Hem
Arkivbild. (Kamran Jebreili / AP)

SAK säger upp tusentals i Afghanistan: ”Oviss framtid”

Svenska Afghanistankommittén, SAK, har inlett omfattande uppsägningar i Afghanistan, rapporterar Ekot. 2 000–3 000 anställda berörs.

Uppsägningarna kommer som en följd av att talibanerna förra året förbjöd all svensk verksamhet i landet på grund av koranbränningarna.

Ekot har pratat med Ramina som arbetat på ett rehabiliteringscentrum:

– Vi hjälpte barn som hade funktionsnedsättningar och inte kunde gå. Nu står patienter, familjer och kollegor inför en oviss framtid.

I mars pausade SAK sin verksamhet i Afghanistan. Man har lyckats flytta anställda till andra aktörer, till exempel drivs SAK:s omfattande hälsovårdsarbete vidare i annan regi, säger generalsekreteraren Andreas Stefansson.

Läs mer

bakgrund
 
Svenska Afghanistankommittén
Wikipedia (sv)
Svenska Afghanistankommittén (SAK) är en partipolitiskt och religiöst obunden svensk biståndsorganisation som verkar i Afghanistan. Organisationen grundades 1980 i samband med protester mot Sovjetunionens invasion av Afghanistan. SAK har kontinuerligt varit på plats i Afghanistan sedan år 1982. SAK:s huvudkontor ligger i Stockholm och har cirka 24 anställda. I Sverige består organisationens verksamhet i huvudsak av verksamhetsstyrning, informationsspridning och insamling. I Afghanistan arbetar mer än 8.000 personer, varav 99 procent är från Afghanistan. De är verksamma i 20 av landets 34 provinser. Förutom ett centralt kontor i huvudstaden Kabul finns även 5 regionalkontor ute i landet. Generalsekreterare är Andreas Stefansson och ordförande Azadeh Rojhan. Hennes företrädare på posten har bland andra varit Ann Wilkens (2009-2011), Lena Hjelm-Wallén (2002-2009) och Maria Leissner (1991-1995). SAK finansierar sin verksamhet genom stöd från bland andra Sida, FN-organ, EU, Postkodlotteriet, Radiohjälpen, och med egen insamling och medlemsavgifter.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen