Säkra förlossningar årets tema i Musikhjälpen
Årets upplaga av Musikhjälpen har temat ”alla har rätt att överleva sin graviditet”. Det rapporterar flera medier.
Enligt Radiohjälpen dör en kvinna i världen varannan minut kopplat till graviditet och förlossning. Särskilt problematisk är situationen i låg- och medelinkomstländer där tillgången till vård ofta är bristfällig, skriver TT.
Programmet kommer att sändas från Stora torget i Sundsvall den 9–15 december i P3 på Sveriges Radio och SVT Play. Tre kända programledare – vilka är ännu inte känt – blir inlåsta i glasburen på torget för att sända radio och tv dygnet runt i 144 timmar.
bakgrund
Musikhjälpen
Wikipedia (sv)
Musikhjälpen är ett svenskt radio- och TV-program med syfte att engagera lyssnare och tittare till att samla in pengar till välgörande ändamål, samt uppmärksamma olika världsproblem. Programmet är en svensk version av det nederländska radio- och TV-formatet Serious Request. Musikhjälpen har sänts årligen veckan före jul sedan år 2008 med ett nytt aktuellt tema varje år. Det är ett samarbete mellan Sveriges Television, Sveriges Radio och Radiohjälpen.
Programmets upplägg går ut på att tre programledare stängs in i en glasstudio, i programmet kallad "glasburen", i 144 timmar (sex dygn). Under tiden programledarna är i studion direktsänder de i radio och TV samtidigt som lyssnarna och tittarna kan önska låtar mot att de skänker pengar eller på en rad andra sätt engagerar sig i insamlingen. I de flesta säsongerna har glasburen stått på ett torg eller en allmän plats någonstans i Sverige, platsen brukar vanligtvis bytas till kommande år. De första sex åren växlade Glasburen med att stå i Göteborg eller Malmö, åren därefter har den bytt till en ny stad varje år. Några personer har återkommit flera år som programledare bland andra Jason Diakité, Kodjo Akolor och Farah Abadi. Under de första femton åren av Musikhjälpen fick programledarna inte äta någon fast föda under veckan i buren. Idén kom från programmets förlaga Serious Request och gick ut på att programledarna på så vis skulle visa sympati med människor som lider. År 2023 förändrades dock upplägget och programledarna får äta vanlig mat under veckan.
Förutom den svenska och nederländska versionen har även Belgien, Kenya, Lettland, Portugal, Schweiz, Sydkorea och Österrike producerat egna versioner av Serious Request.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen