du tar ut dem i jämn takt under 20 års tid, blir resultatet en extra inkomst på 4 000 kronor i månaden, när du har gått i pension.*

Du kan självklart börja med att spara en lägre summa varje månad, för att sedan höja den när din privatekonomi tillåter. Viktigast av allt är ändå att börja spara tidigt, så pengarna får chansen att växa i många år.

*Uträkningen bygger på ett antagande om en årlig snittavkastning på 6 procent, efter eventuella avgifter, och utan hänsyn till inflation och skatter.

För finansiella instrument, inklusive fonder, är historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan både öka och minska och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.