Sänkt ersättning för Ekeroth – får betala tillbaka
Tidningen Göteborgs-Posten dömdes i tingsrätten att betala riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) 3 100 kronor för att utan lov ha använt bilder från den så kallade järnrörsfilmen.
Hovrätten sänker nu beloppet till 2 325 kronor, vilket gör att Ekeroth får betala tillbaka 775 kronor till tidningen.
GP skriver att straffet sänks eftersom det rörde sig om tre och inte fyra bilder som tidningen hade publicerat.
bakgrund
Järnrörsskandalen
Wikipedia (sv)
Järnrörsskandalen är en svensk politisk skandal i vilken det i november 2012, efter ett avslöjande av kvällstidningen Expressen, kom till allmänhetens kännedom att de tre sverigedemokratiska politikerna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling efter en utekväll i Stockholm i juni 2010 verbalt attackerat komikern Soran Ismail och flera andra personer med såväl rasistiska som sexistiska tillmälen, samt beväpnat sig med metallrör från en byggnadsställning.
Detta gjorde händelsen känd som "järnrörsskandalen", en skandal som SD gjort följande för att tona ned: I augusti 2014 sade sig Jimmie Åkesson inte veta vad skandalen är, detta då han menar att media ger en felaktig bild av skeendena. 2014 blev det känt att Kent Ekeroth stämt Göteborgs-Posten för att de publicerat hans bilder från järnrörsskandalen utan tillstånd. Kent Ekeroth lämnade även in en stämningsansökan mot Dagens Media rörande "otillåten exemplarframställning, otillåtet tillgängliggörande samt kränkning av ideell rätt, i strid med lag (SFS 1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk". Tingsrätten beslutade att Ekeroth skulle få 4 200 kronor som kompensation för publiceringen. I summan ingår också 1 000 kronor i skadestånd. Kent Ekeroth har överklagat till Hovrätten över Skåne och Blekinge och kräver 8 000 kronor i skadestånd. Den 19 mars 2015 tillerkändes Ekeroth ytterligare 3100 kronor av Göteborgs-Posten.
Skandalen resulterade i en förundersökning, som lades ned, och att Erik Almqvist lämnade sin position som ekonomisk-politisk talesperson, sin riksdagsplats och sade upp sitt medlemskap i Sverigedemokraterna. Även Christian Westling lämnade sitt uppdrag som suppleant i styrelsen för partiets Stockholmssektion. Kent Ekeroth lämnade sin position som rättspolitisk talesperson och tog en två månader lång "time-out", men behöll sin riksdagsplats och fick nya uppdrag inom partiet i januari 2013 som suppleant i EU-nämnden och näringsutskottet.
Den 22 november 2012 meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på en presskonferens att Sven-Olof Sällström blivit utsedd till Erik Almqvists efterträdare som ekonomisk-politisk talesman och att Richard Jomshof tar över Kent Ekeroths rättspolitiska roll inom partiet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen