Sakfrågan: Partierna om den skärpta asyllagen
Den mer restriktiva asyllagstiftningen som infördes efter migrationsöverenskommelsen 2015 splittrar partierna. S vill inte återgå till permanenta uppehållstillstånd och anser att politiken måste ligga i linje med EU:s. MP är av en annan åsikt: ”Vi kommer att arbeta för humanism när den tillfälliga lagen upphör.”
Var står de olika partierna i frågor om migration och integration? Omni har bett alla riksdagspartier att svara på följande frågor:
• Ska Sverige återgå till permanenta uppehållstillstånd?
• Ska böneutrop i offentliga miljöer tillåtas?
Kristdemokraterna:
• Nej, Kristdemokraterna vill att tillfälliga uppehållstillstånd införs som huvudregel i stället för permanenta uppehållstillstånd.
• KD är emot ”institutionaliserade, återkommande böneutrop, som människor inte kan undkomma i sina hem”. Däremot anser partiet att de ska prövas på samma sätt som torgmöten och andra manifestationer enligt dagens regler.
Moderaterna:
• Nej, M anser att Sverige behöver en stram och långsiktigt hållbar migrationspolitik där tillfälliga uppehållstillstånd är huvudregel. ”För den som arbetar och lär sig svenska ska uppehållstillståndet kunna bli permanent.”
• Moderaterna skriver att det ”finns goda skäl att se över lagstiftningen” om böneutrop och att religionsfriheten är grundläggande och måste värnas. ”Samtidigt måste vi respektera att människor inte ska påtvingas religiösa budskap i det offentliga rummet, eller i sina hem.”
Sverigedemokraterna:
• SD är emot permanenta uppehållstillstånd. ”Tillfälliga uppehållstillstånd bör vara huvudregel och en generell åtstramning kring asyl- och anhöriginvandring måste åstadkommas omgående.” Partiet vill också att politiken ställs om för att se till att de som inte ska befinna sig i Sverige också utvisas.
• SD vill inte att böneutrop ska tillåtas i Sverige. ”Nej, trosuppfattning är en privatsak och böneutrop har inte någon plats i det offentliga rummet.”
Socialdemokraterna
• S vill inte återgå till permanenta uppehållstillstånd. Den nya och mer restriktiva asyllagstiftningen ska ligga fast och partiet är av åsikten att vår lagstiftning inte väsentligen kan skilja sig från övriga EU-länders. ”Sverige ska ta emot sin andel av EU:s totala mottagande sett till vår befolknings storlek, inte mer.”
• S konstaterar att det redan förekommer böneutrop i dag och att de är tillståndspliktiga. ”Det är upp till varje kommun att avgöra vad som ska beviljas tillstånd utifrån en bedömning av om de lokala förutsättningarna.”
Miljöpartiet:
• Ja, MP vill att permanenta uppehållstillstånd bör vara huvudregel i svensk lag. ”Vi kommer att arbeta för humanism när den tillfälliga lagen upphör. Det är viktigt för flyktingars trygghet och för att snabba på etableringen.”
• MP, anser att böneutropen är en fråga för kommunerna och att det inte är upp till rikspolitiken att komma med generella direktiv . ”I ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle måste olika traditioner och religioner få finnas, synas och höras. Samtidigt måste det ske på ett sätt som respekterar människors rätt till privatliv.”
Vänsterpartiet:
• Ja, V vill se permanenta uppehållstillstånd och anser att det viktigt för integrationen. ”Vi är mycket kritiska till den politiska utveckling som skett under senare år som bland annat inneburit införande av gräns- och ID-kontroller och begränsade möjligheter till uppehållstillstånd.”
• Ja, Vänsterpartiet vill tillåta böneutrop och anser att religionsfriheten omfattar såväl böneutrop som ringning i kyrkklockor. ”Det kan finnas skäl att anpassa tidpunkt, ljudnivå och så vidare utifrån omgivande bebyggelse, men detta är en fråga för polisen och kommunen.”
Centerpartiet:
• C anser att permanenta uppehållstillstånd är bättre för integrationen, men ser migrationsöverenskommelsen 2015 som en rimlig utgångspunkt ”de kommande åren”. C gick då med på tillfälliga uppehållstillstånd som utgångspunkt, men med undantag för barn och barnfamiljer ”som även fortsatt borde få permanenta uppehållstillstånd”.
• C anser att det är upp till kommunerna att besluta om ifall böneutrop är lämpligt. ”Om det finns ett behov så kan vi tänka oss att förändra lagen för att förtydliga var och när böneutrop kan vara tillåtet.”
Liberalerna:
• L anser att EU ska ha gemensamma asylregler. ”I väntan på gemensamma EU-regler ska vår lagstiftning ligga mer i linje med andra EU-länders.”
• L tycker att frågan om böneutrop ska avgöras lokalt. ”Vi liberaler försvarar yttrande- och religionsfriheten men är ändå skeptiska till att religiösa böner sprids i högtalare – oavsett om det är Pingstkyrkan eller en moské.”