Hem
Forskaren Krister Stoor sänker ner en av de 25 näveraskar som innehåller kvarlevor under återbegravningen på försoningsceremonin vid Gammplatsen. (Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Samiska kvarlevor begravs åter i Lycksele – efter 70 år

I dag, på Urfolkens dag, skedde den största så kallade repatrieringen i svensk historia. Kvarlevorna från 25 personer som togs upp i samband med en arkeologisk utgrävning 1950, bars fram i näveraskar och sänktes ned i jorden vid gammplatsen i Lycksele. Flera medier sände live från platsen.

– Jag är hundra procent säker på att det är mina gamla släktingar. Vem skulle det annars vara? säger Lorentz Sjulsson Åsdell, som är same och har släktanor sedan långt tillbaka i området, till DN.

Sametinget har krävt återlämnande av samiska kvarlevor som finns på statliga museum sedan 2007. Nu återbördas de till sin viloplats i Lycksele.

Medverkade vid ceremonin gjorde bland annat representanter från Sametinget, Lycksele kommun, Västerbottens museum och Historiska museet.

Läs mer

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen