Saab har blivit faktor i känslig luftvärnsaffär
Mitt under den svenska försvarsövningen Aurora 17 pågår även en strid om Försvarsmaktens uppköp av nytt luftvärn för 10–12 miljarder, skriver SvD Näringsliv. Enligt bedömare är kampen mellan amerikanska Raytheons system Patriot och fransk-italienska Eurosams Samp/T en känslig fråga.
Ett köp av Patriot skulle kunna stärka kopplingen till USA och ge mer säkerhet. Å andra skulle Samp/T kunna öppna för nya radarkontrakt för svenska försvarskoncernen Saab. Därmed har effekterna på Saab och svensk försvarsindustri seglat upp som en fråga för politikerna att väga in, skriver tidningen.
Tidigare artiklar
bakgrund
Luftvärn
Wikipedia (sv)
Luftvärn definieras av Nato som "alla åtgärder med syfte att eliminera eller reducera effektiviteten i fientliga luftaktioner". Detta inkluderar markbaserade och luftbaserade vapensystem, associerade sensorsystem, kringliggande arrangemang samt passiva åtgärder. Syftet kan bland annat vara att skydda flotta, infanteri eller flygvapen i en konflikt. För de flesta nationer har den huvudsakliga uppgiften för luftvärn varit att försvara hemlandet. NATO refererar till luftburet luftvärn som counter-air och luftvärn i en flotta som anti-aircraft warfare. Missilförsvar är en förlängning av luftvärn, något som också gäller initiativ för att anpassa ett flygvapen för att genskjuta inkommande missiler. Ett markbaserat luftvärn kan också användas offensivt för att neka motparten tillgång till ett specifikt luftrum. Luftvärn kan ske med robotluftvärn eller eldrörsluftvärn. Tillsammans med luftvärn användes förr ofta spärrballonger för att hindra lågflygande flygplan.
bakgrund
Raytheon
Wikipedia (sv)
Raytheon Company är en amerikansk försvarskoncern som är världens största tillverkare och leverantör av robotvapen. Koncernen omsatte nästan $23 miljarder för år 2014 och har 63 000 anställda världen över.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen