Hem

Sakfrågan: Så mycket vill partierna lägga på försvaret

Med två veckor till valet lovade Socialdemokraterna en höjning av försvarsanslaget till 60 miljarder under nästa mandatperiod. Försvarets budget är en het fråga, inte minst i relation till det omtvistade mångmiljardköpet av luftvärnssystemet Patriot. Bland annat har Allan Widman (L) anklagat M för att vara ”ett stödparti till regeringen”. Var står de olika partierna i frågan? Omni har bett alla riksdagspartier att svara på några sakfrågor i ämnet.

• Bör anslagen till försvaret höjas?

• Är det bra att värnplikten har återinförts?

Moderaterna:

• Ja, M vill ”höja försvarsanslagen kraftigt”. På tio års sikt vill partiet att försvarsanslagen uppgår till två procent av BNP. ”Det möjliggör förstärkningar av armén, marinen och flygvapnet.”

• M anser att det är bra att värnplikten har återaktiverats i syfte att trygga personalförsörjningen. Den ska även fortsatt bygga på frivillighet, men kompletteras med en mindre del värnpliktiga. ”Därför bör Försvarsmakten stärka sitt arbete med att rekrytera och behålla personal med rätt kompetens.”

Sverigedemokraterna:

• Ja, SD vill se kraftigt höjda anslag till Försvarsmakten. ”I budgeten hösten 2017 satsade SD 18 miljarder mer än regeringen för de tre kommande åren. Vilket var mer än något annat parti gjorde.”

• SD är positiva till den återaktivering av värnplikten som nu pågår. ”Antalet värnpliktiga bör kraftigt öka för att säkerställa krigsmaktens och det civila försvarets behov.”

Socialdemokraterna:

• Ja, S vill höja anslagen. ”Den S-ledda regeringen har under mandatperioden kraftfullt arbetat för att återuppbygga totalförsvaret och bland annat tillfört cirka 26 miljarder kronor för ändamålet.”

• S anser att en allmän, könsneutral värnplikt är avgörande för Försvarsmaktens personalförsörjning. ”S röstade i riksdagen emot den förra regeringens förslag om borttagande av allmän värnplikt. Så snart vi socialdemokrater åter kom i regeringsställning tillsåg vi att återinföra värnplikten.”

Miljöpartiet:

• Ja, Miljöpartiet vill verka för att mer resurser i försvarsbudgeten går till att återupprätta det civila försvaret. ”Ett modernt civilt försvar ska skapa en stabilitet som gör att vi kan lösa allt ifrån kontanthantering till energi- och matleveranser i en krissituation.”

• MP föredrar ett system där värnplikten används så lite som möjligt, men ser samtidigt att personalförsörjningen måste säkras. ”Därför ser vi dagens nya värnplikt som en bra kompromiss.” Partiet anser att det är positivt att värnplikten nu är könsneutral, men betonar att Försvarsmakten måste öka sitt jämställdhetsarbete.

Vänsterpartiet:

• V står bakom de ökningar av anslagen som gjorts under mandatperioden, men har i nuläget inga förslag på ytterligare ökningar. ”Vi ser det som särskilt viktigt att stärka det civila försvaret, men har i dagsläget inte tagit ställning till hur mycket det får kosta.”

• V var emot att värnplikten slopades och välkomnar att den nu återinförs i ny form. Partiet anser att det är ett viktigt steg mot ett mer folkligt försvar. ”Vi vill att alla män och kvinnor i Sverige ska mönstra och att alla som är lämpliga ska genomföra en kortare militär grundutbildning. Det ska vara möjligt att göra både militär och civil tjänstgöring.”

Centerpartiet:

• Centern vill höjas anslagen. ”Om försvaret ska bli bättre, så måste de få mer pengar. Det gäller både nu och på längre sikt. På längre sikt vill vi att Sverige ska satsa 2 procent av BNP på försvaret.”

• Ja, Centerpartiet står bakom beslutet att återigen införa värnplikten. ”Det försämrade omvärldsläget och försvarets rekryteringsbehov gör det nödvändigt. I grunden vill vi se en rekrytering som så långt som möjligt baserar sig på frivillighet och motivation.”

Liberalerna:

• Ja, L skriver själva att de är det parti som föreslår högst anslag till försvaret. Enligt L behöver Försvarsmakten 18 miljarder för att Sverige inte ska tappa i försvarsförmåga. ”Vi vill stärka försvaret, inte endast hejda en nedtrappning. Därför anslår vi 24 miljarder över en treårsperiod.”

• L är positiva. Partiet vill dessutom ge möjlighet till civil värnplikt för att ge valmöjligheter och för att rusta även det civila försvaret. ”Vi har inte lyckats bemanna förvaret på frivillig väg och då är värnplikten nödvändig.”

Kristdemokraterna:

• Ja, KD anser att resurserna till försvaret måste öka. ”Kristdemokraterna vill att Sverige satsar 2 procent av BNP på försvarsbudgeten. Pengarna ska bland annat användas till att fördubbla armén. Vi vill också gå med i Nato.”

• KD vill tredubbla antalet intagna till värnplikten, från dagens 4 000 till 12 000. ”Den som av samvetsskäl inte vill göra vapentjänst ska beredas civil tjänst, då staten ytterst sett inte äger rätten till människans liv.”

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen