Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Utservering. Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Orust fyllt av påskfirare: ”Man är en pesthärd”

Systembolagsköerna ringlar långa och på Orusts uteserveringar njuter påskfirare av solen. Detta trots Folkhälsomyndighetens och regeringens uppmaning att hålla sig hemma i påsk, rapporterar GP och GT.

– Man är inte bara stockholmare längre. Nu är man en pesthärd också, säger Johan Molnö från Stockholm, till GP.

Turisttillströmningen till väskustpärlan bekymrar kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S) som intervjuats av båda tidningarna. Hon tycker inte att storstadsborna respekterar påbudet från myndigheterna och statsministern.

– De flyr väl storstäderna, säger Bråkenhielm till GT.

1 tim
Per Follin, smittskyddsläkare i region Stockholm / Statsepidemiolog Anders Tegnell TT
undefined

Smittskyddsläkaren: Delar inte bilden av utplaning

Det är för tidigt att tala om en utplaning av coronasmittspridningen i Stockholm. Det menar Per Follin, smittskyddsläkare i regionen, som i en intervju med Aftonbladet säger att han inte delar Folkhälsomyndighetens bild av läget i huvudstaden.

I onsdags sa statsepidemiolog Anders Tegnell att det finns tecken på en ”väldigt tydlig avplaning” i Stockholm. Samtidigt registrerades 298 nya fall av smitta, den största ökningen i regionen hittills.

– Jag tror att det var lite tidigt, vi skulle nog vilja vänta kanske en vecka och se vart det har tagit vägen. Det är möjligt att vi har uppnått en platåfas, men vi har inte riktigt sett den än, säger Per Follin till tidningen.

4 tim
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

77 nya dödsfall i covid-19 – ingen kraftig uppgång av smittfall de senaste dygnen

Ytterligare 77 dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet. Det innebär att den totala dödssiffran uppgår till 870, meddelar Folkhälsomyndigheten i sin senaste uppdatering.

Antalet bekräftade smittfall har ökat med drygt 550 personer och Sverige närmar sig därmed 10 000 fall. Det är för tidigt att dra några slutsatser om en eventuell avmattning, säger Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

– Dock är det bra att det inte sker någon kraftig uppgång i de senaste dagarnas rapporter. Vi får se den kommande veckan, säger hon och tillägger att det finns en eftersläpning i rapporteringen.

749 personer har intensivvårdats, en ökning med 30 sedan i går. För närvarande intensivvårdas 469 patienter.

Idag 12:01
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Karolinska Universitetssjukhuset. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Gravida testas: 7 procent bär på coronaviruset

Karolinska univerisitetssjukuset i Solna testar samtliga gravida som kommer in på förlossningsavdelningen som en försiktighetsåtgärd, rapporterar SVT Nyheter. Detta eftersom det finns risk att de smittar personal som narkosläkare och narkossköterskor.

Sju procent av de testade har visat sig bära på coronaviruset. Risken är stor att det nyfödda barnet då får sjukdomen men eftersom det inte verkar påverka barn allvarligt separerar man inte barnet från mamman.

– Därför har vi bedömt att anknytningen och amningen som hör till den första tiden är så viktig och vi ser inga skäl att separera mor och barn, säger Karin Pettersson, överläkare och sektionschef för förlossningsvården på Karolinska, till SVT.

27 min
Socialminister Lena Hallengren (S)  Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Respiratorslangar på väg till Sverige fast i Turkiet

Andningsslangar till respiratorer som var på väg till Sverige sitter fast i Turkiet, rapporterar Expressen. Svenska medicinbolaget Sylak vädjar nu till socialdepartementet för att få slangarna till Sverige trots Turkiets exportrestriktioner. Det är oklart hur många slangar det rör sig om, men enligt Sylak ska det röra sig om ”höga kvantiteter”.

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en kommentar till Expressen att ”regeringen gör sitt yttersta, i samarbete med andra EU-länder, för att svensk sjukvård och svenska företag inte ska drabbas av den här typen av exportrestriktioner.”

Region Stockholm uppger för tidningen att man nu försöker styra om till andra leverantörer.

3 tim
Taha Alexandersson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antalet IVA-platser ökar med 1 till 3 procent per dag

Den svenska sjukvården ökar dagligen kapaciteten för intensivvård, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, på dagens pressträff.

Enligt Alexandersson ökar antalet platser med mellan 1 och 3 procent varje dag.

– Den senaste siffran är 1 001 disponibla intensivvårdsplatser. Det är ett bevis på att det dagligen bedrivs det här enorma omställningsarbetet, säger hon.

För närvarande intensivvårdas 469 covid-19-patienter i Sverige.

Idag 12:56
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Bild från London.  Victoria Jones / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Analyser: Johnson har fått en till chans – vad gör vi nu?

”Släpp lös” den yngre delen av befolkningen, öppna skolorna eller låt butiker och företag återgå till det vanliga. Det är några av de möjligheter som The Guardians vetenskapsredaktör Ian Sample ser kring hur man framöver kan lätta på Storbritanniens restriktioner.

Han är övertygad om att allt inte kan bli som vanligt över bara en natt, men lyfter till exempel hur skolorna skulle kunna börja med att hålla öppet vissa tider eller till och med bara särskilda dagar – när läget väl tillåter.

The Telegraphs Juliet Samuel resonerar kring premiärminister Boris Johnsons sjukdomstillstånd, och spår att Dominic Raab kommer att agera i Johnsons ställe under lång tid framöver.

Hon ifrågasätter att det tog så mycket som tio dagar innan en febersjuk Johnson skickades till sjukhus.

”Oavsett vilka misstag som skett på vägen har Boris fått en andra chans”, skriver hon.

27 min
Boris Johnson.  TT
undefined

Läget för ”BoJo” allt bättre – är nu uppe på fötter igen

Läget för Storbritanniens Boris Johnson ser ut att bli allt bättre. Efter att premiärministern flyttats från intensivvårdsavdelning under torsdagen har han i dag kunnat lämna sjukbädden för kortare promenader. Det rapporterar Sky News med hänvisning till ett uttalande från 10 Downing Street.

I uttalandet tackar han personalen som tagit hand om honom under sjukhusvistelsen. Johnson åkte in på sjukhus i söndags, tio dagar efter att han testats positivt för covid-19. Dagen därpå blev han inlagd för intensivvård där han stannade i tre dagar.

4 tim
Bild från Nordirland.  Peter Morrison / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny polissajt öppnar för att invånare kan ange varandra

Polisen i Nordirland har startat en hemsida som gör det möjligt för invånarna att anmäla folk som bryter mot de riktlinjer som införts under coronavirusets spridning. Det rapporterar AFP.

Det kan handla om att man ser folksamlingar med människor från flera olika hushåll, eller att lokaler som beordrats att hålla stängda ändå är öppna.

I ett uttalande säger en polischef att man i den mån det är möjligt vill lösa problemen utan att behöva dela ut böter, men att det ska vara enkelt för medborgarna att rapportera överträdelser.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
KD:s partiledare Ebba Busch. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Ebba Busch: S har glömt de äldre i strävan efter makt

Välfärdssektorerna och kvinnodominerade yrken får ta smällen för att Sverige inte tog höjd för att coronapandemin blivit så stor, menar KD:s partiledare Ebba Busch i en intervju med DN.

Hon anser också att regeringen har svikit de äldre, många av de döda i till exempel Stockholm är äldre som får hemtjänst eller vårdinsatser.

– Det här är medborgare som jag menar att socialdemokratin har svikit och delar av Sverige som socialdemokratin har glömt i sin strävan efter makten, säger Ebba Busch.

1 tim
Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

18 000 personer ska testas för viruset i Stockholm

All vårdpersonal i Stockholm som inte redan har testats positivt för corona kommer att erbjudas tester, rapporterar TT. De omfattande testerna av omkring 18 000 vårdanställda och patienter inleds under nästa vecka och leds av Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Anledningen till att studien görs i Stockholm beror på att läget anses vara som mest allvarligt där just nu.

– Vi tror att det är jätteviktigt att man börjar tänka systematiskt och storskaligt. Nu ska vi samla in kunskap om vad testning ger och hur pass användbart det är för sjukvården och samhället, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien, till TT.

Studien kommer att pågå under två veckor.

5 tim
Illustrationsbild. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nu inleds coronainspektion av Stockholms krogar

Miljöförvaltningen i Stockholm stad ska kontrollera att allt går smittsäkert till på krogarna i huvudstaden. Inspektionerna inleds under påskhelgen efter att man fått uppdraget från Smittskydd i Stockholm. Detta efter larm till Folkhälsomyndigheten om att det finns krogar som inte följer riktlinjerna om bordsservering och armlängds avstånd mellan gäster. Helene Jansson, restaurangägare på Strandvägen i centrala Stockholm, välkomnar kontrollerna.

– Vi har satt upp lappar på olika ställen som säger att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationerna och det har fungerat jättebra, säger hon till Ekot.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Trump: Kommer lämna ett WHO-besked nästa vecka

Någon gång under nästa veckan ska USA komma med ett besked vad gäller stödet till världshälsoorganisationen WHO. Det säger president Donald Trump vid den dagliga pressträffen på fredagen.

– Vi kommer ha mycket att säga om det, säger han.

Trump har vid flera tillfällen de senaste dagarna hotat med att dra in stödet till WHO. Han har bland annat sagt att färre hade dött i pandemin om organisationen gjort en ”korrekt analys” av viruset i ett tidigt skede.

2 tim
Arkivbild.  Gerry Broome / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Majoritet av amerikaner vill inte gå på sport utan vaccin

En klar majoritet av amerikaner vill inte besöka några sportevent förrän det finns ett vaccin mot coronaviruset, rapporterar AFP med hänvisning till en undersökning från Seton Hall University.

Över 70 procent av de 762 svarande säger att de skulle känna sig osäkra. Även bland de som identifierar sig som fans svarar en klar majoritet att det skulle kännas allt för osäkert.

12 procent skulle kunna tänka sig att gå om evenemangen var anpassade för social distansering, medan 13 procent skulle känna sig säkra oavsett vad.

3 tim
Hart Island utanför Bronx i New York. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

New York begraver offer för coronasmittan i massgrav

Bilder från New York visar hur människor i skyddsdräkter begraver enkla furukistor i en massgrav. Gravplatsen ligger på Hart Island utanför Bronx, där New York-bor som saknar anhöriga eller inte haft råd att själva ordna en begravning jordsätts.

En normal vecka begravs omkring 25 döda på Hart Island – efter coronautbrottet i staden är antalet nu uppe i omkring 25 per dag, fem dagar i veckan, rapporterar Reuters.

Över 5 000 personer i staden New York – 7 000 i delstaten – har hittills dött i coronarelaterade sjukdomar. Om bårhus och ordinarie kyrkogårdar blir överfulla har New York planer på att använda Hart Island som tillfällig begravningsplats även för dem som egentligen ska begravas någon annanstans.

Idag 05:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
En kvinna i Wuhan med sin telefon och sitt barn. ALY SONG / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Debattörer: Transparens behövs vid app-övervakning

Opinion När flera länder använder mobildata för att spåra medborgares rörelsemönster och analysera hur coronaviruset sprids är det viktigt att det är transparent hur det går till, skriver tre digitaliseringsforskare på DN Debatt. Det är också av vikt att vi funderar över ”vilka utvecklingar som man bygger in i övervakningsapparaten”, eftersom det vid ett politiskt maktskifte är uppgifter som kan komma att missbrukas och hota den personliga integriteten.

”Stat och företag måste rättfärdiga sina insatser och förklara ändamålen”, skriver debattörerna.

10 min
Ada Hegerberg.  Laurent Cipriani / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hegerberg orolig: Damerna sitter på andra raden i detta

Norska fotbollsstjärnan Ada Hegerberg fasar för att damfotbollen ska hamna i skymundan och bli den stora förloraren i spåren av coronaviruset.

I en intervju med AFP säger hon att det är tydligt att herrfotbollen prioriteras först, både när det gäller diskussionerna om ekonomi och i frågan om när fotbollsligorna kan starta igen.

– Vi kommer att sitta på andra raden i allt det här, men vi får inte blekna i bakgrunden, säger hon.

1 tim
Margot Wallström.  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wallström: FN:s säkerhetsråd måste agera

Margot Wallström (S) är en av flera personer engagerade i jämställdhetsfrågor som nu uppmanar FN:s säkerhetsråd att ta tag i coronaviruset och deklarera pandemin en risk för internationell säkerhet.

På Twitter länkar före detta utrikesministern till ett brev där det bland annat hänvisas till att rådet agerade vid HIV-epidemin och när ebola bröt ut. I brevet refereras också till att FN:s generalsekreterare i ett uttalande manat till eldupphör för att hindra pandemin.

”Det är nu dags att agera” skriver gruppen, adresserat till säkerhetsrådet.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Tedros Adhanom Ghebreyesus  - / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Risk för ”dödlig ökning” om karantän lyfts

Att lyfta restriktioner för snabbt kan skapa en kraftig ökning av antalet dödsfall i covid-19, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens.

– Inget land är immunt, fortsätter han och säger att det spelar ingen roll om man har ett bra sjukvårdssystem – inget land är oberört.

Vägen till att öppna samhällen kan vara lika farlig som vägen till att stänga dem, sa generalsekreteraren.

4 tim
Illustrationsbild: Kvinna med Iphone. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Apples och Googles ny app larmar om smittade

Techjättarna Apple och Google ska samarbeta kring en ny app som berättar om du varit i närheten av personer med coronaviruset. Smittspårningsprojektet ska bidra till att bekämpa pandemin. Det skriver bolagen i ett gemensamt pressmeddelande.

Apples IOS-system och Googles Android ska från och med mitten av maj kunna utbyta information med hjälp av bluetooth-teknik. Om de som bär på smittan lagt in informationen i de hälsoappar som godkänts av myndigheterna ska användare som befunnit sig i deras närhet de senaste dagarna att få en notis.

”Alla vi på Apple och Google tror att det aldrig tidigare har funnits en viktigare tidpunkt att arbeta tillsammans för att lösa ett av världens mest brådskande problem”, skriver techjättarna.

Längre fram ska funktionen byggas in i operativsystemen.

2 tim
Kvinna i Teheran.  Vahid Salemi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittfallen i Iran ökar igen inför möjliga viruslättnader

Iran har rapporterat 122 nya dödsfall i covid-19 det senaste dygnet, vilket gör att det totala antalet döda under pandemin nu överstiger 4 200 personer. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Över 68 000 har rapporterats smittade och enligt landets hälsodepartement har man sett en ökning av antalet sjukdomsfall i flera turistprovinser det senaste dygnet.

Ökningen kommer bara en dag innan man planerat för att återigen öppna upp vissa verksamheter där risken för smittspridning bedöms som låg, skriver TT. Detta för att lindra konsekvenserna för landets ekonomi.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset